Beograjski kantavtor Nikola Čuturilo objavil album ‘Priče iz Depoa’

Beograjski kantavtor Nikola Čuturilo objavil album 'Priče iz Depoa'
Nikola Čuturilo - foto: Brian Rasić

Priznani beograjski kantavor, kitarist in pevec Nikola Čuturilo, je po devetletni diskografski pavzi predstavil album “Priče iz Depoa” (Lampshade Media, 2021.), ki je eden od bolj osebno izpovednih albumov v zadnjem času.

Posnetki so nastali organsko, kot da bi snemali ozvočen band na koncertnem odru, surovo, brez nepotrebnega okrasja. Dolgo pričakovani album prihaja po izidih singlov ‘Sanjam te’ in ‘Lice ulice’, ki sta v regiji dosegla viden uspeh, album pa predstavlja intimno in iskreno projekcijo glasbenikovega občutja. Ne glede na to, kakšna glasbena občutja raziskuje – polnosrčne balade , ali pa grob, oster kitarski zvok, glasbeniku vedno uspe izraziti čisto jasnost zvoka ter zavestno ostati v svetu doslednega ustvarjanja ter si s tem potrjevati pozicijo avtorja, ki že štiri desetletja okupira srca ter glave sofisticiranega rock ‘n’ roll občinstva širom Balkana.

Novinar Nenad Rizvanović je za srbski tednik Vreme napisal: “Njegov novi album je poletno razpoložen. Poln je glasbenega entuziazma, lahkote in energije. Album je poln nalezljivih melodij, izrednih kitarskih solaž in svežih fraz, vse kar kipi od adrenalina, melodij in čistega rocka. On in njegova ekipa še nikdar niso tako zelo premetali klišeje, v katere so ujeti žanri rock, blues, soul, jazz. Rezultat je kljub vsemu čisti mainstream! Rock Nikole Čuturila, kakor ga poznamo iz preteklosti, je čisti AOR, ali adult oriented rock, glasba za lepo staranje. Vendar je Nikola z zadnjim albumom te koncepte spet popolnoma premešal.”

Priznani beograjski glasbeni kritik Petar Peca Popović pa je napisal: “Ukvarja se s svetom okoli sebe ter s svetom v sebi, tako kot ga on vidi in občuti, brez olepšav in kompromisov, Nikola ponuja album za svet, ki si želi slišati nekaj smiselnega. Brez strahu in navkljub vsemu sledi svoji poti. Njegovo orožje so pesmi, municija za to orožje pa sta ljubezen in pogum. Nikola je eden redkih, ki ni gluh in nem za stvarnost, ki nas obkroža. In to se na albumu zelo dobro sliši.”

Album “Priče iz Depoa” je nastal v času lockdowna, ter po nizu mračnih glasbenih odzivov na turbulence v družbi, v kateri živimo in ustvarjamo. S tem albumom se Čuturilo vrača na mesto, kjer ljubezen in iskrenost zares funkcionirata. “Meni je to zelo pomembno, o tem sem se tudi pogovoril z mojim bandom, saj počnemo zelo pomembno stvar. Nikoli ne bom pristal na to, da je čas v katerem živimo neka vzporedna realnost, da je to nekakšen okras. Na žalost, poslušamo kup nepotrebnih stvari, kup neumnosti, na to, kar pa je res pomembno v življenju pa pogosto pozabimo, saj gre gladko mimo nas. Življenje je eno. Meni je to najbolj pomembno na tem svetu.”