‘Fortunate son’ dobil uradni videospot

Skupina CCR (FOTO: Pitcfork)

Skladba ‘Fortunate son‘ ameriške skupine Creedence Clearwater Revival spada med ene največjih rock klasik. Luč sveta je zagledala v novembru 1969. Sprva je bila izdana kot samostojni prvenec, sicer pa jo najdemo na albumu ‘Willy and the Poor Boys‘. To je bil tudi četrti studijski album omenjene zasedbe, ki jo poznamo tudi pod kratico CCR.

Fortunate son‘ v letošnjem letu dobiva svojo prvo uradno vizualno podobo in tako napoveduje 50. letnico obstoja skupine.

 

Skladba se dotika vojne tematike

Fortunate son‘ je sicer komercialno izjemno uspešna skladba. Pojavila se je v igricah, filmih, serijah pa tudi reklamah, doživela pa je tudi kar nekaj preoblek. Med drugim sta jo priredili zasedbi U2 in Dropkick Murphy’s, sam Fogerty pa jo je posnel skupaj z zasedbo Foo Fighters.

Pravzaprav pa je to skladba, ki nosi mnogo globlje sporočilo. Besedilo je prvotno napisal John Fogerty in je izjemno osebno.  Govori namreč o njegovem času služenja v ameriški vojaški rezervi, kjer je opazil, da otroci predsednika Nixona in Eisenhowerja verjetno ne bo bodo poslani v Vietnamsko vojno. Od tod prihaja tudi naslov skladbe.

Skladba se je večkrat pojavila kot himna anti-vojnega gibanja. Gibanje se je borilo proti vojaškim akcijam in elitizmu v zahodni družbi, zlasti v ZDA. Postala je glavni simbol nasprotovanja vojaškega vključevanja ZDA v Vietnamsko vojno, izražala pa je tudi solidarnosti z vojaki, ki se v njej borijo.

Pri Založbi Craft Recordings pa skladbo opisuje tudi kot kritiko zoper elitizem in razredne privilegije, ki se izražajo v treh močnih besedah: to nisem jaz!

Založba je k sodelovanju povabila direktorja Bena Feeja, ki je posnel zgornji videospot v katerem slavi Ameriko kot delavski razred in njene ljudi. Fee je o nastajanju videospota povedal sledeče: ‘Želel sem poudariti skupnost in pozitivnost, ki jo vsi delijo … Želel sem pokazati, kako Amerika zgleda, ko se dejansko odpraviš na cesto in se voziš po vsej državi. Spoznal sem toliko lepih ljudi. Šel sem tudi k ljudem Taos Puebla in se tam srečal z vojaškim vodjo. Bili smo zelo lepo sprejeti saj je vodja zelo velik oboževalec CCR-ja. Poznali so pesem in bend in resnično jim je bila všeč ideja protesta skozi pozitivnost.’