FAT BUTLERS: ‘The Dawn pomeni za nas začetek našega ustvarjanja’

Fat Butlers (Foto: Tomaž Strmčnik Photography )

Skupina Fat Butlers prihaja iz Ljubljane in iz okolice Škofje Loke. Sestavljajo jo glasbeniki stari med 20 in 23 let, vendar imajo kljub mladosti za seboj že več kot sedem let glasbenih izkušenj z igranjem pri drugih skupinah. Združili so se z željo po ustvarjanju drugačne glasbe, kot so jo igrali prej – vrgli so se v rockerske vode. V slabem letu ustvarjanja se lahko pohvalijo z zelo hitrim napredkom, osvojeno ŠOU Bitko bendov na ljubljanskem Kampusu, zmago na Vičstock avdiciji ter nastopom na največjem slovenskem rock festivalu Gori Rocka! Do sedaj narejene avtorske skladbe bodo konec julija izdali na EP plošči z naslovom ‘The Dawn’. Pogovarjali smo se s pevko Lizo Zavrl in kitaristom Tilnom Janom.

Fat Butlers (Foto: Tomaž Strmčnik Photography )

ROCKER.SI: Zakaj debeli butlerji?

LIZA ZAVRL: Ker serviramo težjo glasbo.

TILEN JAN: Res serviramo malo težjo rock glasbo, ampak mislim, da ni to nič neposlušljivega.

ROCKER.SI: Ste razmeroma mlada rock skupina. Kje ste prej nabirali izkušnje in kako ste se našli? Kaj je vaš največji adut, po čem ste drugačni?

LIZA ZAVRL: Začeli smo vsak sam, kakor smo znali, nato pa nas je glasba povezala preko Tilna in Robija ter Muzikevive in Mosheadov. Potem je šele nastala štala (smeh).

TILEN JAN: Z bobnarjem Robijem in basistom Klemenom igramo skupaj že dlje časa. Skupaj smo tudi v trashmetal skupini Moshead in imeli smo tribute band »Tool«, kjer smo preigravali skladbe ameriške skupine Tool. Ker se radi lotevamo izzivov, smo se odločili ustvariti še eno skupino in ustvarjati le avtorsko glasbo, ki je v prvi vrsti všeč nam in je izraz stvari, ki jih poslušamo vsi skupaj ali vsak sam.

LIZA ZAVRL: Največji adut bi bil to, da to radi počnemo in to, da dokler nas veseli in smo okej, potem to delamo.

ROCKER.SI: Osvojili ste »ŠOUrock 2019: V živo je živo!« na mariborskem Štuku. Je bila to za vas takšna odskočna deska, kot ste pričakovali? So imeli nastopi na tovrstnih natečajih kakšne nepredvidljive negativne posledice?

TILEN JAN: Definitivno je bila to za nas odlična odskočna deska. Pridobili smo si veliko novih nastopov, kar nas izjemno veseli. Podpora ŠOUrocka je še zdaj prisotna, saj nam na družabnih omrežjih pomagajo, nam delajo reklamo in nam pridobivajo nove koncerte. Na vseh natečajih, na katerih smo sodelovali do sedaj, ni bilo nobenih nepričakovanih negativnih posledic. Natečaji so super stvar za mlade bende, da se lahko nekje pokažejo širši publiki, prav tako pa ponavadi na teh natečajih nastopa več mladih skupin naenkrat, zato tudi nastajajo nova prijateljstva z drugimi glasbeniki.

Fat Butlers (Foto: Tomaž Strmčnik Photography )

ROCKER.SI: Pevka med tremi moškimi. Kdo nosi hlače v skupini?

LIZA ZAVRL: Si ne upam odgovorit.

ROCKER.SI: 29. julija bosta izdali EP ‘The Dawn’. Gre morda za simbolični naslov, zora vašega vzpona? Kaj vse bo na mali plošči? Kje jo lahko kupimo? Ali se v prihodnosti spogledujete tudi z izdajo albuma?

TILEN JAN: Naslov je res simboličen! Kot Zora napove začetek dneva, »The Dawn« pomeni za nas začetek našega ustvarjanja, saj je to naših prvih 6 pesmi, ki smo jih skupaj ustvarili. Imamo kar nekaj fizičnih izvodov CD-jev, ki jih boste lahko dobili pri nas, bo pa EP dostopen tudi preko spleta (iTunes, Spotify, Tidal, Google Play…).

Fat Butlers (Foto: Tomaž Strmčnik Photography )

ROCKER.SI: Na kaj ste najbolj ponosni na dosedanji glasbeni poti in kakšni so kratkoročni cilji?

TILEN JAN: Ponosni smo na drug drugega ter, da z veseljem poslušamo lastno glasbo. Stvari se premikajo v pravo smer, EP bo kmalu zunaj in trenutno je pa cilj dokončati in pripraviti ostale pesmi za naslednje snemanje.

ROCKER.SI: Prejšnji mesec ste končali s snemanjem videospota. Bo to prvi uradni videospot? Za katero skladbo? Lahko poveste kaj več o sami ideji za video?

LIZA ZAVRL: Ja, prvi video! Ne, za skladbo vam še ne povemo, ampak ste ga pa morda že slišali. Videospot nam je delal Jernej Šimec, ki nam je naredil tudi še nekaj ostalih posnetkov na naši Youtube strani Fat Butlers – check it out – (smeh), tako da smo mu zaupali tudi to nalogo.

JERNEJ ŠIMEC: Zaradi hitrega beata je bil prvi vtis komada vesel. V trenutku se mi je v glavo vrinilo poletno dogajanje in nežne barve, ki zdaj določajo vzdušje videa. Po ponovnem bolj natančnem poslušanju sem ugotovil, da pesem izžareva močan notranji boj, ki morda s površinskim opazovanjem ostane skrit. Tako smo postopoma prišli do ideje o introspekciji in poglobitev v misli ter čustva. Hkrati pa s poletnim okoljem ohranjamo sproščenost in navzven easy-going flow poletja.

ROCKER.SI: Sedaj odhajate na zelo kratek počitek, začetek avgusta pa vas najdemo na odru Castle festivala. Kako bi prepričali obiskovalce festivala, da si med vso glasbeno vsebino »ščekirajo« ravno vaš nastop?

LIZA ZAVRL: Vi sam pridte.

TILEN JAN: Jaz bi rekel, če si želijo videti štiri prešvicane ljudi, ki so dovolj nori, da igrajo v začetku avgusta na odru, ki bo 100% cel dan na soncu, potem se to že splača priti pogledat (smeh).