BRIAN WHEAT (Tesla): ‘Pravi mlekarjev sin’

Brian Wheat je basist večplatinaste zasedbe Tesla, ki je v svojem življenju doživel marsikaj. Številne vzpone in padce, ki jih je združil v nedavno izdanih spominih Son Of A Milkman: My Crazy Life With Tesla. Del njih, svoje prijateljevanje s člani Def Leppard, svojo večno ljubezen do Jack Russell terierjev, načrte za prihodnost in še marsikaj zanimivega nam je razkril v nedavnem intervjuju.

ROCKER.SI: Pozdravljen. Kako si?

BRIAN WHEAT: V redu. Ti?

ROCKER.SI: Kar v redu. Danes je dan svetega Patrika.

BRIAN WHEAT: Nisem vedel.

ROCKER.SI: Pred kratkim si izdal avtobiografijo Son Of A Milkman: My Crazy Life With Tesla. Od kod ideja za takšen naslov? Ali gre za kakšno interno šalo ali za kaj drugega?

BRIAN WHEAT: Nekoč je obstajala šala: “Ne vemo čigav sin si, zagotovo si mlekarjev”. No, jaz sam sem bil pravi mlekarjev sin (smeh).

ROCKER.SI: Zanimivo, pri nas mlekarje so nadomestili poštarji (smeh). Kako je potekalo pisanje knjige? 

BRIAN WHEAT: S pisanjem knjige sem začel pred slabimi osmimi leti. Kolikor je bilo možno, sem se vrnil v preteklost in začel zapisovati stvari. Knjigo sem napisal brez dodatnih zapiskov. Končal sem, ko je izbruhnila korona.

ROCKER.SI: Ali si uporabil vse zgodbe?

BRIAN WHEAT: Uporabil sem praktično vse. Razmišljam, da bi napisal še eno knjigo, vendar še ne vem, o čem bom pisal. Morda o sedmih Jack Russell terierjih, ki sem jih imel do zdaj.

ROCKER.SI: Kje lahko naročimo knjigo? Ali je možno dobiti podpisan izvod?

BRIAN WHEAT: TUKAJ lahko naročite knjigo v tiskani ali digitalni različici. Podpisane izvode pa lahko naročite TUKAJ.

ROCKER.SI: Uvodna beseda je delo Joea Elliota. Lahko kaj več o tem?

BRIAN WHEAT: Ko smo začeli nastopati skupaj z Def Leppard, me je Joe vzel pod svoje okrilje. Najino sodelovanje se je začelo v času albuma Hysteria (1987). Vsa ta leta mi je bil kot nekakšen mentor ali starejši brat. Ker sva si z njim zelo blizu in ker je tudi sam glasbenik, je bil moja prva izbira. 

ROCKER.SI: Ali si se od njega naučil kaj posebnega?

BRIAN WHEAT: To, da naj dam vedno vse od sebe.

ROCKER.SI: Modrost, ki velja za vsakega od nas. Ali si zadovoljen z odzivi? Kako so se na knjigo odzvali drugi člani Tesle?

BRIAN WHEAT: Če sem povsem odkrit, ne vem, ali jo je kdo sploh prebral. Morda Jeff Keith, za druge pa nisem prepričan.

ROCKER.SI: Ali nam lahko razkriješ kakšne načrte za prihodnost?

BRIAN WHEAT: Trenutno čakamo na konec pandemije, da se lahko znova vrnemo na odre. Čeprav smo pa pred kratkim začeli delati na nekaj novih skladbah, nastopi v živo ostajajo naša prioriteta.

ROCKER.SI: Zdi se, da ste z Def Leppard kar povezani, saj ste sodelovali tudi s Philom Collenom, ki je produciral vaš zadnji album Shock (2019)

BRIAN WHEAT: Ko smo skupaj z Def Leppard praznovali 30 let od izida našega prvenca Mechanical Resonance (1986), nam je Phil ponudil ‘Save That Goodness’, ki se mu je zdela primerna za nas. Izvedli smo jo, on pa je prevzel mesto producenta. Uporabili smo jo kot bonus skladbo, ki se je pojavila na Techanical Resonance LIVE! (2016). Ker nam je bilo delo z njim zelo všeč, je prevzel tudi produkcijo naše zadnje plošče.

ROCKER.SI: Kolikor je znano, tudi Def Leppard snujejo novo ploščo, ali se nam obeta kakšno sodelovanje?

BRIAN WHEAT: Sam nisem dobil nobenega vabila, tako da najverjetneje ne. 

ROCKER.SI: Imaš še kakšne druge informacije o trenutnih načrtih Def Leppard?

BRIAN WHEAT: Oh, ne (smeh). 

ROCKER.SI: Brian, bilo mi je v veselje. Imaš še kakšno zaključno misel?

BRIAN WHEAT: Upam, da se kmalu vrnemo v staro normalnost in na koncertne odre.