Grad gori! se predstavijo s skladbo ‘Trdoglav’

Zasedbo Grad gori! sestavljajo: Matija Solce, Brina Vogelnik, Barja Drnovšek. (FOTO: Nada Žgank)
Zasedbo Grad gori! sestavljajo: Matija Solce, Brina Vogelnik, Barja Drnovšek. (FOTO: Nada Žgank)

Svež in inovativen glasbeni sestav Grad gori! je nastal pred nekaj leti. Ljubezen do ljudske, tradicionalne glasbe s folk motivi je v nov sestav združila Brino Vogelnik, tekstopisko, glasbenico in pevko, Matijo Solceta, karizmatičnega harmonikaša in fantastično violinistko, improvizatorko in klasično glasbenico Barjo Drnovšek.

 

Skupaj ustvarjajo ljudske pesmi

Skupaj igrajo, ustvarjajo in poustvarjajo ljudske pesmi iz evropskih logov in avtorske pesmi, prežete s strastjo, milino in močjo. Njihove pesmi, katere preveva optimizem, humor in moč, bodo luč sveta ugledale v torek, 30. januarja na istoimenskem prvencu ‘Grad gori!’, ki bo izšel pri založbi Klopotec.
V svoji glasbi se opirajo na izročila narodov sveta, ki jih je h Grad gori! prinesel Matija Solce, ki večino svojih dni preživi na potovanjih in gostovanjih po svetu. Pesmi so, kljub svojemu folklornemu izvoru in vzdušju, angažirane in govorijo tudi o težavah sodobnega časa. In nobena izjema ni prva skladba, s katero se Grad gori! predstavljajo; ‘Trdoglav’.

 

Predstavljajo prvo skladbo ‘Trdoglav’

Glasbeni motiv za ‘Trdoglava’ izhaja iz švedske ljudske pesmi ‘Dansa liten piga’, v ritmu, ki se imenuje Polska in ga velikokrat najdemo v švedski plesni glasbi. Vsebinsko izhodišče besedila je slovenska ljudska pravljica in pesem o deklici Marjetici, ki jo ugrabi Trdoglav. Reši jo princ na belem konju, potem ko je sedem let zaprta v gradu brez oken in vrat.

‘Trdoglav in Marjetica’ je hkrati tudi prva velika slikanica – pravljica z barvnimi ilustracijami, ki so vsebinsko enakovredne besedilu – na Slovenskem. Po ljudskem motivu je Trdoglava in Marjetico zapisal Fran Milčinski, pesem pa je iz obeh besedil, tako iz pravljice kot iz ljudske pesmi, prepesnila Brina Vogelnik. Grad gori! so za Trdoglava posneli tudi neuraden videospot, nekakšno lutkovno animacijo kolažnih lutk. Le-te so izrezanke ilustracij iz slikanice Trdoglav in Marjetica, ki jih je na papir prenesla Marija Vogelnik (babica Brine Vogelnik).

 

Izid albuma in predstavitveni koncert v Klubu Cankarjevega doma

Grad gori! bodo album prvič v živo predstavili na dan njegovega izida – v torek, 30. januarja 2018 v Klubu Cankarjevega doma, v okviru Cankarjevih torkov. Koncert, prežet s humorjem, poigravanjem in kabaretnim pridihom bo pravzaprav pester: kot gost se jim bo na odru pridružil Blaž Celarec, kot uvodv koncert pa boste deležni tudi kratke lutkovne predstave ‘Male nočne zgodbe’ Matije Solceta ob spremljavi Barje Drnovšek na violini.

Prisluhnite, kako se Brinin zvonki glas prepleta z energično harmoniko, nasičeno s strastjo, ki se v divjem plesu suče z markantno violino. Že v naslednjem trenutku pa se divji ples umiri in nežno umakne presunljivi melodiji, ki se kot meglica dvigne iznad brbotajočega hudournika. Prisluhnite Grad gori!