In Memoriam: Freddie Mercury (Queen)

Freddie Mercury
Freddie Mercury

Freddie Mercury, legendarni frontman skupine Queen, je bil in ostaja glas, ne samo svoje, ampak številnih generacij.

Njegov edinstveni vokal, ki je segal celo do 5,5 oktave, in spektakularni nastopi, na katerih je samozavestno razkazoval vse svoje talente, so ga upravičeno ponesli med zvezde ter celo do ‘vpisa’ v zlato knjigo najboljših pevcev vseh časov.

V drugi polovici 80. let je Freddie zbolel za ‘kugo 21. stoletja’, AIDSom, vendar je bolezen skrival pred očmi javnosti vse do leta 1991, ko je tudi podal uradno izjavo o svojem slabem zdravstvenem stanju.

Le dan po tem je Freddie preminul, hkrati pa se je ironično pridobil nesmrtni status in postal legenda, ki še do danes ostaja nepresežena.

 

Freddiejevo odraščanje

Freddie se je rodil 5. septembra 1946 v mestu Stone Town, Zanzibar kot Farrokh Bulsara.

Freddie je bil nad glasbo navdušen že od malih nog.
Freddie je bil nad glasbo navdušen že od malih nog.

Glasba ga je spremljala že od malih nog, med drugim je že pri sedmem letu starosti obvladal igranja klavirja, na angleški šoli, ki jo je obiskoval v Zanzibarju, pa je tudi pridobil svoj znameniti vzdevek Freddie.

Zaradi težkih političnih razmer in izbruha revolucije je Freddijeva družina zbežala iz Zanzibarja in se preselila v angleško mestece Feltham v Middlesexu, tam pa je kot polnoletni mladenič začel študirati umetnost.

Tekom študija se je vse pogosteje ukvarjal z glasbo in sodeloval v številnih skupinah (Ilex, Sour Milk Sea). Sčasoma je diplomiral iz grafičnega oblikovanja in skušal resneje zastaviti svojo glasbeno kariero.

Freddie je sicer težko navezoval stike z ljudmi, saj je v družbi veljal za zelo sramežljivega in zadržanega, po navadi pa je v krogu neznanih ljudi čutil močno nelagodje.

A to ga ni oviralo, ko je po diplomi spoznal bobnarja Rogerja Taylorja, kitarista Briana Maya in basista Johna Deacona, s katerimi je ustanovil skupino Queen. Ime je izbral Freddie iz preprostega razloga; zvenelo je veličastno, epsko in prelomno. In točno takšen vtis je skupina želela pustiti pri ljudeh.

 

Vzpon nepozabne skupine Queen

Queen so neverjetno hitro postali uspešni in opozorili nase s spektakularnimi nastopi, nalezljivimi komadi, ki so se pogosto dotikali za tedanje čase provokativnih vprašanj o osebni svobodi, svojo formulo pa je še kakopak dodal Freddie z odrsko prezenco, ob kateri mu je občinstvo dobesedno jedlo iz roke.

Sramežljivi fant iz Zanzibarja se je na odru naglo spremenil v samozavestno rock zvezdo z unikatnim vokalom, ekscentričnim obnašanjem ter neverjetnimi sposobnostmi komunikacije s publiko.

Skupina Queen
Skupina Queen

Queen so vrsto let kovali uspešnico za uspešnico; mini rock opera ‘Bohemiam Rhapsody‘, ‘navijaški himni’ ‘We are the Champions‘ in ‘We Will Rock You‘ ter melodična oda seksualni revoluciji ‘I want to be free‘ še danes veljajo za glasbene presežke, seveda pa ne smemo pozabiti na še ostale klasike, kot so ‘Under Pressure‘ (v duetu z enako karizmatičnim Davidom Bowiejem), ‘Don’t Stop me Now’, ‘Somebody to Love’, ‘Killer Queen’, ‘Bicycle Race’ itd. Queen so živeli za občinstvo in občinstvo je živelo za Queen.

Tudi sam May je povedal, da je veliko zaslug za uspeh skupine treba pripisati Mercuryju, saj je s svojim nastopom uspel navezati stik z vsakim obiskovalcem koncerta.

