JOSH CHRISTIAN (Toxik): ‘Zvestoba posebne vrste’

Josh Christian (prvi z desne) je eden od soustanoviteljev Toxik (foto: Vito Stričević).
Josh Christian (prvi z desne) je eden od soustanoviteljev Toxik (foto: Vito Stričević).

Naključna izbira thrash koncerta v Orto Baru je prinesla tudi nenačrtovan hiter klepet s soustanoviteljem kultnih Toxik Joshem Christianom. Zasedbo, ki je izvorno delovala med letoma 1985 in 1992, vmes pa izdala dva studijska albuma. Bend se je leta 2013 vrnil med žive, zdaj pa se pripravlja na avgustovski izid tretjega albuma Dis Morta.

Ker je šlo za bendov prvi nastop v Sloveniji, sem kitarista vprašal, kakšna se mu je zdela publika in ali je navkljub napornemu urniku uspel obiskati kakšno znamenitost: “Občinstvo nas je sprejelo odlično, sploh ker smo bili predskupina. Imamo srečo, da lahko nastopamo s Heathen, kar nam pomaga pri promociji. Ko si na cesti, ni veliko časa za turistične oglede. Običajno si lahko ogledaš klub ali prizorišče festivala, kar pa je tudi vse. Avgusta prihaja nova plošča, ki jo promoviramo vnaprej. Lahko bi rekla, da testiramo teren. Glede na to, da ste nas navdušili, mislim, da se bomo vrnili. Čeprav smo na sceni že vrsto let, še vedno zmoremo pripraviti dober koncert. Hvala za podporo, še posebej zahvalil našim thrash oboževalcem.” 

Gre za zelo zvesto publiko, ki te, ko jo enkrat pridobiš, ne bo kar tako zapustila: “Absolutno. Gre za zelo trdno vez. Že zaradi tega sem zelo vesel, da lahko nastopam.”

V nadaljevanju pogovora sva se z Joshem dotaknila tudi novega albuma, ki je šele bendov tretji: “Po dveh albumih (World Circus (1987) in Think This (1989), op. a.) smo imeli težave z založbo in pevcem, zato smo se odločili za razhod. Šli naprej z življenji. Potem pa smo se leta 2007 začeli znova spravljati skupaj, kar se je dokončno uresničilo leta 2013.”

V pogovoru sva se dotaknila tudi primerjave bendovih začetkov, ki so bili precej drugačni od današnjih: “Včasih smo po mestu lepili letake in si izmenjevali kasete. Internet je spremenil vse. Zdaj je veliko več izbire. Glasba je postala tudi bolj univerzalna. Ti si danes prišel z majico Slasha, kar se včasih ne bi nikoli zgodilo (smeh).”

Množičnost izbire pa hkrati zahteva tudi večjo selektivnost, zato sem Josha prosil, naj izbere svojo najljubšo skladbo s prihajajočega albuma: “Težko izberem najljubšo, saj gre za 10 dobrih pesmi. Mislim, da je tudi še prezgodaj za izbiranje favoritov. Če že, bi vam priporočil naslovno ‘Dis Morta.'”

Intervju se je zaključil z zahvalo za pogovor in pozdravi oboževalcem: “Hvala za hiter intervju. Cenim, da si si vzel čas za nas. V imenu benda bi se rad zahvalil vsem, ki ste nas prišli pogledat. Bili ste odlična publika, zato mislim, da se bomo zagotovo vrnili!”