DOMEN DON HOLC: ‘Ostanite močni, ampak nežni’

Domen Don Holc, 22. 8. 2019 Foto: Nejc Ketiš/Kino Šiška

Domen Don Holc, poznan kot kitarist zasedbe Koala Voice, bo v torek, 14. septembra, nastopil v solo izvedbi, in sicer bo igral okviru live stream dogodka iz mariborske dvorane Gustaf Pekarna. Glede na to, da bo to prvi solo nastop po dolgem času, smo mu zastavili nekaj vprašanj.

ROCKER.SI: V torek, 14. septembra, igraš v živo iz dvorane Gustaf, te dni imaš pa še nekaj koncertov s Koala Voice, kajne? Torej boš imel ravno en dan časa za počitek.

DOMEN DON HOLC: Ravno toliko, da zvadim (smeh). Moram najti pot v ta nov svet, zadnjih 14 dni sem bil namreč s Koala Voice. Svet, ki se giblje okoli mene, me je prisilil k prevpraševanju, če imajo moji komadi sploh še kakšen smisel. Punci sem obljubil, da ji bom zaigral in bo ona povedala, če je v redu.

ROCKER.SI: Atmosfersko gre za drugačen nastop.

DOMEN DON HOLC: Pri Koala Voice vem, na koga se lahko naslonim. Tam sta groove in ritem, pri solo nastopu pa gre za storytelling pristop. Sprašujem se, če takšen pristop še nosi kakršnokoli vrednost.

ROCKER.SI: Kako je prišlo do sodelovanja in ali to pomeni, da sploh ne bo poslušalcev v živo?

DOMEN DON HOLC: Iskreno ne vem, ker v Gustafu nisem bil vse od leta 2015, ko sem bil z bendom na Klubskem Maratonu. Takrat je bilo odlično, res se je čutila alternativna scena v Mariboru. Prav tako že dolgo nisem imel solo nastopa. Tokrat sem dobil povabilo, češ da bodo delali live stream koncerte, in sem se z veseljem odzval. Veseli me, ker bo tudi video prenos in bom končno videl, kako zadeva funkcionira skozi oči tretje osebe. Verjetno se bom naučil kaj novega o sebi (smeh).

ROCKER.SI: Kaj mi lahko poveš o samem koncertu? Kaj pripravljaš?

DOMEN DON HOLC: Odigral bom vse single, ki so zunaj, in pa nekaj skladb, ki se najdejo na neizdani plošči. Govoril bom zgodbe in povezoval glasbo z besedami. Drugače pa gre za zelo preprost koncept mene z akustično kitaro, kako lovim frekvence v zraku.

ROCKER.SI:  Z bendom aktivno promovirate album ‘Plata’, ki ste ga po desetih letih neodvisne produkcije izdali preko Nika Records. Boste do konca septembra imeli še kaj nastopov? Vse več organizatorjev se odloča za preklic dogodkov, kaj misliš, da so glavni razlogi?

DOMEN DON HOLC: Gre za dokaj perečo tematiko in zdi se mi prav, da se jo nekdo dotakne. Koncerte množično odpovedujejo, ampak ne zgolj zato, ker se bojijo, da ne bo prodanih dovolj vstopnic, pač pa tudi zato, ker večji organizatorji, če odpovedo zaradi višje sile, dobijo povrnjen denar. Naj o tem govori nekdo, ki ima več znanja, ampak mene je iskreno povedano strah. Tisti, ki imamo radi živo glasbo, izgubljamo edini vir kulture, ki je še ostal.

Drugače pa smo v zadnjih tednih kar veliko igrali. Čaka nas še nekaj zadev – izpostavil bi koncert, ki se bo zgodil 18. septembra na piranskem obzidju, 24. septembra naj bi bili v Orto Baru, oktobra pa v Gali Hali na Metelkovi, ampak vsi ti dogodki so še v zraku. Upam, da se bodo zgodili, ker smo ravnokar izdali nov videospot za skladbo ‘Postapokaliptični svet’. Izdali smo nekaj singlov, ostale so nam le še angleške skladbe. Glede na to, da smo evropski bend, bi se spodobilo, da izdamo še kaj v angleškem jeziku. V živo sploh še nismo odigrali celotnega albuma. Razmišljamo pa že o naslednjem letu, če bi morda izdali nov album. Mogoče z naslovom ‘Plata II’, kdo ve?!

ROCKER.SI: Sliši se, da ste bili zelo zaposleni, si imel v zadnjih tednih kaj časa zase? Si izvedel kaj novega o sebi in o svetu ali pa si morda sprejel pomembno življenjsko odločitev?

