Pili smo pivo, delili smo cvetje

Vikend med 17.7. in 20.7.2014 je bil v Laškem nekaj posebnega, saj je za svojo 50. obletnico za vse obiskovalce pripravil nekaj kar ne bomo dolgo pozabili.

Šank Rock Exclusive ter Steve Stevens Beer Band navdušili več tisočglavo množico odra Zlatorog. Natalija Verboten spet med rockerji. Čuki razposajeni, prva dama zabavne glasbe Helena Blagne profesionalna, kjerkoli nastopi. Odlični prav vsi: Neisha, Muff, Parni Valjak, Dan D, Bilbi in številni drugi.

Organizatorji so kot eno od programskih presenečenj in tudi glasbenih poslastic dolgo držali nerazkrit edinstven in enkraten nastop udarne slovenske rock skupine Šank Rock, tokrat v Exclusive zasedbi. Ena najbolj znanih slovenskih rokovskih skupin je od svojega nastanka leta 1982 posnela kar dvanajst studijskih albumov, dva koncertna in kompilacijo hitov ter nanizala vrsto nepozabnih uspešnic, med njimi tudi festivalsko aktualni Laški pir. Leta 2010 je odjeknila novica, da so prenehali z delovanjem. V svoji dolgi karieri so igrali v različnih zasedbah, sinoči so nastopili verjetno v svoji najboljši postavi: na na kitari legendarni Bor Zuljan, na basu nepogrešljivi Cveto Polak, za bobni prekaljeni Roman Ratej, za klaviaturami mojster Sašo Gačnik, pred mikrofonom pa seveda eden in edini Matjaž Jelen. Fantom kljub pavzi ni zmanjkalo energije, zanosa, glasbene virtuoznosti, glasu in publiki so ponudili predstavo, o kateri se bo še dolgo govorilo. Presenečenj ta večer še ni bilo konec, saj se jim je pridružila Natalija Verboten in zapela prav tako edinstveni »komad«, ki so ga pred leti s Šank Rock že predstavili publiki, Hočeš nočeš.

Dodatna pričakovanja je zbujala napoved Steva Stevensa in njegovega Beer Banda, ki so ga oblikovali kar Šank Rockovci, dodatno okrepljeni z basistom Urbanom Cento, zdajšnjim programskim direktorjem festivala in nekdanjim Agropopovcem. Publika je bila navdušena. Začeli so s Top Gun temo, za katero je Steve Stevens prejel Grammya, nadaljevali pa z večnimi hiti Billya Idola, Led Zeppelin in drugih zvezd rocka. Steve, ki smo ga verjetno medtem Slovenci že posvojili, je suvereno odigral tudi tri skladbe Šank Rocka, seveda tudi Laški pir.

Glasbeno dogajanje na vseh odrih je navduševalo privržence te in one glasbene zvrsti (španski ritmi, Werner, Štajerskih 7, muzikal Broadway I love 2014, Eyesburn, Elvis Jackson, Sell Out, Soul Fingers in številni drugi), zdelo pa se je, da je večina težko pričakovala napovedan spektakel vodne simfonije in ognjemeta. V soboto je most preko Savinje je že pred 22. uro postal povsem neprehoden in publika je v resnici imela priložnost videti najsodobnejši multimedijski, glasbeni, laserski, iluzionistični dogodek, v katerem si je skozi vodne kapljice ter pirotehnične in ognjene efekte lahko ogledala 50-letno zgodovino festivala Pivo in cvetje. Ognjemet z Gradu Tabor je navdušenje množic dvignil še za stopnjo višje in ko so bili številni obiskovalci prepričani, da je spektakla konec, so nebo kot odgovor in dialog razžarele rakete še z druge strani Savinje, s Krištofa.

Tisti, ki niso videli nastopa Steva Stevensa na odru Club, so zamudili izjemno predstavo starega rokerja, ki se v hipu prelevi v virtuoza flamenka, svojo strast pa poleg kitari, nameni še plesalki flamenka, tokrat plesno in izrazno res izjemni Urški Centa, članici flamenko skupine Cora Viento. Medtem je goste na prizorišču Zlatorog v Jagočah ogreval do pregrevanja gospod P-funka George Clinton, s svojo sedemnajstčlansko skupino vrhunskih glasbenikov Parliament in Funkadelic. Leta 1997 so ga sprejeli v Akademijo slavnih rock’n’rolla. Posnel je devet albumov, zadnji je leta 2008 izdani George Clinton and His Gangsters of Love z vrsto slavnih gostov, med katerimi so Sly Stone, El DeBarge, Red Hot Chili Peppers, RZA in Carlos Santana.

Za prve statistične podatke festivala je še prezgodaj, a organizatorji so prepričani, da je lanskoletna številka 100 tisoč obiskovalcev ponovno dosežena, če ne celo nekoliko višja. Enako velja za popite vrčke piva, ki jih je potrebno meriti v nekaj 100 tisoč. Festival je spremljalo 125 akreditiranih novinarjev iz štirih držav, poleg Slovenije še iz Hrvaške, Srbije in Italije.

Organizator festivala Pivo in cvetje Pivovarna Laško se iskreno zahvaljuje vsem sodelujočim, partnerjem, soustvarjalcem, so-sponzorjem in podpornikom festivala za odlično ter ustvarjalno sodelovanje. Meščanom Laškega gredo zahvale za gostoljubje, pa tudi za razumevanje in potrpežljivost, saj se življenje domačinov v času festivala postavi »na glavo«. Zahvala gre Komunali Laškega, saj je Laško vsako jutro v celoti očiščeno in v najlepši podobi pripravljeno na nove goste. Posebne zahvale pa gredo seveda obiskovalcem in ljubiteljem Piva in cvetja. Brez njihove podpore in obiska bi danes težko pisali o vseh zapisanih presežkih. Hvala vsem!

Foto: Pia Klančar