Dimek in Davor Klarić častita ‘Malo pivo’

Davor Klarić in Dimek (FOTO: Aleš Žnidaršič)
Davor Klarić in Dimek (FOTO: Aleš Žnidaršič)

Malo pivo‘ je drugi singel kantavtorskega dueta Dimek in Davor Klarić, s katerim sta to poletje navdušila poslušalce na največjem kantavtorskem festivalu v Sloveniji, ruškem Kantfestu. Tako kot njegova predhodnica ‘Jadralska’, je tudi ta napisan v zbadljivi in družbenokritični maniri. Vsebinsko se pesem poleg očitne dileme – zakaj bi kdorkoli zdrave pameti naročil malo pivo namesto velikega – ukvarja tudi z najrazličnejšimi življenjskimi vzorci prebivalcev na sončni strani Alp.

Dimek in Davor navajata 7 konkretnih razlogov, zakaj NE malega piva

1. Pitje malega piva je omalovažujoče:
Stoletja in tisočletja so se pivski mojstri raznih dežel z različnimi recepturami trudili, da bi iznašli najboljši recept za varjenje te veličastne pijače. Če s čim, jim lahko spoštovanje izkažemo s tem, da si ga privoščimo v originalno predvideni merici.

2. Pitje malega piva je neekološko:
S točenjem ali distribucijo manjše količine piva se zvišuje delež porabe embalaže, energije, čistil, transportnih in vseh ostalih stroškov na enoto.

3. Pitje malega piva spodbuja alkoholizem:
Z enim malim pivom se človek ne more odžejati, zato po prvem popitem naroči še enega in tako v seštevku spije več kot bi, če bi naročil veliko pivo.

4. Pitje malega piva ogroža življenjski standard:
Malo pivo se prodaja po sorazmerno višji ceni kot veliko pivo. Obstajajo celo lokali, kot npr. na Eipprovi ulici v Ljubljani, kjer je cena malega in velikega piva izenačena.

5. Pitje malega piva vodi v čustveno nestabilnost:
To, da si zdrav in opravilno sposoben človek naroči malo pivo, ni nič drugega kot slab kompromis med željo po pivu in zavedanjem, da je pitje piva v prevelikih količinah neprimerno oz. škodljivo. Vendar posameznik s takšno rešitvijo že(l)je ne poteši. Nasprotno, opazujoč zanikrno merico pred sabo se počuti dvakrat izdanega – prvič, ker ni sledil svojim primarnim potrebam in drugič, ker se ni zmogel v celoti upreti skušnjavi. S tem prikliče nadse zoprn občutek krivde, ki lahko vodi k hudim in dolgotrajnim posledicam.

6. Pitje malega piva je protislovno – 1.:
Kako naj partnerka, ki partnerju ponudi malo pivo pred …, pričakuje veliko erekcijo?

7. Pitje malega piva je protislovno – 2.:
Kako lahko nekaj, kar ima za predznak malo ali pa toplo, sploh imenujemo pivo?