Finski metalci Alase so izdali novi single in video

Alase
Alase - foto: Esa Pitkälä

Single “Vailla nimeä” nadaljuje novo, bolj napredno pot skupine Alase. V pesmi sta dva vokalista, od katerih je Juha Tretjakov zapel v Alasejevi prejšnji pesmi “Poissa silmistä”. Drugi vokalist Markus Hirvonen pa je pel v več pesmih skupine Alase (nazadnje na “Jäljet”), bil pa je tudi vokalist, ko je skupina nastopala v živo.

V skladbi “Vailla nimeä” so uporabljeni številni različni vokalni slogi, od brutalnega režanja, prek krikov do čudovitega melodičnega petja. Besedila in skladbe gredo z roko v roki, začenši s turobnim zimskim death doom metalom, ki se pomika proti pomladi in svetlobi. “Vailla nimeä” prikazuje sodobnejši slog kot prejšnji material skupine, uporabljenih pa je tudi več tehničnih riffov in bobnarskih delov.

Kitarist Janne Lunnas skladbo “Vailla nimeä” opisuje takole: “Markusov in Juhin glas se zelo dobro ujemata in včasih je celo težko ugotoviti, kateri trenutno poje. Vendar pa je uporaba dveh vokalistov v pesmi omogočila večjo raznolikost v vokalnih aranžmajih – zelo smo zadovoljni z rezultatom. V tej pesmi je več ritmov v stilu djenty, kot jih imamo običajno in vsaj zame je zanimiv dodatek k zvoku Alase. Kljub temu pa tudi tokrat igrajo melodija in čisti vokali pomembno vlogo.”

Alase pripravljajo več novih skladb, ki bodo izšle kot digitalni singli. Skupina načrtuje tudi več glasbenih spotov. Čeprav zaradi razmer v svetu nekaj časa še ne bo nobenih koncertov, skupina nenehno dela na novi glasbi.

Alase - Vailla nimeä - naslovnica
Naslovnica singla Vailla nimeä – oblikovanje: Sakke Paavola

Alase

Juha Tretjakov & Markus Hirvonen – vokal
Janne Lunnas – kitara
Mikko Häkälä – kitara
Ari Miettinen – bas
Markus Majaniemi – bobni