Inmate z videom ‘Re-Cycle (Samsara)’ zaključujejo ero ‘Anarthas’

Skupina Inmate (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Skupina Inmate (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Re-Cycle (Samsara)‘ je zadnji videospot z zadnjega dolgometražnega albuma velenjske skupine Inmate. Tako se je tudi uradno zaključil ciklus albuma ‘Anarthas‘, s katerim so fantje izjemno zadovoljni.

 

Malenkost drugačen pristop

‘Za nami je zelo zanimivo in predvsem uspešno obdobje, ki je preseglo vsa naša najmanjša pričakovanja. Ob izdaji smo se zavedali, da smo z albumom ‘Anarthas‘ v določenih pogledih kar krepko spremenili stvari v primerjavi s prejšnjima albuma, vendar smo po odzivih sodeč in nenazadnje tudi uvrstitvi na dva zaporedna izbora EMA 2019 ter 2020 ugotovili, da je bila odločitev prava. Nenazadnje je bila to naša zavestna želja, da poskusimo z malenkost drugačnim pristopom, kar je v bistvu bila naša dolgoletna želja, vendar tega v preteklosti zaradi različnih razlogov enostavno nismo izpeljali. To nam samo še daje dodaten zagon za naprej, novi album je že v pripravi, ki pa bo zagotovo najtrši do sedaj.’

 

Pred kratkim so izdali akustični album ‘A small measure of peace’

Z novim albumom z naslovom ‘A small measure of peace‘ so INMATE zaplavali v akustične in orkestralne vode, v katerih je čutiti tako pridih orientalskega vzhoda kot tudi skandinavskega severa. Slišati je, da so se člani popolnoma prepustili toku ustvarjanja tega, od dosedanjih zvočnih zapisov precej drugačnega albuma. Svežina vibrira skozi nove skladbe.

Novi album je novo in od prejšnjih izdaj precej drugačno poglavje v diskografiji skupine. Ideja za projekt je nastala čisto spontano, po lanskem nastopu na EMI, saj so želeli ustvariti nekaj popolnoma novega in neobičajnega in se na ta način, neobremenjeno s končnim rezultatom, lotili tudi snemanja. INMATE so vedno stremeli k drugačnosti in iskanju novih vplivov, zato so dokaj hitro našli skupni jezik s producentom Urošem Boršičem, ki je pripravil in izdelal aranžmaje vseh priredb. Priredili so pet skladb iz albuma ‘Anarthas‘, ki je izšel v začetku lanskega leta. Producentu Urošu gre tudi zasluga, da sta dve skladbi ‘Hold on forever’ ter ‘Re-Cycle (Samsara)’ na albumu izšli v orkestralni izvedbi, za katero je poskrbel Rok Jurečič.

Stilsko bi skladbe lahko opredelili kot orkestralni unplugged, skladba ‘Karmageddon’ ima tudi orientalski pridih. Setlisto petih priredb na koncu zaključuje skladba ‘Atma’, ki so jo predstavili na lanski EMI 2019.

Naslovnica albuma 'A small measure of peace'.
Naslovnica albuma ‘A small measure of peace’.

‘A small measure of peace’ je tako popolnoma novo zvočno potovanje skupine, ki sicer ostaja metal bend, a v ta žanr odprtih glav in src spuščajo pridihe in navdihe časa, kraja in notranjih prepihov posameznih članov. Od njih lahko torej v nadaljnje pričakujemo še kaj nenavadnega.