DOMEN DON HOLC: Skorajda preveč časa sem imel za svojo glavo, takšno, kot je. Premalo sem igral in zgolj odkrival kitaro. Kar se tiče hobijev, sem užival v dvojini. Skušal sem si ustvariti smisel, glede na vse, kar se dogaja. Ne glede na to, koliko je treba tuhtati, si je potrebno vzeti čas zase. Ne bi rekel, da gre za novo spoznanje, ampak gre za ohranjanje lastne biti. Zadnje sporočilo za medije od Koala Voice ravno zaradi tega pravi: “Ostanite močni, ampak nežni.” To si rečem vsako jutro, ko se zbudim.

Lani septembra, ko sem se preselil v Maribor, sem sprejel kar pomembno življenjsko odločitev. Začrtal sem si novo življenjsko smer. Tisto, česar se najbolj veselim v bližnji prihodnosti, pa je ravno ta koncert, ki prihaja, saj bo prvi solo projekt po dolgem času. Komaj čakam.

ROCKER.SI: Vsi se že veselimo glasbe, ki bo še prišla iz tvoje zakladnice. Lahko izdaš, kdaj lahko pričakujemo naslednji singel? Imaš v ognju kaj železa?

DOMEN DON HOLC: Imam nekaj idej, saj sej v zadnjem času spoznal cel kup zanimivih karakterjev, ampak so zelo zasedeni in zaenkrat ne najdemo časa. Te stvari, ki so napol narejene, so večinoma nastale s Koala Voice. Pri solo skladbah pa trenutno iščem temelje mojih zgodb. V končni fazi je isto – tudi če igram s Koala Voice, se izpopolnjujem kot posameznik in kitarist. Ostajam aktiven, zdaj pa gre bolj za to, da vem, kdo sem, ko se pogledam v ogledalo. Na playlisti bodo tudi skladbe, ki jih nisem igral že dolgo. Morda mi to uspe popraviti v torek.

Bi pa dodal še sporočilo ljudem. Folk, obiskujte koncerte, dokler še lahko. Delite dobro voljo in cenite lepe trenutke, ki se dogajajo vse okoli nas. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, moramo preživeti. Ni vprašanje, če bomo preživeli, ampak kako bomo preživeli!

ROCKER.SI: Se že veselimo nastopa, bomo pozorno spremljali! Vse dobro!

Facebook dogodek.


“Domen Don Holc od leta 2010 sodeluje in ustvarja v umetniškem kolektivu Koala Voice. Od leta 2018 pa potuje tudi po samostojni glasbeni poti, kot glasbenik, kitarist, pevec in pisec pesmi & poezije. S svojim prvim singlom ‘Getting High With You’, ki se je pojavil tudi v filmu ‘Nemir/Unstil’, v režiji Andraža Kadunca, je najavil svojo prvo solo ploščo, ki bo luč sveta ugledala nekje do konca leta 2022.

Nastopal je že po mnogih koncertnih odrih po Evropi in Slovenij in sodeloval ter nastopal z imeni, kot so Ford Pier in Tom Holiston (Ex No Means No), Denton Supple, Peter Dekleva, Tomaž Štular (The Tide, Bordo ), Jakob Kobal, itd. Leta 2019 je sodeloval tudi pri projektu 40 let norosti z Andrejem Šifrerjem, kjer je s svojim bendom Domen Don Holc & Najete Pištole odigral par priredb iz prve plate Andreja Šifrerja, ki nosi naslov ‘Moj Žulj’, na izštekanih na Valu 202 in v Cankarjevem domu ter Narodnem domu Maribor.

Leta 2019 je izdal tudi drugi singel ‘Feel Free’ v sodelovanju z založbo Sonic Tribe, ter z bendom Koala Voice sodeloval pri predstavi Primoža Ekarta – ‘Rumena luna’. Po nekaj uspešnih projektih v teatru in na radijskih valovih, je leta 2020 izdal komad ‘Kam da dam’, v sodelovanju s Thomas March Collective, ki je postal najbolj predvajan komad poletja leta 2020 na Valu 202.

S Koala Voice se je ravno znašel v releasu četrte studijske plate ‘Plata’, ki so jo po desetih letih neodvisne produkcije izdali preko glasbene založbe Nika Records. Sam zdaj ostaja neodvisen izvajalec in z akustično kitaro igra pesmi, ki so nastale na njegovih popotovanjih, med nastopanjem po svetu ter romantičnih odmikih od hitrosti sveta, odkriva zvoke akustike in ljubezni.”

Vir: Facebook dogodek: Domen Don Holc live stream koncert / Radio Altr / Dvorana Gustaf Pekarna