Funk iz Istre? Segutra – ‘Sunce’ je pravi odgovor

Tasha – Nataša Petrić (FOTO: Danilo Caković)
Tasha – Nataša Petrić (FOTO: Danilo Caković)

Segutra v istrskem dialektu pomeni jutro. Jutro je obdobje dneva takoj po bujenju, je simbol svežine, novega dne, novega začetka, navdahnjene produktivnosti, mirne energije.

Na kratko o skladbi ‘Sunce’

Jutro prebuja in osvežuje. Ravno v tej glasbeni maniri Segutra prinaša lahen vetrič v ta vroča, s soncem obsijana jutra – spoj rocka, bluesa s primesmi melodičnega popa in s pravimi začimbami istrskega dialekta. Ste pripravljeni na pravo istrsko gruvačino?

Pobudnica in nosilka ponovne reinkarnacije benda Segutra (v original postavi so nastali leta 2008), je Tasha – Nataša Petrić, ki je s svojo nezaustavljivo energijo, znanjem ter istrsko ekipo, ki jo sama imenuje ‘škvadro mobile’, ustvarila singel ‘Sunce‘, poletno gruvačino na istrski način – singel pa napoveduje tudi album, ki bo izšel v jesenskem času.

Istrski melos s funky ritmi dobi neki novi, osvežujoči okus, v katerem je dialekt dodan skladbi kot najboljša možna začimba. Pesem je bila posneta že leta 2016., tako kot pravijo člani zasedbe Segutra je očitno pač čakala na nek novi dan, neko novo priložnost.

Da bi nadaljevali tradicijo, ki so jo pričeli že z originalno postavo zasedbe Segutra, se je originalna zasedba razširila v še večjo familijo. Pripeljali smo še pridružene člane, ki so si prav tako za svoje delo zaslužili pravi pijat (krožnik po istrsko, op p), istrske mineštre, haha’ – nam je sporočila Tasha ter dodala- ‘Pesem Sunce je igra, je neobvezujoča in šaljiva zgodba, ki jo lahko istočasno razumemo tudi v prenesenem pomenu – lahko jo recimo razumemo v senci aktualne tematike globalnega segrevanja, ter o tem, da so vsi naši sončniki postali premajhni, morali smo začeti bežati v hlad, v senco, ker tole vse skupaj že preveč peče. – Tasha Petrić.

‘Življenje je ena velika igra, narava pa je največji umetnik. Ona nas uči ravnovesja. Ne jemljimo sami sebe preveč resno, bodimo fleksibilni, obrnimo se k sebi, ostanimo odprti za sprejemanje drugačnosti, bodimo pa tudi pozitivni, najbolj pa bodimo pozitivni do samih sebe. Vedno poklanjajmo nasmehe, nič ni tako zelo resno, da se čemu ne bi smeli smejati … Smejmo se od Segutra (jutra),’ pravi pevka Tasha. Glasbo je napisal Tonči Horvat Hus, pri besedilu se mu je pridružil Andy Ninvalle.