INFECTED: ‘Ljudje morajo vedeti, da ustvarjamo nekaj drugačnega’

Skupina Infected (Foto: promo)

Glasbeni virus zajame prostor. Razširita se energija in inovativnost petih mladih glasbenikov, ki so z glasbo tako rekoč že okuženi. To je alternativna rock skupina Infected. V sedanji zasedbi delujejo od septembra 2014 in že od samega začetka ustvarjajo pesmi v slovenskem jeziku.

V obdobju slabih treh let delovanja so osvojili vse glavne nagrade na prireditvi Droogstock 2014 na II. gimnaziji Maribor, zabeležili zmago na Battle of the Bands 2016 v Mariboru, Rock vizijah 2016 v Novi Gorici in Špil Ligi 2016 v Ljubljani. Že dve leti zapored so na Ptujskem gradu organizirali lasten koncert – Rockcajt, v sklopu katerega so sodelovali z različnimi mladimi glasbeniki.

Decembra 2018 so izdali svojo prvo, z videospotom pospremljeno avtorsko pesem – Miselne ceste. To je bil zgolj prvi košček od delčkov, ki skupaj oblikujejo formo albuma ‘Kola’ž. Prvenec so premierno predstavili 8. decembra 2018 v mariborskem Kinu Udarnik.

Za klepet o kvalitetni glasbi se nam je pridružila kitaristka in menedžerka Taja Islamovič. 

ROCKER.SI: Če se odpravim na splet pod vašim imenom, najdem vse mogoče rezultate. 

INFECTED: Naša skupina je obstajala že prej v osnovni šoli, ampak smo se imenovali ‘Cvetličniki” (smeh). Če bi bili funk bend, bi bilo to popolno ime (smeh). Potem pa smo menjali pevko in takrat smo šele začeli resneje ustvarjati glasbo. Iskali smo novo ime, ampak nismo ravno razmišljali v prihodnost. Pristali smo na ‘Infected’, šele kasneje pa smo to lepo povezali z idejo, dao naši poslušalci ‘okuženi’.

ROCKER.SI: V Domžalah ste igrali kot predskupina v akustični izvedbi. Kako se vam dopade intimna in izštekana atmosfera?

INFECTED: Akustika nam ustreza že od samega začetka. Vedno nam je posebno igrati v takšnem ambientu, v Blunoutu pa smo sploh igrali prvič in je res nekaj posebnega. Nismo pa imeli tolikšnega stika s publiko, ki je bila ta večer kar zadržana. Včasih je težko, ko igraš na manjšem odru.

ROCKER.SI: Kako vidiš vlogo vodilne ženske kitaristke v glasbeni zvrsti, kjer prednjačijo moški?

INFECTED: Jaz nisem niti samo kitarista, ampak sem hkrati še menedžerka skupine, kar pomeni, da imam več vlog, ampak se mi ne zdi, da me publika kot glavno kitaristko ne bi jemala resno. Mogoče je bilo to čutiti na začetku, z leti pa se je ta tabu na glasbeni sceni razblinil. Pred kratkim smo na Ptuju sodelovali pri projektu, kjer je bila navezava ravno na ženske glasbenice. Če je glasbenica dobra, potem ne bi smelo biti težav.

Naslovnica albuma ‘Kolaž’ skupine Infected

ROCKER.SI: Se v prihodnosti obeta še kakšen skupni projekt s skupino Lumberjack?

INFECTED: Delamo na tem in imamo že nekaj idej, ampak jih trenutno še ne smem razkriti (smeh). Zagotovo bomo imeli še kakšen skupni koncert, trenutno pa smo v fazi dogovorov.

ROCKER.SI: Nastopali pa ste že z drugimi dobro poznanimi glasbenimi skupinami. Predvsem na začetku ste hitro prodrli, nato pa ste nekako zamrli.

INFECTED: Ko smo prvič prišli na sceno, smo bili zelo aktivni. Pobrali smo cel kup nagrad na raznih glasbenih natečajih, ampak smo bili še premladi. Mislili smo, da je glasbeni posel nekaj zelo enostavnega. Resnica je daleč od tega in potrebovali smo čas. Vedno smo imeli željo, da izdamo album, ampak ni bilo več toliko priložnosti za nastopanje, na natečaje pa tudi nismo več hodili. Zato je sledilo zatišje, ki nam ga je danes morda malo žal, ker če bi res aktivno delali, bi bila zgodba sedaj verjetno drugačna.

ROCKER.SI: Kje lahko kupimo vaš prvenec ‘Kolaž’?

INFECTED: Ravno naročujemo nove albume, ker nam jih je zmanjkalo (smeh). Vse smo prodali, zato bomo imeli drugo naklado. Lahko nam pišete.

ROCKER.SI: Na albumu se sliši, da ste si začrtali smernice, ampak ostajate svobodni. Želite nekoliko izstopati in ustvariti nekaj drugačnega.

INFECTED: Takšen je naš pogled na glasbo, ampak zelo hitro se zasidraš, zato sta ponavadi dve možnosti. Ali je tisto novo tako unikatno, da vzbudi zanimanje, ali pa je potrebno vložiti toliko več dela. Ljudje morajo vedeti, da ustvarjamo nekaj drugačnega.

