HARAKIRI FOR THE SKY: ‘Arson’ (2018)

Naslovnica albuma 'Arson'.
Naslovnica albuma 'Arson'.

Harakiri for the Sky je eden od projektov avstrijskega multiinštrumentalista Matthiasa Solaka (v alter krogih poznan po black metal mašini Bifröst), ki je nastal leta 2011 v sodelovanju z vokalistom JJ – jem (s pravim imenom Michael V. Wahntraum).

 

O albumu ‘Arson’

Duo Harakiri for the Sky. (FOTO: Harakiri for the Sky Facebook)
Duo Harakiri for the Sky. (FOTO: Harakiri for the Sky Facebook)

Dosedaj sta fanta izdala že tri studijske albume, letos pa se jim je pridružil še eden z naslovom ‘Arson’, ki je na zelo dobri poti, da pusti močan vtis na obstoječi glasbeni sceni; plošček je žanrsko težko opredeliti, bi pa zelo na široko lahko rekli, da duet izvaja melodični black metal z elementi progresivnega alter rocka, ki temelji tako na dolžini (komadi so v povprečju dolgi 10 minut) kot globini, saj je nemogoče trditi, da se album ponaša z izpostavljanjem enega samega razpoloženja. Od značilne melanholije, jeze, žalosti pa vse do presenetljivega občutka upanja in volje do življenja, kar je v black metalu redkokdaj prisotno, vendar v primeru ‘Arson’ izdelku doda še nekaj več barvitosti in dostopnosti do poslušalca.

Upam si reči, da bodo po pričujočem albumu posegli tudi tisti, ki jim black metal ali katerikoli druga alternativna glasbena zvrst ni blizu, saj izdelek zavoljo pravega ravnotežja med ostrino in melodičnostjo uspe prebiti meje že omenjenih glasbenih žanrov in jim vliti nekaj svežine in odprtosti. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti omeniti, da Harakirit for the Sky niso bend, ki bi sklepal kompromise in se podrejal zahtevam širšega občinstva. Ravno obratno; ‘Arson’ dokaže, da lahko bend sledi lastni volji, pri tem pa uspe najti pot do širokega kroga poslušalcev. Vrhunska godba tako za metalce kot tiste, ki si to ne upajo postati.