GHOST: ‘Meliora’ (2015)

Naslovnica albuma 'Meliora'.
Naslovnica albuma 'Meliora'.

Ponavadi se ne spuščam v debate o tem, kaj je ‘true metal’, ampak nikoli mi ni bilo jasno, zakaj toliko metalskih revij in glasbenih kritikov uvršča švedske zvezdnike Ghost v to zvrst.

O albumu ‘Meliora’

Resda ima vsak pravico do svojega mnenja pa tudi metal je beseda z zelo širokim pomenom, vendar pa so Ghost primer benda, ki poslušalca dobesedno nateguje s svojim ‘zloveščim’ imidžem (iskreno povedano; ob pogledu na poslikane tipe, oblečene v črne papeže sem sprva mislil, da gre za black metal skupino na ravni Behemoth), medtem ko se za njim skriva verjetno najbolj predvidljiva, generična in nedomiselna pop rock godba, ki si jo lahko zamislite.

Če povem drugače; Ghost je bend, ki prodaja metal tistim, ki nimajo pojma, kaj sploh metal je. Če potrebujete konkretni dokaz v zvočni obliki, poslušajte zadnji studijski album ‘Meliora’ z izredno ‘evil’ naslovnico, ki spominja na vizije hladne prihodnosti, ko nad človeštvom zavladajo stroji. In kot je moč pričakovati; videz vara. ‘Meliora’ je pomehkužen rock s klišejskimi besedili, patetičnim boybandovskim petjem, srednješolsko goth poetiko in ponavljajočimi komadi, ki so več kot očitno narejeni zgolj za stadionske pijanice. Ghost se lahko pohvalijo z imidžem (pa še tega je moč uzreti pri vsakem black metal glasbeniku), vendar pa zunaj tega ne ponudijo ničesar, zgolj dolgčas.