DETOUR: ‘Pridite na našo prvo predstavitev v Sloveniji’

Skupina Detour (FOTO: osebni arhiv)
Skupina Detour (FOTO: osebni arhiv)

Danes (27. marec) ob 20. uri se bo skupina Detour prvič z brezplačnim koncertom predstavila slovenskemu občinstvu v kavarni Sputnik v Ljubljani. Pred samim koncertom pa smo jim zastavili nekaj vprašanj, na katere je z veseljem odgovoril Nenad Borgudan.

 

ROCKER.SI: Glede na to, da se slovenski publiki še niste predstavili v živo, bi vas prosila, če se lahko na kratko predstavite.
DETOUR (NENAD BORGUDAN): Detour je avtorska pop skupina iz Hrvaške. Naše pesmi gredo skozi različne glasbene sloge, najbolj pa izražajo elektroniko. Do zdaj smo izdali štiri albume, peti pa je na poti. Skupina pod imenom Detour obstaja od leta 2006, korenine pa so v skupini Yammat, v kateri je ista ekipa z avtorsko glasbo delovala od leta 2003 do leta 2006. Smo nosilci enajstih nominacij za glasbeno nagrado Porin, dobili smo tri Porine, med drugim tudi tistega za pesem leta ‘Zaljubila sam se’ leta 2016.

ROCKER.SI: Leta 2016 ste praznovali 10. obletnico delovanja. V tej dekadi ste imeli kar nekaj dežav s pevkami. Na koncu ste se odločili za Gino. Ste obojestransko zadovoljni z izbiro?
DETOUR (NENAD BORGUDAN): Usoda je, da smo imeli spremembe na glavnem vokalu, a to smo vedno preživeli brez večjih težav. Maja Posavec je bila pevka prvih deset let, zadnji dve leti pa je to Gina in trenutno je skupina boljša kot kdaj koli prej.

ROCKER.SI: V kratkem vas čaka prvi koncert pred slovensko publiko. Kakšni so občutki in pričakovanja?
DETOUR (NENAD BORGUDAN): Veselimo se prvega pravega koncerta v Sloveniji in verjamemo, da bo slovenska publika zelo hitro in z lahkoto osvojila naše skladbe, energijo in sporočilo, ki je enako tu kot na Hrvaškem. To bo naše prvo srečanje s slovensko publiko, ampak verjamemo, da je to le prvo od mnogih, ki bodo sledili.

Tokrat se bodo prvič predstavili tudi slovenskemu občinstvu. (FOTO: osebni arhiv)
Tokrat se bodo prvič predstavili tudi slovenskemu občinstvu. (FOTO: osebni arhiv)

ROCKER.SI: Zadnje čase ste koncertno zelo aktivni in razprodate številne dvorane. V kateri kraj pa se najraje vračate?
DETOUR (NENAD BORGUDAN): To so večinoma poletni koncerti po Jadranski obali, ker osebno sovražim zimo.

ROCKER.SI: Leta 2016 ste izdali album ‘Detour10’, na katerem ste na novo z Gino posneli 10 starih skladb. Imate morda v načrtu nov studijski album? Že kujete ideje? Kdaj bi želeli, da bi izšel?
DETOUR (NENAD BORGUDAN): Da, pred tem albumom smo izdali še tri albume ‘Detour’ (2006), ‘TV’ (2009) in ‘A što ako ja …’ (2013), s skladbo ‘Zaljubila sam se’ pa smo začeli novo obdobje skupaj z Gino, ki je vokal posnela tudi za omenjeni jubilejni album ‘Detour 10’. Kot drugo pesem smo lani izdali skladbo ‘Biram’, s katero smo si prislužili tri nominacije za Porin, trenutno pa je zunaj aktualni singel ‘Bez tebe’, ki je v zadnjih štirih mesecih ena najbolj priljubljenih skladb na Hrvaškem. Jeseni nameravamo izdati nov album, do takrat pa bomo izdali še dva do tri singla, odvisno bo od njihove usode. Album pa bo imel naslov ‘TourDetour’.

ROCKER.SI: Kaj menite, da je tisto, kar vas dela drugačne od ostalih skupin?
DETOUR (NENAD BORGUDAN): Verjamem, da je to kombinacija avtorskih skladb, posameznika in glasbenikov, ki to izvajajo in predstavljajo.

ROCKER.SI: Nastopili boste tudi na festivalu Sea Dance, kjer je običajno velika masa ljudi. Imate pred takšnimi nastopi morda več treme, kot pred klubskimi nastopi?
DETOUR (NENAD BORGUDAN): Osebno so mi težji koncerti pred manjšo publiko, torej v manjših prostorih in v neposrednem stiku z občinstvom.

ROCKER.SI: Bi za konec radi kaj sporočili bralcem portala Rocker.si?
DETOUR (NENAD BORGUDAN): Dragi bralci portala Rocker.si, pridite na našo prvo predstavitev skupine Detour v Sloveniji, da boste o tem lahko nekoč govorili svojim otrokom in vnukom … poljubček!