ROCKER.SI: Označili so vas za alternativne rokerje. Kaj zate pomeni ta izraz?

INFECTED: Mislim, da smo sami rekli, da smo alternativni rokerji (smeh). Ko smo se prijavljali na natečaje, smo se morali definirati. Rokerji nismo, potem pa hitro pristanemo pri alternativnem rocku, ki je izjemno široka zvrst. Ta nalepka se je prijela, ampak v naši glasbi je še veliko jazza in funka. Na prvem koncertu smo igrali celo priredbo ‘Highway to Hell’, torej smo bili nekoč klasični rokerji (smeh).

Infected slonijo na odličnem basu

ROCKER.SI: Vaša glasba zahteva izjemno dobrega basista.

INFECTED: Tukaj imamo srečo, ker je naš basist Gašper Bračič res veliko vlagal v igranje basa, predvsem pa si delimo močno predznanje iz jazza. Nimamo veliko vzornikov, niti se ne zgledujemo preveč po slovenski sceni. Mogoče bi izpostavili Koala Voice, drugače pa gledamo v svojo smer, kar se odraža tudi v glasbi.

ROCKER.SI: Lahko spregovoriš o pomembnosti glasbenih natečajev? Je to eden redkih načinov, kako se pride na glasbeno sceno?

INFECTED: To je nek začetek, ker drugih priložnosti pri nas pač ni. Če si mlad bend in naokoli pošiljaš ponudbe, so možnosti za uspeh majhne. Natečaji so odlična priložnost, kjer se srečaš z drugimi skupinami, prvič spoznaš Sazas obrazce, se učiš postavitve na odru, predvsem pa dobiš priložnost nastopati. Poleg tega prejmeš mnenje glasbenih urednikov in drugih strokovnjakov. Takšen natečaj je lahko velika motivacija.

ROCKER.SI: Zasanjani mi delujete, imam prav? Kako se vaše osebnosti odražajo v glasbi?

INFECTED: Kot posamezniki smo si res zelo različni, kar predstavlja tudi ime albuma ‘Kolaž’. To ni le skupek pesmi, ampak je zbirka naših osebnosti, ki se izražajo skozi glasbo. Smo drugačni, res je, ampak na srečo kompatibilni (smeh). Veliko je odvisno tudi od pevke, ker ona piše besedila.

ROCKER.SI: Decembra ste izdali prvo pesem ‘Miselne ceste’, ki pravi: “Misel, ki tava. Telo, ko plava. Občutek, ki traja.” O čem govori v resnici?

INFECTED: Celoten album govori o življenju, besedila pa temeljijo na osebnih izkušnjah. Pevka se je resnično poglobila in je črpala navdih iz lastnega življenja, ki pa ni bilo vedno najlažje. Jaz težko rečem, kaj točno pomeni besedilo, se mi pa zdi, da se poveže v celoto z inštrumentalnim delom. Vsak od nas si to besedilo razlaga po svoje.

ROCKER.SI: Ostali člani skupine znate besedila na pamet? Veste, kaj poje pevka na koncertu?

INFECTED: V nekaterih primerih (smeh). Jaz jih znam na pamet, ker občasno tudi pojem, drugače pa lahko naša besedila nastanejo izjemno hitro. Naša pevka Katja Zinrajh ima zanimivo lastnost; besedilo lahko spiše v samo nekaj minutah. Brez težav. Ko ujame tisti trenutek, lahko v trenutku spiše besedilo, ki je kvalitetno in globoko. Tako je nastala skladba ‘Duše brez teles’.

ROCKER.SI: Koliko skladb se ni uvrstilo na album?

INFECTED: Ni jih ostalo veliko. Ostale so nam približno tri skladbe.

ROCKER.SI: Za ‘B side’ projekt.

INFECTED: O “B strani” albuma razmišljamo v bistvu malo drugače, in sicer, da bi vse skladbe izdali še v akustični izvedbi (smeh). Zaenkrat smo pri ideji, kako bi skladbe priredili in jih prenesli na akustiko.

ROCKER.SI: Kaj so o vaši glasbi do sedaj povedali družinski člani?

INFECTED: Na začetku so bile to kar borbe (smeh). Začeli smo zelo mladi, zato so nam vedno govorili, da je šola na prvem mestu (smeh). Sedaj pa smo se vsi že navadili in so tudi starši dojeli, da mislimo resno. Mogoče ne kažejo vedno največje podpore, toda ko smo prinesli album, se je lepo videlo, kako zelo ponosni so v resnici. Podpirali so nas že s tem, ko so nas vozili na koncerte in nam pri šestnajstih letih vedno stali ob strani.

ROCKER.SI: Kakšen je občutek, ko vas pridejo poslušat prijatelji in starši?

INFECTED: Sprva nam je bilo vsem nerodno (smeh). Sedaj pa je to samo še večji čar vsega skupaj. Lepo nam je, če nas pridejo pogledat, medtem ko smo prijateljev že vajeni. Veliko je članov drugih glasbenih skupin, s katerimi vzajemno podpiramo drug drugega. To se mi zdi pomembno.