GREGA SAMAR: ‘Dvignite krila in poletite’

Foto: osebni arhiv izvajalca
Foto: osebni arhiv izvajalca

Grega Samar je glasbeni ustvarjalec, ki je tekom let sodeloval z različnimi domačimi glasbeniki. Poleg tega je ustvarili tudi kopico lastnih pesmi, ki postopoma prihajajo na plano. V želji, da bi te zaživele tudi v živo, se je obdal z dobrimi soborci. O njih, aktualnem singlu, načrtih za prihodnost in še čem, je spregovoril tudi za naš portal. 

ROCKER.SI: Pozdravljen, kako si?

GREGA SAMAR: Lep pozdrav tudi tebi in hvala za tale pogovor. Super sem! Imam veliko dela, vendar mi ni težko. Namreč to, kar počnem, delam z velikim veseljem. Privatno v svojem studiju ves čas ustvarjam nove skladbe, v službi, sem tonski mojster na RTV Slovenija, pa vedno snemam nove zanimive koncerte.

ROCKER.SI: Nedavno je izšel singel ‘Dvigam krila v nebo.’ Drugi singel projekta Samar. Lahko kaj več o njem?

GREGA SAMAR: Ni projekt. Smo band z imenom SAMAR. Je pa res, da sem avtor skladb, besedil in aranžmajev jaz. Pred kratkim je izšel drugi singel. Rock song s primesmi simfonične glasbe. Na začetku je bil to kitarski rock song, ki se je s časom razvil v zelo kompleksno stvar. Zelo veliko se v njem dogaja in nima standardne forme. Njegovo sporočilo je zelo jasno. Čas je za ljubezen! Svet je podivjal in mislim, da nam primanjkuje empatije. Ni nam mar za nikogar drugega. Že samo s tem, da smo tiho, smo nekako sokrivi za trpljenja in krivice, ki se dogajajo mnogim. Lepo bi bilo, da bi vsak (po svojih zmožnostih) prispeval kanček dobrega k lepšemu svetu.

ROCKER.SI: Se nam obeta tudi album? 

GREGA SAMAR: Leta sem ustvarjal v svojem glasbenem studiu za mnoge slovenske glasbenike. Aranžiral in posnel sem vse instrumente za razne pevce. Pesmi sem tudi zmiksal in sproduciral. Ves ta čas, ko sem ustvarjal za druge, sem pridno snemal tudi zase. Nastalo je okoli sto songov in še mnogo nedokončanih idej. Zdaj, ko smo band, in lahko te pesmi igramo v živo, je čas, da počasi vse prilezejo na plano.

ROCKER.SI: Sam si ustvaril veliko večino singlove končne podobe. Je bila odločitev namenska?

GREGA SAMAR: Vse instrumente pri tej pesmi sem odigral sam. Gosta sta le Nermin Puškar in Davorin Davidović, ki sta odpela back vokale. Pesem je bila končana že prej, preden sem sestavil band in ni imelo smisla, da bi jo snemali na novo. Vsekakor pa upam, da bo band v bodoče bolj udeležen.

ROCKER.SI: Glede na dosedanje delo verjetno sam najbolj veš, kaj želiš slišati?

GREGA SAMAR: Res je. V glavi imam končne podobe vsega. Z leti se ti glasbeni okus zelo izkristalizira. Počnem točno to, kar želim.

ROCKER.SI: Kako je z nastopi v živo?

GREGA SAMAR: Želel bi si, da bi jih bilo več. V živo z bandom namreč res uživam. Matic Ajdič, Matjaž Marin in Janez Spruk so odlični glasbeniki. Veliko kitarske improvizacije je na naših koncertih. Zdaj smo v studiu, a po poletnih počitnicah igramo na Etno rock festivalu v Domžalah.

ROCKER.SI: Kje vse vam lahko gledalci sledijo?

GREGA SAMAR: Na Youtube kanalu: Grega Samar in na Facebook-u: SAMAR band.

ROCKER.SI: Na svojem Youtube imaš objavljene tudi single drugih projektov. Lahko kaj več o njih?

GREGA SAMAR: Včasih za lastno zabavo posnamem kakšno priredbo in jo objavim na kanalu. Je pa še par posnetkov mojega mladostnega banda RED DISTRICT, s katerim smo odigrali okrog tisoč koncertov. Tam sem igral bobne, kadar smo igrali unplugged pa tudi kitaro in bas. Pevec je bil Vlado Pilja. Pred kratkim sem za Dadi Daza in hrvaško pevko Suzano Anno posnel priredbo pesmi skupine Zana, ‘Jabuke i vino. Pesem jo doživela kar velik uspeh na področju Srbije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Pesmi, pri katerih sem sodeloval je veliko, a še zdaleč niso vse na mojem kanalu.

ROCKER.SI: Poleg lastnih projektov kot tonskih tehnik sodeluješ tudi z drugimi izvajalci. Na katero sodelovanje si najbolj ponosen? Katero bi opisal kot najbolj noro?

GREGA SAMAR: Kot tonski mojster na RTV sodelujem praktično z vso slovensko glasbeno sceno. Kot zanimivost lahko povem, da je moj mix povzročil izdajo Kreslinovega dvojnega koncertnega vinila ‘Kreslinovanje.’ V čast mi je bilo tudi, ko sem miksal koncert ob 70 letnici Janeza Bončine -Benča. Seznam je res neskončno dolg. Moram reči, da uživam prav pri vsaki stvari. Res sem vesel, da lahko to počnem. Najbolj noro sodelovanje pa se je zgodilo na Baliju, v družbi mladega banda iz otoka Gili Trawangan. Zgodil je spontano. Zjutraj smo se spoznali na plaži, zvečer pa smo že igrali v nekem lokalu.

ROCKER.SI: Kateri je bil zadnji album, ki si ga poslušal in ga moramo slišati tudi mi?

GREGA SAMAR: Dobra energična rock plošča, ki je že starejša, je Electric Mary – ‘Down to the bone’ (2008). Sem bil pa pred kratkim v Münchnu na super koncertu banda, prežetega s starim duhom; Rival sons – ‘Darkfighter’ (2023). Vse, kar delajo je odlično. Svet je poln dobre glasbe.

ROCKER.SI: Grega, bilo mi je v veselje, imaš še kakšno zaključno misel?

GREGA SAMAR: Sledite svojim sanjam. Nikoli ni prepozno. Zavrtite si svojo najljubšo pesem. Dvignite krila in naj vas glasba ponese v lepši in boljši svet.