Editors stresli Tvornico kulture in v Zagreb prinesli nasilje

Skupina Editors v Tvornici kulture. (FOTO: Gal Jerman)
Skupina Editors v Tvornici kulture. (FOTO: Gal Jerman)

Trenutno najbolj vroča angleška indie rock zasedba Editors so udarili z vso močjo in v Zagrebu predstavili najnovejši album z naslovom ‘Violence‘. In kje bolje začutiti to brutalno glasbeno silo kot v hrvaški Tvornici kulture, ki je prava meka za glasbene privržence in strastne ljubitelje glasbe v živo. Že dolgo razprodan koncert ni razočaral niti v najmanjšem smislu.

 

Vse, kar smo si želeli, in še več

Že ure pred pričetkom so zvesti oboževalci okupirali glavni vhod in čakali, da se zapodijo pred oder, da bi čisto od blizu videli, kako dobra je lahka koncertna izkušnja. Na tako majhnem odru tako velika skupina z močno odzivno publiko, ki je sprejela sleherni zvok z največjim užitkom. Elektronski zvok, podkrepljen z vživeto predstavo vokalista Toma Smitha. Tehnično dovršen set, vrhunska izbira skladb, kulturna, a še vedno rockerska publika in poceni pivo. Predvsem pa dve uri dolg mini glasbeni spektakel mojstrov svojega posla, ki še vedno nastopajo z neprekosljivo energijo in zanosom.

Editors bodo 31. maja obiskali tudi našo prestolnico. (FOTO: Gal Jerman)
Editors bodo 31. maja obiskali tudi našo prestolnico. (FOTO: Gal Jerman)

Odprli so s ‘Hallelujah (So Low)‘, nadaljevali pa s ‘A Ton of Love‘ in ‘Formaldehyde‘. Navdušenje je požel svež singel ‘Darkness at the Door‘, nato pa ‘Violence‘ in ‘No Harm‘. Premišljen seznam skladb, ki je nadaljeval s presežki. Časa za dihati ni bilo. ‘Sugar‘. ‘The Racing Rats‘ in ‘Ocean of Night‘. Vrhunec večera nedvomno pripada akustični izvedbi skladbe ‘No Sound but the Wind‘, za popoln večer pa je poskrbel ‘Papillon‘.

Vse, kar smo si želeli, in še več. Tom Smith (vokal, kitara in klavir), Russell Leetch (bas kitara, klaviature, back vokal), Ed Lay (bobni), Justin Lockey (glavna kitara) in Elliott Williams (klaviature, kitara in back vokala) so še enkrat več s svojimi uspešnicami poskrbeli, da so dobre glasbe lačni oboževalci bili siti, vsaj za nekaj časa. Dokler maja ne pridejo v Ljubljano in še enkrat z globokimi basi ne zatresejo tla pod našimi nogami na Kurzschlussu.

Ujeti v sence nedvomno zaslužijo večji uspeh, po drugi strani pa svoj blišč dosežejo predvsem na manjših odrih. Pričakovanja so bila visoka, a izkušnja jih je presegla. Pravim izkušnja, saj takšen koncert preseže vsakršno klasično imenovanje. So glasbene skupine, ki igrajo in nastopajo, in so skupine, ki ganejo. Ki sežejo dlje od poslušanja taiste albumske glasbe na domačem hi-fi sistemu. Perfomans je tisti, kar naredi glasbo živo. Trenutek izkušnje pa je ujet v tisto dvorano med tiste ljudi. Električne kitare se izključijo, žarometi se ugasnejo, a glasba v glavah odmeva naprej, občutek in spomin pa ostaneta.