George Murphy in tovariši čestitali Svetemu Patriku

George Murphy – spletni koncert (oto: Nejc Zupančič)
George Murphy – spletni koncert (foto: Nejc Zupančič)

George Murphy je eden od izvajalcev, na katere sem naletel po čistem naključju in ki je takoj dobili stalno mesto v mojem predvajalniku. Gre za irskega kantavtorja, ki je nase prvič opozoril z nastopi v oddaji You’re a Star in 3-kratno platinasto ploščo Dreamed A Dream (2004). Phil Coulter je zanj dejal, da je “najbolj vznemirljiva vokalna najdba na Irskem”, pokojni Ronnie Drew pa: “Glas, ki presega njegova leta”.

Tudi nadaljevanje njegove kariere je potekalo v podobni maniri, saj je ta nastopil na številnih domačih in tujih prizoriščih. Leta 2006 je George izdal svoj drugi album So the Story Goes, katerega naslovna skladba je dosegla 7. mesto na lestvici Irish Singles Chart. Po krajši ameriški turneji pa še svoj tretji album The Ballad of Archie Thompson (2009), na katerem sta nastopila tudi legendi John Sheahan in Barney McKenna iz The Dubliners. George trenutno nastopa z zasedbo The Rising Sons, ki navkljub nezmožnosti nastopanja ne miruje. Druščina je preteklo soboto izvedla spletni koncert, s katerim se je poklonila zavetniku Irske, spremljajočim pa omogočila, da smo lahko vsaj malo pozabili na resničnost

Drugače brezplačen spletni dogodek se je začel ob 21:00 po našem času in nam v dobrih dveh urah pričaral vsaj kanček magije irske folk scene. Glasbe, kakršno godci že stoletja izvajajo v pubih in izven njih. Napisanemu primeren je bil tudi repertoar, saj so nam prisotni poleg klasičnih napevov Luka Kellyja, avtorskega materiala in poklonili še kup drugih klasik (npr. ‘House Of The Rising Sun’ in ‘Working Class Hero’), ki so jih v veliki meri dodajali sproti; poslušalci so lahko preko komentarjev sporočali svoje želje. Čeprav se je zbranim med izvajanjem zaradi nezmožnosti vaj v živo vmes prikradla tudi kakšna napaka, jim tega ne gre zameriti. Morda ravno nasprotno, ali ni ravno tovrstna ljudskost tista, ki daje takšnim nastopom posebno vrednost? Jih loči od spektaklov, kjer je vsak korak skrbno načrtovan?

Dobro ali ne. Glasbeniki in gledalci so ob videnem uživali, zato lahko sklepamo, da je bil cilj dosežen. Hvala za čudovit zaključek sobotnega večera!