Festival ŠVIC obiskalo 12.000 obiskovalcev

Od višine se zvrti...

Ta vikend je na idilični jasi v okolici Čateža pri Trebnjem potekal že 12. Festival ŠVIC. Največji glasbeni festival na Dolenjskem je nastal leta 2003, ko je skupina študentov želela popestriti družabno dogajanje v okolici svojega doma. Prvega je obiskalo nekaj deset študetov, letošnjega pa okoli 12.000.

Dolga vrsta na vhodu.

Obiskovalci so se iz vse Slovenije pripeljali že v dopoldanskih urah. Po navdušenem odštevanju minut do uradnega odprtja festivalskih vrat v petek ob 14:00 uri, so pohiteli proti najljubšem prostoru za šotor. Mnogi se na znano destinacijo sredi julija vračajo že več let.

Da je vsaka ura na ŠVIC-u polno izkoriščena, poskrbi že značilen dnevni program fesitvala. Ljubitelji košarke, odbojke in nogometa so popoldneve preživeli na turnirjih. Za hitro ohladitev so nekateri izkoristili bazen na prizorišču. Nova prijatelstva pa so se začela sklepati pri družabnem kotičku, kjer so si lahko izposodili različne igre in rekvizite. Veliko prizorišče je, prvo festivalsko jutro predramila budnica skupine PIČ. Poleg bodypaintinga, ličenja in lakiranja so si obiskovalci lahko uredili tudi odbite pričeske pri ŠVIC frizerju. Največ smeha pa so požele že tradiciolne igre med študentskimi klubi.

Tudi Budo smo učili igrati na bobne.

Za pester prvi glasbeni večer so poskrbele uveljavljene domače in tuje skupine. V petek so na glasbeni oder odprli dolenjski punk-rockerji Panic Stricken. Vzdušje je stopnjevala skupina Stara Šula, avtorji ŠVICove himne D’Neeb in odštekani Zgrešeni primeri. Za njimi se je z Malimi bogovi na odru predstavil Vlado Kreslin, ki s pomočjo publike ni izpustil svojih najboljših uspešnic. Dodobra razgreto publiko so v ekstazo zvočnih užitkov popeljali ŠVIC-ovi stari znanci Mi2. Za njimi pa je nadaljevala hrvaška punk skupina Hladno pivo. Publiko pa je, skoraj do svetlega jutra, zabavala skupina Kingston.

Ptičja perspektiva festivala.

V popoldnanskem času, ko so si glave že nabrale novih moči, so se na oder podali Jacksoni, skupina Anavrin ter novomeško Društvo mrtvih pesnikov. Neverjetna energija, ki jo je na odru pokazala srbska senzacija S.A.R.S., je že v zgodnjem večeru razgrela zbrano publiko. Skupina Tabu je med svojim nastopom skupaj z obiskovalci v nebo spustila 200 svetlečih balonov. Elvis Jacksoni so med nastopom na oder povabili tudi Tino Marinšek, s katero so publiko popeljali v nekaj minutno bobnarsko ekstazo. Za zaključek 12. Festivala ŠVIC je poskrbela idrijska Zablujena generacija, ki festival spremlja skoraj že od samega začetka. Zagnana množica je poplesavala pred odrom vse do tretje ure zjutraj, vse do zore pa so najbolj ustrajni nadaljevali pod glavnim šotorom vse do zgodnjega dopoldneva.

Na festivalu se je definitivno dogajalo. Vsak si je napisal svojo zgodbo, ki jo bo pripovedoval naprej z nasmeškom na obrazu. Hvala organizatorjem, hvala prostovoljcem, hvala vsem natakaricam, hvala vsem prodajalcem, največja hvala pa vsakemu obiskovalcu posebej, saj je prav vsak prispeval nekaj kar ne bomo pozabili kar tako. Se vidimo prihodnje leto, ko bomo nadaljevali s pisanjem zgodbe in ustvarjanjem novih spominov.

Foto: Arhiv Švic