Janez Bončina Benč bo ‘zapel in obstal’

Janez Bončina Benč (FOTO: Aleš Žnidaršič)
Janez Bončina Benč (FOTO: Aleš Žnidaršič)

Od Turjaka pa do Kolpe se na začetku poletja ne bo dogajalo veliko. Koronska kriza je pustila svoj davek in ljudstvo je že lačno kulture. In na Rašici pri Velikih Laščah, kjer se je rodil oče slovenskega jezika Primož Trubar, se bo začelo …

 

Peti inu obstati

Če kaj, je ena od dobrih stvari, ki smo se je zaradi krize morali naučili samozadostnost. Zanašanje na sebe, svojo okolico in svoje izdelke. To pa je tudi osnovno izročilo festivala ‘Peti inu obstati‘, na kateremu predstavljamo najboljše kar Slovenija v avtorskem in glasbenem smislu ponuja.

Po lanski več kot uspešni premieri na kateri se je predstavilo več kot 30 neuveljavljenih in uveljavljenih glasbenikov s Petrom Lovšinom na čelu, letos na ‘Trubarjevino‘ prihaja neuničljivi Janez Bončina Benč, ki je slovenski glasbeni zgodovini prispeval nekaj ključnih glasbenih stvaritev. S svojo zasedbo predstavlja pravo glasbeno poslastico, ki bo zagotovo nadaljevala dobro energijo festivala. Prekaljenemu mačku pa se bodo pridružile še peklenske mačke – Hellcats, ki bodo dogodku dale tršo noto, tokrat prvič v akustični izvedbi. Za prijeten uvod bo poskrbel lokalni kantavtor Stojan Bavdek.

Poslanstvo festivala želimo uresničiti z različnimi dejavnostmi, ki presegajo klasično koncertno druženje. K sodelovanju smo tako pritegnili lokalne avtorje in glasbenike, ki bodo s svojimi recitali dopolnjevali koncertno dogajanje.

Na festivalu bodo predstavljene tudi manjše neodvisne knjižne in glasbene založbe in njihovi avtorji, razstavljeni pa bodo tudi umetniški izdelki lokalnih ustvarjalcev, saj je namen v ta projekt vključiti čim večje število ustvarjalcev iz okolice. Poskrbljeno bo tudi za domačo gostinsko ponudbo z različnimi lokalnimi specialitetami.

V projektu poleg idejnega očeta in soorganizatorja Petra Lovšina aktivno sodeluje cela občina Velike Lašče z županom Tadejem Malovrhom na čelu, ki želijo to lepo vasico med v osrčju ribniško kočevske doline postaviti na mesto, ki ji v slovenski kulturni zgodovini tudi pripada.