Zgrešeni Primeri: ‘Brezkompromisno o življenju!’

Zgrešeni Primeri imajo načrt.

Prihaja torej nov singel, s preprostim naslovom “Načrt“. Zgrešenci so v teh letih postali že znani po enostavnih, a udarnih besedilih, ki jasno in brez ovinkov opisujejo življenje, družbo in vse, kar je z njo prav ali narobe. Tudi imena, s katerimi poimenujejo svoja ustvarjanja, so točno taka – jasna, kratka, pomenljiva. Po “Razlikah” in “Računu” sedaj prihaja “Načrt”. Kaj ima “Načrt” v načrtu?

Po izidu aktualne plate »Račun« v letu 2015, je »Načrt« prvi komad Zgrešenih Primerov, ki bo ugledal širši svet. »Ni prvi komad, ki smo ga v dveh letih napisali« pove najbolj zgrešeni med zgrešenimi, Janko Rošelj, »je bil pa prvi za katerega smo vsi v bendu rekli: To je to. Ta komad si zasluži, da ga zasliši širna Slovenija.«

Zgrešence že poznate. V obdobju desetih let, kar je ime prvič pristalo na policah, smo neotesane punkrokerje že dobro sprejeli za svoje. Energični, neposredni, noro preprosti in hkrati izjemno izrazni – točno to, česar si želi vsak dreka in komplikacij sit pošten državljan. Po »M.E.M«, »Razlikah« in »Računu« pa gre zasedba počasi v četrto. In vsi vemo, da gre v četrto še raje kot v tretje ali drugo.

Zgrešeni Primeri očitno vedo, da življenje ni potica.   Foto: Rok Podgorelec

»Trenutno smo v eni najlepših faz benda, vsaj zame osebno. Ideje pritekajo iz vseh štirih strani. Na vsakih vajah nastane kaj novega, in če ne novega, se spontano nadgradi nekaj že obstoječega. Uživamo. To je tisto, kar naredi skladbo čarobno. Ustvarjamo glasbo. Vzeli si bomo natanko toliko časa, kot ga bo material potreboval. V prvi vrsti želimo navdušiti in preseči sebe

poetično pravi Janko, kar se za pravega pankerja najbrž sploh ne spodobi. S prihajajočim ponedeljkom torej izhaja singel, ki odkrito napoveduje nov album. Že pred izidom nas postavlja točno tja, kamor nas večina spada. V kožo običajnega človeka. Človeka s slanimi solzami, krvjo v žilah in neusmiljenimi položnicami vsakega 15. v mesecu.

»Glavni junak skladbe je oseba, ki zelo obstaja in jo tudi poznam. Svoje čase ošaben. Celo nadut, domišljav. Človek poln denarja, ki je življenje zajemal s traktorsko žlico. Ženske je imel za »črtice«, če se izrazim z besedami MI2. A danes? Revež. Sram ga je iti med ljudi, zelo mogoče ga pravkar zebe v njegovi mrzli bajti. Ko sem ga pred kratkim srečal sva rekla par besed, stisnil sem mu nekaj drobiža. Upam, da že ima načrt kako se pobrati iz tega brezna. Navdahnil me je in želim mu vse dobro.«

Skozi težko zgodbo skladbe bomo mogoče mimogrede uzrli odraščanje in razvoj zasedbe. A le dobri stari Primeri jo lahko prikažejo energično in lahkotno, kot znajo realnost predstaviti le oni.

»Ker življenje ni lepo za vse, zato o njem tudi govorimo tako brezkompromisno!«

Bendu, ki ga nosi čvrsta »stara« ritem sekcija in nadgrajuje mlado brenkanje, je v življenju malodane vse jasno. Stari so že pred več kot desetimi leti začeli igrati po beznicah, klubih, oratorijih, rojstnih dnevih… in poznajo sceno. Mladi se hitro učijo in vnašajo v glasbo moderne prvine trenutnega punka oziroma rocka. Če sta mlajša dva, kitarista Robi Glač in Luka Mavrič komajda zlezla iz srednješolskih plenic, je bobnar Pavel Uršič doživel že Jugoslavijo, fičkote, dinarje in legenda pravi, da tudi dinozavre. V procesu ustvarjanja se ujamejo kot še nikdar dosedaj.

Na poti do četrtega albuma.    Foto: Rok Podgorelec

»Če smo se v vseh teh letih kaj naučili, smo se, da mora biti glasba v prvi vrsti všeč nam. Šele nato jo predstavimo drugim, da je lahko seveda všeč še njim. Najprej na koncertih, in ko zagotovo funkcionira, najde svojo pot na trak. Ne kompliciramo pri besedilih, ne kompliciramo pri akordih, kompliciramo edino pri solažah (smeh – Robi). Pomembno je, da komadi »peljejo«. Da ob igranju mi postanemo dobre volje, ker potem ta ne uide niti poslušalcem. Nočemo težiti z nekimi težkimi temami, čeprav so te del življenja. Če kakšna skladba že obdeluje kak resen problem, pa iz tega najdemo izhod že pred iztekom komada.«

Singel je podkrepljen z videospotom v režiji Tomaža Šantla, v celoti posnetem na domačem Dolenjskem. Glavnega junaka spota odigra Sašo Tratar, ki se je menda tako vživel, da so se zbali zanj. Kako zelo, bomo lahko videli že kmalu.

»Načrt« nam bodo Zgrešeni Primeri odkrili v ponedeljek, 27. novembra, menda točno ob 19h. Tako bomo pač v resni dilemi, ali pogledati Dnevnik in jamrati o stanju, ali raje pogledati »Načrt« in ne jamrati o stanju. Predlagamo menjavo veroizpovedi v dolenjski punkrock. Za vse ostale težave je tu Mastercard.