Thrash zmenek na slepo s Heathen in Toxik

Foto: Vito Stričević
Foto: Vito Stričević

Nedeljski večeri so običajno namenjeni pripravam na prihajajoče obveznosti in podobne stvari. Vsake toliko pa se med njih prikrade tudi kakšen koncert. Možnost dodatnega nastopa za ene in popestritev predvidljivosti vsakdana za druge. Takšna priložnost se je v obliki Heathen in Toxik zgodila tudi to nedeljo, ko sta benda nastopila v ljubljanskem Orto Baru. Pred začetkom reportaže še povejmo, da sem se na koncert odpravil v maniri zmenka na slepo. Torej, da sem odločitev za odhod na koncert sprejel brez predhodne analize glasbe nastopajočih in podobnega početja.

Doza thrash metala

Naša tokratna avantura se je začela nekaj po 20:15, ko so na oder stopili Toxik. Newyorški napredni thrasherji, ki so svojo pot začeli leta 1985, vmes pa si vzeli tudi dolg premor. Bend se je namreč vnovič reformiral šele leta 2013, trenutno pa se pripravlja na avgustovski izid svoje tretje studijske plošče Dis Morta. Obujeni in prerojeni bi lahko rekli, saj je druščina v slabi uri dodobra ogrela ozračje prizorišča. Pri čemer velja še posebej izpostaviti pevca Rona Iglesiasa in njegovo koketiranje s publiko. Človek je v kombinaciji z zavidljivo glasbeno podporo obiskovalcem dal praktično vse. Visoke krike v maniri Agent Steel, odrske vragolije in še kaj, kar je še posebej prišlo do izraza pri naslovni ‘Dis Morta.’  V kontekstu Toxik je treba poudariti, da gre za šolski primer zasedbe, ki ni postala velika, zaradi česar svoje nastope jemlje še posebej resno. Igra enako vneto ne glede na velikost odra oziroma publike. Naj si bo to Wacken ali pa Orto Bar. Glasbeniki se namreč zavedajo, da moraš publiki vedno dati vse, saj je ta tista, ki ti omogoča obstoj. Lahko si studijski glasbenik, vendar je verjetnost, da se bo tvoj katalog prodaj zgolj zaradi imena bistveno manjša. Zapisano je bilo moč opaziti tudi pri članih samih, ki so se prisotnim ob koncu iskreno zahvaljevali za obisk njihovega premiernega nastopa v Sloveniji.

V nadaljevanju večera so na oder stopili tudi Heathen. Zasedba, ki je svojo pot začela leta 1984, si vmes privoščila odmor, do danes pa izdala štiri polnokrvne studijske albume. Zadnjega leta 2020, ko je izšel Empire of the Blind. Čeprav so ti veljali za favorite, svoje vloge niso upravičili. Ne razumite me narobe. Bend zveni zelo uigrano, kjer vsaka enota pozna svoje zadolžitve. Težave se namreč pojavijo drugje. Pri zelo nenaravnem nastopu, saj je ta deloval zelo šablonsko in linearno. Kakor da je vse potekalo po nekakšnem scenariju, ki ni vključeval samo igranja izbranih pesmi. Čeprav to do neke mere razumem, sploh zaradi spremljajočih dejavnosti, kot sta skrb za ozvočenje in osvetlitev, bi si glasbeniki lahko vseeno privoščili več sproščenosti.

Gledan kot celota je zmenek na slepo uspel, saj sta oba izvajalca navkljub napisanemu opravila svoje naloge. Zabavala prisotne in pridobivala nove oboževalce, kar je bilo tudi bistvo večera. Bi pa lahko bilo vse skupaj še boljše, če bi bili tudi nosilci večera bolj sproščeni. Brez kančka slabe vesti lahko zaključimo: Toxik so bili preprosto boljši!