Đorđe Balašević že ta petek v Stožicah

Đorđe Balašević
Đorđe Balašević

Đorđe Balašević, pesnik, pisatelj, igralec in režiser, pripravlja edinstveni veliki koncertni spektakel ob 40. obletnici delovanja 25. maja v Areni Stožice z velikim orkestrom. Pred kratkim je izdal tudi svojo prvo knjigo, ki je prevedena v Slovenščino, avtobiografsko delo’Koledar mojega otroštva’, 1. del.

 

Znan po številnih uspešnicah

Balašević je znan po skladbah, kot so ‘Svirajte mi jesen stiže‘, ‘Dunjo moja‘, ‘Neki novi klinci‘, ‘Prva ljubav‘, ‘Računajte na nas‘, ‘Odlazi cirkus’ in mnoge druge. Številne pesmi iz njegove štiridesetletne kariere bomo tako lahko slišali na enkratnem arenskem koncertu v Sloveniji ob spremljavi Panonske filharmonije, kot jo sam imenuje, v njej pa je 17 izvrstnih glasbenikov.  ‘Naredil sem pesem ‘Računajte na nas’, meni je bila ta država všeč. Sam sem bil vedno Jugoslovan, iz mešanega zakona, mama Hrvatica, oče pravoslavec, kaj bom drugega kot Jugoslovan? V to sem verjel’

 

Prvič v Areni Stožice

Ljubljanski koncert sodi v turnejo velikih arenskih koncertov po nekdanji skupni državi, ki ga pripravlja s 17-članskim orkestrom in posebnim programom njegovih največjih uspešnic ob 40. obletnici delovanja, ki bo tako enkraten veliki koncertni dogodek za vse njegove ljubitelje. Temu primerno je turneja poimenovana ‘Baronov bal‘ in je neke vrste poklon njegovi prvi objavljeni pesmi izpred 40 let ‘U razdeljak te ljubim‘, v kateri poje ‘…Bal je pripravil Baron, a Fon Ligestul je poklican, da pride tudi on …’. ‘Razdeljak’ je single plošča, ki jo je kot njegov prvenec izdala RTV Ljubljana, zadnji koncert na tej turneji pa bo tudi zato ravno v Ljubljani, prvič v Areni Stožice.

Vedno znova se rad vrača v Slovenijo. (FOTO: Špela Macuh)
Vedno znova se rad vrača v Slovenijo. (FOTO: Špela Macuh)

Koncert bo resnično edinstven. 25. maja v Areni Stožice v Ljubljani bo v sklopu turneje, na kateri so bili razprodani arenski koncerti že v Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Splitu in Skopju- Balašević je poudaril, da v Sloveniji takšnega velikega dvoranskega nastopa še ni imel.

 

Na odru mu bo družbo delal 17 članski orkester

Na odru obljublja velik, 17- članski orkester, kjer so vsi izvrstni glasbeniki, imenuje pa jo kar Panonska filharmonija. ‘Boljši pevci bodo obiskali vaše mesto, veliko boljših orkestrov pa ne,’ se je pošalil. Balašević je znan po temu, da pripravlja dolge, tudi po štiriurne koncerte. ‘Zato sem se med drugim odločil za koncert v ljubljanskih Stožicah, kajti vse pogosteje se dogaja, da moja generacija dokaj težko zdrži na nogah štiri ure. Tako bodo pa lahko sede uživali v izboru pesmi iz moje dolge kariere,’ je poudaril najbolj sloviti panonski mornar, kot mu radi rečejo.

‘Ljubljana pa je bila vedno na mojem seznamu koncertov. Lani sem pel v Križankah, zdaj pa prihajam v Stožice, moji koncerti so kot maraton. Potem pa prilagodim, odvisno ali ljudje vztrajajo ali odhajajo’ je povedal veliki kantavtor iz nekoč skupne države in se posvetil še predstavitvi knjige.

Izdal je tudi svojo prvo knjigo. (FOTO: organizator dogodka)
Izdal je tudi svojo prvo knjigo. (FOTO: organizator dogodka)

Balaševićeva avtobiografija ‘Koledar mojega otroštva’ je delo, za katerega si je resnično želel, da izide tudi v Slovenščini. Je v 99 odstotkih avtobiografsko in temelji na njegovih osebnih izkušnjah, a je kljub vsemu zamenjal nekatera imena, ‘da se v likih ne bi kdo prepoznal in ga tožil’. Rodil se je v Vojvodini in neskončna ravnina s slika tudi v njegovih delih. ‘To zagotovo razumejo moji rojaki iz Prekmurja,’ je dodal. Knjiga je posebna tudi po temu, da se z ene strani bere v srbskem, z druge strani pa v slovenskem jeziku, v Slovenščino pa jo je prevedla Aleksandra Gačić.

V Areni ljubljanskih Stožic bo tako v petek, 25. maja 2018 na ekskluzivem koncertu nastopil en najbolj znanih kantavtorjev iz nekdanje skupne države: poet, glasbenik, pripovedovalec zgodb, humorist in komentator Đorđe Balašević. Če ne želite zamuditi njegovega edinstvenega koncerta, doslej največjega z največjo zasedbo in njegovimi številnimi uspešnicami, so vstopnice na voljo na www.eventim.si in vseh Eventimovih prodajnih mestih!