Izjemni uspeh koncertnega spektakla 2Cellos v poletni Areni Bonifika

2Cellos navdušila v Kopru (Foto: Aleš Žnidaršič)

Težko pričakovani koncertni spektakel največje slovensko-hrvaške crossover svetovne atrakcije 2CELLOS, ki bil včeraj, 29. junija na za samo to priložnost posebej pripravljeni poletni areni na prostem ob stadionu Bonifika v Kopru, je za 13.000 oboževalcev skupine predstavljal res enkratno doživetje, ki ga nikoli ne bodo pozabili. Tehnično dovršena postavitev arene pri stadionu je zagotovo pridonesla k temu, da so vsi oboževalci skupine lahko resnično uživali v nastopu v soju bogato in umetniško ter profesionalno kreiranega lučnega in pirotehničnega parka, vrhunsko ozvočenje pa je pridoneslo k popolnemu vtisu tega koncertnega spektakla. Na tem, če ne največjem poletnem dogodku v Sloveniji, pa zagotovo na Obali, sta klasično izobražena violončelista Luka Šulić in Stjepan Hauser predstavila svoje največje uspešnice, s katerimi sta zaznamovala svojo dolgoletno uspešno kariero. V prvem delu koncerta sta množico ogrevala s skladbami, kot so Moon River, My Heart Will Go On, Now We Are Free, Smooth Criminal Michaela Jacksona in Thunderstruck skupine AC/DC ob spremljavi svoje stalne rockovske zasedbe in godalnega orkestra, ko pa je slednji zapustil oder, pa sta nadaljevala v še bolj udarnem duhu. Med drugimi so sledile Seven Nation Army, Smells Like Teen Spirit, Highway to Hell, Satisfaction in Back in Black. Množica navdušenih oboževalcev ju seveda kar ni hotela spustiti z odra, tako da je bila deležna še kar dveh bisov, s katerima sta se glasbenika za zdaj poslovila od Obale s pesmimi, kot so Welcome to the Jungle, Wake Me Up, Despacito in With Or Without You, iz bogate zbirke njunega glasbenega repertoarja predelav klasične, pop in rock glasbe.

FOTO: Aleš Žnidaršič

Ta veličastni koncertni spektakel neprekosljivega čelističnega dvojca 2CELLOS je bil hkrati predzadnji v nizu njune evropske turneje, zadnji na tej pa bo še en veliki spektakelski nastop 15. septembra na Snežnem stadionu pod Pohorjem v Mariboru. Za ta koncert, ki si ga Mariborčan Luka Šulić želi že leta, je doslej prodanih že več kot 8.000 vstopnic, kar kaže na to, da bo koncertni obisk morda presegel rekordni koprski s 13.000 obiskovalci. Za ta koncert bodo postavili podobno prizorišče, kot je bilo v Kopru, Snežni stadion pa že sam po sebi ponuja okolje prekrasnega naravnega amfiteatra. 

Svetovno priznana zvezdnika, čelista 2CELLOS, sta s koncertom v Kopru napovedala povratek v Slovenijo po razprodanih koncertih na najprestižnješih svetovnih odrih, kot so Royal Albert Hall, Radio City Music Hall, Red Rocks in številni drugi. Letos sta izdala singel Perfect, uspešnico Eda Sheerana, marca letos pa sta pripravila še tri koncerte v regiji, in sicer v Areni Zagreb, Spaladium Areni v Splitu in Zetri v Sarajevu. Sledila je kanadska in evropska turneja, ki jo zaključujeta z velikima ekskluzivnima open air koncertoma – minulim koncertom 29. junija v Kopru in pa prihajajočim 19. septembra v Mariboru!

Upravičeno se lahko pohvalita s preko 1.200 koncertov po celem svetu, več kot 10 milijonov gledalcev na koncertih, 3 milijoni prevoženih kilometrov, preko milijona všečkov na Facebooku, 650 milijonov ogledov le na YouTubu (od tega 100 milijonov ogledov samo za največjo uspešnico Thunderstruck) in še bi lahko naštevali. Zato lahko za 2CELLOS rečemo, da sta največja glasbena atrakcija iz naše regije vseh časov. Polnita arene po celem svetu in sodelujeta s svetovnimi zvezniki kot so Elton John, Zucchero, Bocelli in drugimi. Luka Šulić in Stjepan Hauser trenutno snemata svoj peti album, ki bo po zadnjem albumu filmske glasbe, ki sta ga posnela z Londonskim simfoničnim orkestrom, spet rokovsko obarvan.

