ISOBEL: ‘Ne želiva biti glasbenika, ki sta obtičala v času’

Isobel (Foto: Jani Ugrin)

Isobel je posledica kreativnega nemira dveh prijateljev, ki na glasbenem področju sodelujeta že vrsto let. Njuno poslanstvo je udejanjanje umetniškega potenciala s prenosom sporočila do poslušalcev. Urbano, nekoliko minimalistično zvočno podobo spremljajo jasna besedila, ki v veliki meri nastavljajo ogledalo sodobni družbi. Čeprav si je Isobel v preteklosti nabiral izkušnje tudi s sodelovanjem s kopico priznanih imen slovenske glasbene produkcije, jima prvenec “Svila” vliva začetno, prvinsko vznemirjenost ob rojstvu prve skladbe.

ROCKER.SI: Isobel je dvojec Damir in Gregor, ki je javnosti že poznan iz drugih sodelovanj, medtem ko nova entiteta še ni tako uveljavljena. Kakšen nemir sta imela v sebi, da sta se združila? Se trenutno ukvarjata še s čim drugim?

GREGOR JAKAC: Isobel je posledica kreativnega nemira, ko imaš nekaj v sebi in bi rad to sporočilo delil z ostalimi. Sodelovanje je nastalo spontano in skoraj nerazumljivo bi bilo, da do njega ne bi prišlo, saj sva se poleg preteklega glasbenega sodelovanja družila tudi izven glasbenega ustvarjanja.

DAMIR LISICA: Kar se tiče trenutnega glasbenega ustvarjanja, se izražava le pod imenom Isobel.

Isobel (Foto: Jani Ugrin)

ROCKER.SI: Začela sta leta 2017 s singlom ‘Svila’. Potem pa še dva singla in pred kratkim ‘Severna’. Sta od takrat napravila kakšne spremembe v zasedbi, sploh kar se tiče delovanja in ustvarjanja?

GREGOR JAKAC: Delujeva po načelu kvaliteta > kvantiteta in predvsem takrat, ko imava nekaj za povedati.

DAMIR LISICA: Pravijo, da so spremembe edina stalnica v našem življenju. Torej se je potrebno prilagajati na novosti in nama to ne povzroča nobenih težav. Ne želiva biti glasbenika, ki sta obtičala v času. Rada zvočno raziskujeva meje najine kreativnosti. Do sedaj sva na najini 20-letni glasbeni poti delovala v klasičnih rock postavitvah, pri Isobel pa imava povsem minimalističen pristop, okrnjeno število instrumentov. Skladbam dodajava tisto, kar začutiva. Od analognih sintetizatorjev do orkestralnimi aranžmaji, vse bolj pogosto pa oplemenitiva z zborovskim petjem, ravno pri ‘Severni’ je gostoval komorni zbor Megaron.

ROCKER.SI: Všeč mi je oznaka alternativni pop, kajti to je žanr, ki je lahko zelo poslušljiv in kvaliteten, če le ni na prvo žogo. To vama zagotovo uspeva. Od kje jemljeta navdih? So kakšni izvajalci, ki so vama skupno v inspiracijo?

GREGOR JAKAC: Navdih jemljeva iz okolice in trenutkov, ki jih doživljava – v veliki meri vezanih na družbo. Izvajalcev, ki so nama v skupno inspiracijo, je veliko, npr. Incubus, Biffy Clyro …

DAMIR LISICA: Kot zanimivost bi dodal, da doma zadnje pol leti konstantno predvajam chill out, lounge glasbeno zvrst, inštrumentalno glasbo. Vsekakor sva glasbeno oba zelo odprta in spremljava širok spekter, ne glede na žanr. Pomembno je le, da te izvajalec prepriča z energijo, sporočilom.

ROCKER.SI: Za mix in mastering vama skrbi Tine Janžek. Lahko nekaj besed o vašem sodelovanju? Kako je prišlo do tega, kaj on doda k projektu, kar na primer drugi ne bi?

GREGOR JAKAC: Tineta Janžka nam je pred leti priporočal najin dobri prijatelj Damjan Lebeničnik (Seven days in May). Za zadnji dve skladbi je Tine poskrbel za mastering. Poleg odličnega tehničnega znanja ima Tine tudi nalezljivo pozitivno naravnanost, ki zelo dobro vpliva na naše sodelovanje.

ROCKER.SI: Nisem opazil nobenih nastopov, ali sem jih zgrešil ali trenutno samo snemata?

GREGOR JAKAC: Nisi zgrešil, trenutno se osredotočava na studijsko produkcijo skladb.

DAMIR LISICA: In pustiva se bova presenetiti, kam naju popelje čas v prihodnje.

ROCKER.SI: Prejšnji dan sta imela radijsko premiero na Valu 202. Kakšen je bil odziv glasbenih kolegov? Imata kakšne zaveznike, s katerimi si redno izmenjujete nasvete in kritike?

GREGOR JAKAC: Odziv je bil zelo dober. Upava, da se bo razširil še na ostale poslušalce! Imava nekaj glasbenih in osebnih prijateljev, katerim po potrebi dava v posluh kakšno idejo.

DAMIR LISICA: Zanimivo je spremljati mnenja o lastnem delu, pa naj ga deli glasbeni strokovnjak ali pa laik. Saj vsak doživlja glasbo drugače in obe mnenji imata težo. Veliko znancev nama je podalo mnenje, da jim je najinih dosedanjih štirih skladb ravno ‘Severna’, najljubša skladba.