Glasbeni velikani, ki so nas zapustili v letu 2021

Joey Jordison in Alexi-Laiho - foto: Photoshot, Getty Images / Marek Sabogal

Človek se rodi in umre, njegovo delo pa lahko ostane zapisano za vse večne čase. Po enem najbolj žalostnih let v zadnjem obdobju, se poklonimo nekaterim velikim glasbenim umom, ki smo jih izgubili v letu 2021.

Charlie Watts

Umrl je Charlie Watts, bobnar skupine The Rolling Stones
Foto: Andrew Benge/Getty Images

Charlie Watts, legendarni bobnar skupine Rolling Stones, je umrl letos star 80 let. Watts se je The Rolling Stones pridružil leta 1963 in ostal njihov bobnar več kot pet desetletij. Je edini član skupine, razen Micka Jaggerja in Keitha Richardsa, ki je igral na vseh njihovih studijskih albumih, leta 1989 pa je bil s skupino sprejet v Hall of Fame rock and rolla. Poleg Stonesov je bobnar med letoma 1986 in 2012 izdal več studijskih albumov s Charlie Watts Quintet, The Charlie Watts-Jim Keltner Project in The ABC&D of Boogie Woogie.

Dusty Hill

Foto: Larry Hulst/Michael Ochs Archives, Getty Images

Ikona skupine ZZ Top, Dusty Hill, je umrl letos v starosti 72 let. Po besedah sočlanov Billyja Gibbonsa in Franka Bearda, je Hill umrl v svojem domu v Houstonu v Teksasu. Zapuščina ZZ Top obsega več kot 50 let in na desetine milijonov prodanih albumov. Poleg desetine klasičnih pesmi je Hillova podoba poleg Gibbonsa ena najbolj ikoničnih v zgodovini rocka.

Joey Jordison

Foto: Photoshot, Getty Images

Nekdanji bobnar skupine Slipknot, Joey Jordison, je umrl leta 2021 v starosti 46 let. Jordison je bil član skupine Slipknot od njenega nastanka leta 1995 do leta 2013. Znan je tudi po svojih nastopih z Murderdolls, VIMIC, Sinsaenum, Scar the Martyr in nastopom v živo z Metallico, Korn, Robom Zombiejem in drugimi. Jordison je bil morda najpomembnejši metal bobnar v zadnjih 25 letih in je pogosto zaslužen za vnos blast beatov v mainstream. Jordison je bil zaradi svojega neverjetno kreativnega in zelo tehničnega stila bobnanja zaslužen tudi za verodostojnost skupine Slipknot v svetovnem ekstremnem metalu.

Mike Howe

Foto: PYMCA, Universal Images Group via Getty Images

Pevec skupine Metal Church, Mike Howe, je preminil julija 2021 v starosti 55 let. Howe je najprej vodil Metal Church od leta 1988 do 1995 in sodeloval pri treh albumih: Blessing in Disguise (1989), The Human Factor (1991) in Hanging in the Balance ( 1993), preden se je upokojil iz glasbe, da bi se osredotočil na vzgojo družine in nadaljeval kariero mizarja. Leta 2015 pa se je pevec, potem ko je bil dve desetletji odmaknjen od glasbene industrije, dolgo pričakovano vrnil v Metal Church in zapel na plošči XI iz leta 2016 in Damned If You Do, ki je izšla leta 2018. Zbirka From The Vault, izdana leta 2020, je vsebovala štiri nove studijske skladbe, B-strani in peščico priredb in bo menda služila kot pevčev zadnji prispevek k dolgoletni heavy metal skupini.

Johnny Solinger

Johnny Solinger - ex Skid Row
Foto: Chung Sung-Jun

Nekdanji pevec skupine Skid Row, Johnny Solinger, je umrl 26. junija 2021 v starosti 55 let zaradi bitke z odpovedjo jeter. Solinger je od leta 1999 do 2015 nastopal v skupini Skid Row in je pel na albumih Thickskin iz leta 2003, Revolutions per Minute iz leta 2006, United World Rebellion: Chapter One iz leta 2014 in leta 2014 v Rise of the Damnation Army – United World Rebellion: Chapter Two. Zaradi njegovega 16-letnega mandata je postal pevec skupine Skid Row z najdaljšim stažem.

Alexi Laiho

Foto: Frank Hoensch, Redferns/Getty Images

Frontman skupine Children of Bodom in moderni shred junak Alexi Laiho, je umrl konec leta 2020, njegova smrt pa je bila javno objavljena 4. januarja 2021. Laiho se je v življenju spopadel z različnimi zdravstvenimi težavami, vključno z bolečo razjedo na želodcu in dolgotrajnim alkoholizmom. “Več kot 25 let prijateljstva,” so zapisali člani Children of Bodom. »Izgubili smo brata. Svet je izgubil fenomenalnega pisca pesmi in enega največjih kitaristov vseh časov. Spomini in Alexijeva glasba bodo živeli večno. Naše misli so z Alexijevo družino v tem težkem času.”