V blatu in dežju; Metallica z intenzivnim koncertom v Milanu

Metallica - Milano, 8. maj 2019 (Foto: Youtube)

Deževalo je, kot da bi bili bogovi jezni, ker nam je prelepo. Ker so na tleh igrali rock bogovi. Ker je nastopala Metallica in ker so padali že tri desetletja znani težki riffi in akordi, da so se tresla tla pod našimi nogami. Milanski hipodrom je bil prizorišče oz. mesto zločina, saj so James Hetfield, Lars Urlich, Kirk Hammett in Robert Trujillo naravnost ubijali. Blata pa kolikor hočeš. In ekstatičnih ter glasnih Italijanov, ki so mi še vsak koncert do zdaj naredili za energijsko bombastičnega.

Hkrati pa znajo biti nadležni, neotesani in razgrajaški, ko pride do koncertne množice. Tokrat so bili še znosni, pa čeprav je bilo držanje mesta na razmočenem terenu v zavetju palerine in s pivom v roki hudičevo oteženo. Nekaj deset tisoč se nas je zbralo, da bi slišali najprej hudo dobre Ghost, nato pa še velikane ameriškega thrash metala iz Los Angelesa.

Metallica v polnem pogonu (Foto: Gal Jerman)

Nastali so že daljnega leta 1981, a še vedno žgejo kot norci. Kot mladeniči so na velikanskem odru, ki je ponudil eno izmed najboljših odrskih zaves v zadnjih letih. Takšno v obliki štirih gigantskih zaslonov, ki so jih dopolnevali baloni, metalci ognja in ognjemet. Njihov šov je izjemen in tistemu, ki jih še ni videl v živo, priporočam, da to v kratkem popravi. Letos bodo nastopili še na Dunaju (kamor prevoz organizirajo Koncerti.net), ampak bodo težko presegli koncert iz Milana.

Že zaradi same izkušnje, kajti člani skupine so skupaj z nami kljubovali vremenu in kar na dežju trpinčili svoje inštrumente ter glasilke. Šli so na polno in do konca, za izjemno odzivnost publike pa se je večkrat zahvalil tudi frontman James Hetfield, ki kar ni mogel verjeti, kakšno energijo je začutil na odru. Še ob čistem zaključku in dolgotrajnem odhajanju s hipodroma se je oglasil na mikrofonu in nas še enkrat zadnjič rokersko pozdravil. Veš tisto, ko oboževalec resnično dobi vse in še več od tega, kar vključuje koncertna vstopnica. No, to.

Metallica, setlista 8. maj 2019, Milano

The Ecstasy of Gold
(Ennio Morricone song)
Hardwired Intro
Hardwired
The Memory Remains
(with extended outro)
Ride the Lightning
The God that Failed
The Unforgiven
Here Comes Revenge
Moth Into Flame
Sad but True
Halo on Fire
(new taped intro debut;… more )
St. Anger
One
Master of Puppets
For Whom the Bell Tolls
Creeping Death
Seek & Destroy
Encore:
Lords of Summer
Nothing Else Matters
Enter Sandman
(with ‘The Frayed Ends of Sanity’ outro)

Image result for metallica milano 2019

Kitarist je po koncertu na družbenem omrežju objavil celo pripetljaj, ki ga tisti ujeti znotraj megalomanske množice nismo ujeli. Spodrsnilo mu je na wah pedalu, saj je soliral, kot da bi bil pod prho. Zgodilo se je med ‘Moth Into Flame’, ki jo najdemo na albumu ‘Hardwired… To Self-Destruct’. Vse je bilo v redu, dokler mu ni ušla postavitev, nakar je padel po tleh, a je na srečo ostal brez poškodb. V stilu največjih legend se je pobral in igral naprej.

Več o skupini

Metallica je bila ustanovljena v Los Angelesu leta 1981, ko je bobnar Lars Ulrich v los angeleškem časopisu The Recycler objavil oglas, s katerim je želel poiskati člane za svojo skupino. Glede njenega imena se je Ulrich posvetoval s svojim prijateljem Ronom Quintano, ki mu je predlagal imeni Metal Mania in Metallica, za katero se je na koncu tudi odločil. Na začetku so jo sestavljali Lars Ulrich, James Hetfield in Dave Mustaine, ki so posneli tudi njihovo prvo pesem Hit the Lights. Takrat je Hetfield igral bas kitaro, pridružil pa se jim je Lloyd Grant, ki je bil solo kitarist. Že njihova prva pesem je bila uspešna in skupina je prvič v živo nastopila 14. 3. 1982 v Anaheimu z novim basistom Ronom McGovneyem. Pozneje istega leta je Rona McGovneya zamenjal basist Cliff Burton in skupina je z njim prvič nastopila v nočnem klubu The Stone leta 1983. Istega leta so tudi Davea Mustainea vrgli iz skupine zaradi uživanja drog, pitja alkohola, nasilnega obnašanja in iz osebnih razlogov. Mustaine je kasneje ustanovil skupino Megadeth. Še isto popoldne ga je zamenjal kitarist skupine Exodus Kirk Hammett. Metallica je prvič nastopila z novim kitaristom 16. aprila 1983 v nočnem klubu The Showplace v New Jerseyu. [Več na povezavi]

Diskografija