Dobrodelna kitara 20za20

Matej na Sokijevih 100 bobnarjev. (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Matej na Sokijevih 100 bobnarjev. (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Marko Soršak – Soki se ponovno podaja na dobrodelno pot, tokrat z električno kitaro. Poslanstvo kitare, narejene iz ‘sntntnov’, je popotovanje po Sloveniji, natančneje od glasbenika do glasbenika in vsak od njih bo na njenih strunah za dober namen zaigral komad ali dva in to seveda tudi posnel. Vsak video bo zaokrožil po spletu in na ta način pripomogel k zbiranju sredstev za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, katerim glasba predstavlja prav posebno terapijo.

Matejeva zgodba

V zgodbi, ki je pred vami, bo posebno vlogo odigral mladenič Matej. Ta je pri štirinajstih mesecih z očetom doživel prometno nesrečo, utrpel hujšo poškodbo glave in postal invalid. Danes je star 18 let in skozi glasbo je nepopisno napredoval. Mama Sanja ga prav zato pelje na veliko koncertov v živo. Matej si sicer težko zapomni stvari, ima pogoste epileptične napade, peša mu tudi vid, vendar rad poje, zapomni si besedila in glasba ga osrečuje.

Soki in Matej sta se spoznala v času koronske krize, ko koncertov praktično ni bilo. Mama Sanja je zato iskala možnosti, da bi Matej prišel v stik z živo glasbo. Kontaktirala je Sokija, če bi lahko prišel enkrat z njim zabobnat. Soki je Mateja sprejel v svoj vadbeni prostor in mu pripravil ekstra mini koncert samo zanj. Matejeva sreča je bila ob tem neizmerna.

Matej & Soki (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Matej & Soki (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Ob njunem snidenju pa je Soki spoznal še eno težavo, s katero se Matej in njegova mama soočata dan za dnem. In sicer je to nenehna problematika s prevozom, saj je Matej na vozičku, je velik fant in mama Sanja ga zelo težko naloži v njuno vozilo. Sanjata o za Mateja prilagojenem kombiju, za katerega sta že tudi nekaj prihranila. Žal pa gre prepočasi, saj mama nenehno skrbi za Mateja, ne more se redno zaposliti in tako se borita iz meseca v mesec. Soki se je odločil, da jima pomaga.

Na pomoč bo priskočila tudi srčna Palčica Pomagalčica ter njeni dobrodelni škratki in s skupnimi močmi bomo lahko Mateju in drugim pomoči potrebnim prej uresničili njihove sanje. Projekt se bo začel v mesecu rocktobru (kot ga Soki rad poimenuje) in bo trajal štiri do šest mesecev.

Soki & dobrodelna kitara 20za20. (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Soki & dobrodelna kitara 20za20. (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Dobrodelno električno kitaro je ročno izdelal Jernej Ježovnik, mlad glasbenik iz Žalca. Pred nekaj leti je namreč Soki obiskal Jernejevo osnovno šolo in ji podaril nova glasbila. Od takrat so se njune poti večkrat križale, danes pa Jernej izdeluje prav posebne električne kitare. Posebnost je v njenem trupu, saj je narejena iz »sntntnov«, to so tisti aluminijasti čepki s katerim odpremo pločevinko. Trup polni med štiri in pet tisoč čepkov! Skupaj s Sokijem sta izbrala model Telecaster, na katerega igrajo veliki svetovni kitaristi kot sta npr. Bruce Springsteen in Keith Richards.

Projekt so že podprli Matevž Šalehar – Hamo, Zoran Predin, Žan Serčič, Bor Zuljan, Jernej Šavel (Dubioza Kolektiv), Slavc Kovačič – Spidi, Marty Favento in mnogi drugi.

Matej bo tako postal ambasador vsem »ljubiteljem glasbe«, ki na glasbila ne morejo igrati, lahko pa obiskujejo koncerte v živo. Mi jim bomo priskočili na pomoč, da bo vožnja na koncert veliko lažja kot je bila do sedaj.