‘Dojenček’ z albuma ‘Nevermind’ znova izgubil tožbo

Tožba "Nevermind dojenčka" proti Nirvani zavrnjena.
Foto: UMG / YouTube: John Chapple

31-letni Spencer Elden je tožil skupino Nirvana zaradi svoje fotografije na naslovnici kultnega albuma ‘Nevermind‘ iz leta 1991. Zdaj je sodišče dokončno ovrglo tožbo ter mu preprečilo, da bi v prihodnje vlagal nove, podobne tožbe.

Je to dokončni poraz Eldna?

Saga se vleče že kar nekaj časa, že januarja je sodišče ovrglo tožbo Eldna, ki jo je vložil zaradi portreta na naslovnici kultnega albuma ‘Nevermind‘. Ker tožba takrat ni uspela, se je 31- letni Elden spravil na člane skupine Nirvana. Tako je vložil tožbo proti Davu Grohlu in Kristu Novoselicu (oba nekdanja člana Nirvane), Cobainovi vodovi, več založbam ter fotografu Kirku Weddlu. Vsem je očital, da so ga ‘spolno izkoristili’ za potrebe promocije,

Leta 1991 je bil Spencer Elden takrat star štiri mesece. Takrat je nastala tudi fotografija, ko kot gol dojenček plava za dolarskim bankovcem pripetem na trnk.

Še leta 2003 je bil Spencer Elden navdušen nad dejstvom, da je na naslovnici tako kultnega ploščka. Že takrat pa je pokazal, da bi rad dobil kos pogače, namreč že takrat je dejal, da upa, da bo kdaj dobil kaj denarja od poziranja. Leta 2016 se je ponovno slikal, le da je bila takrat v ospredju bolj njegova Nevermind tetovaža na prsih.

Fotografija za naslovnico ob 25. obletnici albuma Nevermind

Leta 2021 pa se je Spencer Elden odločil za tožbo in vse vpletene tožil zaradi izkoriščanja. Sodnik Fernando Olguin pa se je v petek odločil, da temu ni tako. Dejal je, da je minilo že več kot desetletje od dogodka, ki je predmet tožbe, prav tako pa se mu ne zdi, da bi Spencerja fotografija tako stravmirala kot navaja v tožbi. S svojo odločitvijo pa je sodnik Eldnu preprečil, da bi vložil novo tožbo.