Fantje iz TheWet niso normalni, koncert pa odštekano dober

TheWet so te dni izdali nov video 'I love you'. (FOTO: Gal Jerman)
TheWet so te dni izdali nov video 'I love you'. (FOTO: Gal Jerman)

Ne moreš jih zgrešiti, pa četudi samo posedajo pred lokalom in si krajšajo čas z infantilnim humorjem. Če jih ne poznaš, pa vsaj veš, da so glasbeniki. Piše jim na čelu. Razganja jih od energije in komaj čakajo, da lahko zagrabijo svoje inštrumente in se lahko začnejo znašati nad mikrofonom. Zabavo naredijo še iz tonske vaje. Nekaj je jasno, dolgočas jim ni nikoli, kar pa se odraža tudi v njihovi glasbi. Mladostni, optimistični in nebrzdani glasbi, s katero se ločijo od velike večine glasbenih skupkov, ki se mi trenutno pletejo po glavi in sem jim imel priložnost poslušati. Oni so pač zelo “funky”, odštekani in divji in razpuščeni. Mogoče ne za vsak okus in verjetno bolj za tiste z odprtim umom; ko začnejo igrati in solirati, takrat tiste pisane kratke hlače kitarista Vida, “slap” bas Matica Žagarja, vražji boben Martina Doljaka in finalni banana kostum Markota Štiblja dobijo smisel.

Občinstvo so prepričali s svojo predanostjo (Foto: Gal Jerman)

Škofjeloški TheWet so na pravi poti. Naravnost požvižgajo se na bonton in pravila. Vokalist Marko Štibelj je prava bomba energije in je sposoben občinstvo animirati kar sam, ampak ima poleg sebe še tri vrhunske inštrumentaliste, ki skupaj tvorijo nezaustavljivo odštekano celoto. Morda res takšno, ki dodobra spomni na ‘rdeče pekoče feferončke’, ampak fantje vseeno ohranijo dovolj unikatnosti, da stojijo sami zase. Kot pravi zabavljači, ki še posebno z vrhunskim Vidom Vraničarjem na glavni kitari poskrbijo za hudičevo dobro žurko. Zares presenetljivo navdušujoča izkušnja, s čimer se bržkone strinja tudi zbrana množica, ki je naprej v noč iz ljubljanskega Prulčka odšla zadovoljena.

Kitarski “fingering” na zelo visokem nivoju in čudovito prepletanje med funkom, reggaejem in rockom, ki se zaokroži z zares pestrim repertoarjem. Z njihovega prvega albuma ‘Trip to Boston‘ bržkone najbolj poznano ‘Ne sezuvaj se’ smo prepevali vsi, spet pri drugih smo se zgolj prepustili pospešenim ritmom in pogledu na energično preskakovanje članov benda (kot da igranje električne kitare še ni dovolj kulsko). Včasih ti ne preostane drugega, kot odklopiti misli in si privoščiti slasten ‘Funkolač’. Tam je bil tudi ‘Blue Lizard’, gasili smo ‘Požar na Kidričevi’ in žvečili ‘Yum Yum Bubblegum’. Ne morem da ne bi razmišljal o tem, kako bi izgledali na glavnem odru pred nekaj stotero množico z dodelano stilno podobo in z visokoproračunskim ozvočenjem. Mislim, da bi se znašli.