FOTO: Aleš Žnidaršič

Lansko leto, leto 2017 je zaznamoval izid albuma filmske glasbe SCORE in svetovna turneja, na kateri so bili povsem vsi koncerti razprodani! Njun velik preboj je bila ameriška turneja, kjer sta nastopila na več kot 40 razprodanih koncertih, med njimi v prestižnih koncertnih dvoranah in prizoriščih, kot sta slovita Red Rocks in Radio City Hall. Pred tem sta ima veliko italijansko turnejo, nastop v beograjski Areni, dvakrat sta razprodala Areno Stožice in 2. julija še puljsko Areno. Sledila je razprona evropska turneja, v okviru katere sta obiskala Budimpešto, Bruselj, Barcelono, Dunaj, Pariz, Berlin, nastopila sta tudi v slovitem Royal Albert Hallu v Londonu. Septembra sta sodelovala na dveh prestižnih dogodkih, na 10. obletnici smrti Luciana Pavarottija v veronski Areni in na koncertu, ki ga je v rimskem Koloseju gostil Andrea Bocelli, kjer sta nastopila z Bocellijem in celo pevcem skupine Aerosmith Stevenom Tylerjem. Trenutno sta Luka in Stjepan v studiju, kjer snemata posnetke na nov album, ki bo izšel jeseni in bo spet bolj rokovsko obarvan.

KRATKA BIOGRAFIJA 2CELLOS

Luka Šulić se je rodil leta 1987 v Mariboru, odraščal pa je v med Mariborom in Dubrovnikom, od koder prihaja njegov oče. Je diplomant londonske Kraljeve glasbene akademije. Lukov oče živi v Mariboru in igra v simfoničnem orkestru mariborske opere, medtem ko njegova mama, ki prihaja iz Izole, uči na glasbeni šoli v Mariboru. Stjepan Hauser se je rodil leta 1986 v Pulju in je diplomiral na Kraljevem glasbenem kolidžu v britanskem Manchestru.

Vrhunska in svetovno priznana glasbenika sta čelu zapisana že od otroštva. Svetovno slavo sta dosegla pred šestimi leti, ko sta na spletni strani YouTube, pod imenom 2CELLOS, obljavila priredbo skladbe Smooth Criminal pokojnega Michaela Jacksona. Posnetek, ki je kmalu po objavi postal viralna poslastica, je Luki in Stjepanu odprl pot do podpisa pogodbe z založbo Sony Records Masterworks, kasneje pa ju je na svojo svetovno turnejo, v okviru katere sta nastopila tudi v Ljubljani, povabil Sir Elton John.

Sledilo je več kot 1.200 samostojnih koncertov po celem svetu, milijoni ogledov na spletnem mestu YouTubu (uradni spletni 2CELLOS kanal YouTube ima že prek 650 milijonov ogledov, od tega ima samo videospot Thunderstruck preko 100 milijonov ogledov), gostovanja v najprestižnejših svetovnih televizijskih spektaklih – od podelitve Zlate Žoge (FIFA) do nastopa v oddaji Spring festival na kitajski CCTV v okviru praznovanja kitajskega novega leta, gostovanja v Tonight showu z Jayem Lenom, igranja v epizodi priljubljene ameriške serije Glee, pa vse do gostovanja v The Ellen DeGeneres Showu in TV total s Stefanom Raabom. Za seboj imata izjemna mednarodna glasbena sodelovanja, med katerimi so Zucchero, Andrea Bocelli, kitajski pianist Lang Lang, Steve Vai in mnogi drugi. Luka in Stjepan sta med drugim nastopila tudi pod taktirko svetovno prizananega dirigenta Zubin Methe, prav posebej pa cenita tudi sodelovanje s hrvaško legendo Oliverjem Dragojevićem.

Luka in Stjepan pravkar snemata peti studijski album. Ta bo spet povsem nekaj novega po izjemnem albumu Score, ki sta ga lani posnela – in s tem so se uresničile tudi njune dolgoletne sanje – s slovitim simfoničnim koncertom iz Londona, enim najbolj priznanih in najboljših orkestrov na svetu.