DECK JANIELS – ‘II’ (2016)

Naslovnica albuma: "II"
Naslovnica albuma: "II"

Navkljub dejstvu, da so vinilne plošče občutni trend zadnjih let, samostojna izdaja albuma na vinilnem formatu ni nekaj, kar bi na Slovenskem veljalo za vsakdanjo prakso. Naj bo to domiselna komercialna poteza ali pa zgolj predanost žanru, ki stereotipno spada na LP medije, je nekaj jasno, Deck Janiels so nazaj, in kar je še boljše, tudi naslednik debitantske On the Rocks s seboj prinaša 10 skladb, ki vam ne bodo dovolile stati pri miru.

Kamniški starošolski rockerji se po treh letih vračajo s svojim drugim studijskim albumom, ki nosi priročen naslov II, ves posneti material pa je znova plod skupine same.

Album odpira Mr. H, ki dokazuje, da skupina tudi po treh letih studijske odsotnosti še vedno prisega na zapuščino avstralskega rocka iz sredine in konca 70-ih, začinjeno s ščepcem punka in britanskega težko kovinskega novega vala. Heroinska oda, h kot heroin, se posveča življenju odvisnikov, ki živijo iz dneva v dan, iz obroka v obrok, na koncu pa končajo s sivino na očeh.

Z Uncle Charlie se skupina dotakne zloglasnega strica Charlesa, ki je v času LSD-jevskega poletja strašil v okolici Los Angelesa. Saj veste, Charles Manson, ki je na podlagi beatlovske Helter Skelter na samotnem ranču blizu Doline smrti ustanovil istoimensko sekto in nato moril lastne člane.

Ljudje smo kot podgane, ki se v želji po dosegi cilja ne oziramo na škodo, ki jo lahko povzročimo drugim, je glavno sporočilo zmesi punka in klasičnega zvoka skupine, znane kot Rats. Open Highway nedvomno izvira iz časov bendovih idolov, saj se tako aranžma kot tudi vsebina odlično skladata z zapuščino avstralskega rocka. Voodoo Queen sledi Has-been, kjer se skupina loti žanrovskih »starih prdcev«, ki namesto, da bi uživali v zasluženem pokoju, omadežujejo svojo glasbeno zapuščino. Smešno, a žal resnično.

Down To Hell sledi prvi single Wild Night, s katero je skupina skušala ustvariti nekaj radiu prijaznega. Zaključek, izdelek z odliko; album zaključujeta flegmatični Fuck ‘Em All in Psycho Bitch, še en križanec punka in hard rocka. Je vsebina zadnje (avto)biografska?

Deck Janiels so tudi v drugo dokazali, da kljub nekaterim nedavnim težavam še vedno ostajajo eni glavnih nosilcev klasičnega rocka pri nas. Ličen ovitek, vinil in preverjeni časovni format, je potrebno reči še kaj? Izdelek, ki bi se lahko v zlatih časih žanra brez težav kosal z nekaterimi odmevnimi imeni, danes pa mu to žal ne bo uspelo.

Dokažite, da stari rock še ni mrtev, in 17. marca v ljubljanskem Orto Baru skupaj s skupino proslavite izdajo plošče. Poleg Deck Janiels bodo nastopili tudi Tomcat, ki prav tako pripravljajo nov album … rockovski žur, ki ga ne gre zamuditi.