Judas Priest: posebna ponudba vstopnic za koncert v Stožicah

Skupina Judas Priest (FOTO: promo)
Skupina Judas Priest (FOTO: promo)

POSEBNO OBVESTILO: Od 1. do 15. junija 2022 vas čaka omejena količina vstopnic po POSEBEJ UGODNI CENI samo 25,00 EUR.

Turneja 50 let heavy metala

Britanska heavy metal zasedba Judas Priest je na glasbeni sceni že več kot petdeset let, lani pa se je odpravila na turnejno v imenu abrahama, čeprav so turnejo zaradi epidemičmnih časov prestavili na letošnje leto. Mineva torej že 53. leto, ko so leta 1969 nastali v Birminghamu v Veliki Britaniji, eni od zibelk heavy metala.

Nedavno jih je razveselila novica, da bodo sprejeti v Dvorano slavnih rock’n’rolla (Rock’n’Roll Hall of Fame), ko jim bodo namenili nagrado za ‘glasbeno odličnost’, ki jo je pred tem že prejel The E Street Band, zasedba, ki spremlja rockerskega šefa Brucea Springsteena.

Judas Priest so sprva tvorili Rob Halford, Glenn Tipton, K.K. Downing in Ian Hill, ki so bili jedro skupine, tekom let pa se je v skupini zamenjala cela vrsta bobnarjev. Priesti so bili ena prvih metal zasedb, ki je nosila okovano usnje, opremo, ki jo je Halford nabral kar v lokalni trgovini z erotičnimi pripomočki. A prav ta videz so kmalu posvojili vsi navdušenci nad metalom in ima še danes posebno mesto pri videzu poslušalcev te zvrsti glasbe.

Veliki preboj so dosegli s šestim albumom ‘British Steel‘ iz leta 1980, na katerem sta uspešnici ‘Breaking the Law‘ (ki je prepričala tudi risana junaka Beavisa in Butt-heada) ter ‘Living After Midnight‘. Zasedba je v 80. letih prevladovala na metal sceni, saj so izdali še pet albumov, hkrati pa so postali tudi stadionska atrakcija, saj so koncertirali tudi na prvem festivalu Monsters of Rock v britanskem parku Donington, leta 1985 pa so bili tudi del humanitarnega spektakla Live Aid v Filadelfiji.

Bolj v hard rock so se podali z albumoma ‘Turbo‘ (1986) in ‘Ram it Down‘ (1988), leta 1990 pa izdali, po mnenju večine, najbolj udarno ploščo kariere, ‘Painkiller‘. Leta 2004 so bili posebni gostje festivala Ozzfest, kjer so igrali ob boku Black Sabbath, nato pa leto kasneje izdali petnajsti studijski album ‘Angel of Retribution‘. Leta 2008 so izdali dvojni konceptualni album ‘Nostradamus‘, leto kasneje pa ‘A Touch of Evil: Live‘, na katerem je tudi bombastična izvedba pesmi ‘Dissident Aggressor‘, za katero so leta 2010 prejeli prestižno nagrado grammy za najboljšo metal izvedbo.

Leta 2011 je svoj odhod najavil K.K. Downing, kar pa jih ni ustavilo, saj so se odločili, da nadaljujejo in v svoje vrste vzamejo kitarista Richieja Faulknerja. Sedemnajsti album ‘Redeemer of Souls‘ so izdali leta 2014, dosegel pa je šesto mesto ameriške lestvice albumov, kar so podprli s pripadajočo turnejo.

Njihov zadnji studijski album ‘Firepower‘ iz leta 2018 je bil na lestvicah uvrščen najvišje od vseh njihovih plošč. A niti globalna pandemija jih ni ustavila, saj v letu 2022 nadaljujejo svojo heavy metal okupacijo sveta, ko nadaljujejo turnejo ‘50 let heavy metala‘. Da so še vedno prvokategorniki v svojem žanru, pa se boste lahko prepričali 12. julija 2022 v ljubljanski dvorani v Stožicah.

Za ogrevanje bodo poskrbeli The Dead Daisies

Poslastica za vse ljubitelje rocka bo tudi ameriško-avstralska superskupina THE DEAD DAISIES, ki bo ogrevala ljubljansko občinstvo pred njihovim nastopom. V njej so zbrane same rock eminence: Doug Aldrich (kitarist ex-Whitesnake), Glenn Hughes (ex-Deep Purple), David Lowy in Brian Tichy (bobnal za Whitesnake, Billyja Idola in Ozzyja Osbourna).

Med nekdanjimi člani pa so bili tudi Darryl Jones in Bernard Fowler (oba sodelujeta z Rolling Stonesi), Dizzy Reed, Richard Fortus, Gilby Clarke (vsi igrali v Guns N’ Roses) in John Corabi (ex-Motley Crue). Brez dvoma zasedba, ki predobro ve, kaj je to dober rock’n’roll, je doslej izdala pet albumov, nazadnje ploščo ‘Holy Ground‘ v začetku lanskega leta, bo zagotovo primerno ogrela ozračje arene Stožice.