V 70. in 80. letih so Queen s številnimi pomembnimi nastopi bili na vrhu sveta. Samo nekaj zgovornih številk; leta 1985 je skupina nastopila v Braziliji pred 300 tisoč obiskovalci, v angleškem Hyde Parku pa je številka poskočila na 150 tisoč, kar je bilo za tedanje čase neverjeten uspeh.

 

Mercury o svojem zasebnem življenju ni rad govoril

Mercury o svojem zasebnem življenju ni rad govoril, vendar je po drugi strani popolnoma brez zadržkov priznal, da je biseksualec in da se je tudi v obdobju največjih uspehov spuščal v razmerja z moškimi in ženskami za eno noč.

Freddie velja za eno največjih rock ikon vseh časov.
Freddie velja za eno največjih rock ikon vseh časov.

Da se svoje ‘drugačnosti’ ni niti malo sramoval, je razvidno tudi iz številnih pesmi, s katerimi je uspel razbiti marsikateri tabu o življenju homoseksualne skupnosti.

Takšno razkritje je bilo za tedanje čase precej škandalozno in bi marsikaterega glasbenika stalo kariere, toda Freddie je uspešno kljuboval tem oviram in si celo povečal priljubljenost.

Prav tako ni nikoli čutil potrebe, da bi se komu moral opravičevati za svojo biseksualnost, po drugi strani pa se z njo ni želel ‘šlepati’ na lasten uspeh, zato se tudi ni nikoli spuščal v vode LGBT aktivizma oz. boja za pravice istospolno usmerjenih.

Ne zato, ker bi mu bilo vseeno, ampak zato, ker je menil, da njegovo delo nastaja popolnoma neodvisno od tega, če spi z moškimi ali ženskami.

Okoli leta 1986 so se v britanskih medijih začele širiti novice o tem, da je Mercury zbolel za virusom HIV, kar so tako on kot člani skupine Queen vztrajno zanikali.

V istem času se je Mercury začel posvečati solo karieri in med drugim zapel nepozabna hita ‘Barcelona‘ z opersko divo Montserrat Caballe ter ‘The Great Pretender‘.

Freddie Mercury
Freddie Mercury

Queen so še vedno kovali uspehe, govorice o Freddijevem krhkem zdravju pa niso želele potihniti, še posebej ko se je leta 1990 s skupino pojavil na podelitvi nagrad BRIT vidno shujšan in nenavadno bled.

Fotografije obsedenih paparacev, ki so več ur dnevno ‘patruljirali’ pred njegovo hišo in ga celo fotografirali med odhodom iz bolnišnice, so prelile še vedno olja na ogenj ‘čenč’ o tem, da Mercury umira.

Med snemanjem novega albuma ‘Innuendo‘ je skupina posnela tudi videospot ‘These are the days of our lives’, ki velja tudi za zadnji nastop vse bolj utrujenega in fizično šibkega Mercuryja pred kamero.

Znana je tudi anekdota o snemanju pesmi ‘Show Must Go On‘, ko je Freddie kljub prepričevanju kitarista Maya, da je prešibkega zdravja za petje, izpraznil steklenico in odpel celotno pesem v enem samem poskusu.

 

Smrt Freddieja Mercuryja

23. novembra 1991 je bilo vseh ugibanj konec; skupina je podala uradno izjavo o tem, da je Freddie Mercury zbolel za AIDSom in da je novico skrival pred ljudmi, ker je želel zaščiti tako svojo zasebnost kot tudi zasebnost njegovih najbližjih.

Freddie Mercury je s svojim edinstvenim glasom navduševal.
Freddie Mercury je s svojim edinstvenim glasom navduševal.

24 ur po objavi izjave je Mercury umrl na svojem domu v Kensingtonu, star komaj 45 let.

‘Kralj je mrtev.’, so pisali mediji po njegovi smrti, kar pa ni držalo. Freddie Mercury je še vedno živ.

Bil je večji od življenja in sami smrti je samozavestno zrl v oči, saj je verjel, da mu ne more priti do živega.

Resda mu je vzelo telo, vendar pa ne duše. Freddie je postal legenda, zvezda na nebu, ki ne more ugasniti.

Freddie je bil mnogo več kot odličen pevec in karizmatični frontman; bil je personifikacija življenja. Tega naziva mu ne more vzeti nihče in četudi se preostali člani Queen trudijo ohranjati njegovo bogato zapuščino, je več kot jasno, da Freddieja ne more nihče nadomestiti.

Freddie je živ. V naših srcih.