LOS LOA: ‘Vrhunec bi bil nastop na festivalu MetalDays’

Los Loa, ZIP Baza Trzin, 11.1.2020, Foto: Katja Jakus)

Skupina Los Loa je nastala kot produkt štirih prijateljev, ki so se spoznali v njihovih srednješolskih letih. Po večkratnih spremembah imena in menjavah žanrov, so pristali na trenutno ime Los Loa. Kot stil igranja jim niso zadostovali klasični žanri, zato so se odločili narediti nekaj unikatnega. Svojo stilistično podlago metala in hard rocka so popestrili z latino-ameriškimi ritmi in gipsy jazz-om. Glavna tematika njihovih pesmi so teme, navezane na haitijski voodoo in hoodoo. Temu primerno so se tudi začeli oblačiti in si za dodatno skrivnost ter srhljivost nadeli maske.

ROCKER.SI: Kako ste se našli? Kakšni so vaši začetki in zakaj ter od kod ime Los Loa?

LOS LOA: Začetki banda segajo v leto 2012, v naša srednješolska leta. Začetki so za vsak band težavni in mi nismo izjeme. Potrebovali smo šest let, da smo se ustalili na trenutnem imenu in stilu glasbe, ki jo izvajamo. Ime Los Loa smo izbrali na podlagi voodoo-ja in hoodoo-ja, saj smo želeli nekaj, kar izstopa, gre v uho in da smo iz teh tematik lahko črpali navdih za naše pesmi.

ROCKER.SI: Kako nastaja glasba? Kje črpate ideje? Vzorniki?

LOS LOA: Ideje za glasbo nastajajo s strani našega glavnega kitarista, aranžmaje pa delamo skupaj v naših prostorih za vajo. Za besedila sta večinoma odgovorna bobnar in pevec. Ideje črpamo iz zgodb voodoo-ja in hoodoo-ja. Vsak od nas ima svoje vzornike, po katerih se zgleduje, skupnega vzornika v smislu banda oz. glasbenika pa nimamo.

ROCKER.SI: Odločili ste se za maske. Kje ste jih dobili in kako visoko oviro predstavljajo pri nastopanju?

LOS LOA: Za maske smo se odločili zaradi tega, da smo naše nastope lahko popestrili z malo mistike in s tem pridobili pozornost poslušalcev in gledalcev. Maske so ročno narejene s strani zelo talentirane mlade umetnice iz Rusije (povezava). Največjo oviro maske predstavljajo za pevca in basista, ki je back vokalist, in sicer zaradi oblike maske, ki ima zelo veliko zgornjo čeljust in zakriva usta, ampak to smo z modifikacijami rešili. Lahko pa v njih tudi postane zelo vroče, zato smo si jih znotraj obložili z različnimi penami in vatami, katere vsrkavajo pot. Prav tako omejujejo vid, zato potrebuješ precej časa, da se na njih navadiš. So pa zelo dober trening, da se ne poje preblizu mikrofona, ker lahko udarjaš z masko po njem in s tem delaš sive lase tonskemu mojstru (smeh).

ROCKER.SI: Kje ste v procesu snemanja prvenca?

LOS LOA: Trenutno imamo zaključenih sedem avtorskih pesmi, eno na pol zaključeno ter dve še v načrtu. Na snemanje se bomo osredotočili na koncu tega leta ali v začetku naslednjega.

ROCKER.SI: Kateri dogodek do sedaj je najbolj zaznamoval vas kot skupino, glasbenike?

LOS LOA: Kot skupino nas je najbolj zaznamoval prihod pevca jeseni lansko leto, saj smo s tem razbremenili basista in bobnarja kot vokalista, sta se posledično lahko osredotočila na samo izvajanje glasbe. Prav tako smo bili veseli, da ima pevec zelo močno karizmo na odru in zna privabiti pozornost poslušalcev. On je bil, kot bi se reklo po angleško, cherry on the top.

ROCKER.SI: Kateri nastop vam je ostal najbolj v spominu in zakaj?

LOS LOA: Najbolj nam je v spominu ostal naš prvi nastop z novopečenim pevcem v ZIP Bazi v Trzinu. Ne samo zaradi njegove prisotnosti, ampak tudi zaradi prijateljskih odnosov, ki jih imamo s drugima dvema bandoma, ki sta nastopila tisti večer (Manifest in Social Problem). Ne smemo pa pozabiti na super organizatorje in neverjetno dobrega tonskega mojstra, ki je večer naredil še bolj nepozabljiv.

Los Loa, ZIP Baza Trzin, 11.1.2020, Foto: Katja Jakus)

ROCKER.SI: Katero glasbo, avtorje, skupine najraje poslušate?

LOS LOA: Vsak član ima svoje preference, kaj najraje posluša. Na nekaterih točkah oz. skupinah/žanrih se seveda srečamo na sredini, ampak ima vsak od nas svoj unikaten okus glasbe, ki pripomore pri nastajanju nove avtorske glasbe.

ROCKER.SI: Na katerem festivalu bi želeli nastopiti? Pri nas in v tujini….

LOS LOA: Trenutno smo na začetku naše glasbeni poti, tako da ne moremo biti kaj izbirčni in sprejmemo vsako povabilo. Za nas bi v Sloveniji bil vrhunec nastop na festivalu MetalDays v Tolminu, v tujini pa Wacken Open Air.

ROCKER.SI: Najljubši moto? Zaključna misel? Bi želeli še kaj dodati, pa nismo vprašali?

LOS LOA: Imamo veliko stvari v načrtih, in če nas bodo ljudje spremljali na koncertih in socialnih omrežjih, obljubimo, da ne bodo razočarani.

Would do

Would you? vooodoo? Would do ? enjoy Live take of our concert in Zip Baza. Recorded and mixed by team Zip baza.#voodoo #hoodoo #progrock #band #music #musicians #artist #newmusic

Objavil/a Los Loa dne Sreda, 11. marec 2020