Dave Grohl pravi, da težko posluša Nirvanin album In Utero

Dave Grohl pravi, da težko posluša Nirvanin album In Utero
Dave Grohl - foto: Kevin Winter/Getty Images

Si lahko predstavljate, da Dave Grohl, frontman skupine Foo Fighters, včasih prav težko posluša Nirvano, pa čeprav je v skupini bobnal vse do leta 1994, ko je umrl Nirvanin frontman Kurt Cobain?

Še posebno težko posluša zadnji Nirvanin album In Utero iz leta 1993. Toliko, da se mu lahko celo »koža naježi«. To je Grohl povedal piscu Paulu Branniganu v retrospektivni razpravi o avtorjevi biografiji glasbenika iz leta 2011, This Is Call: The Life and Times of Dave Grohl. Naslednji mesec bo izšla posodobljena izdaja knjige ob deseti obletnici, pred kratkim pa je izšel odlomek iz nje, ki prikazuje Grohla, ki deli svoj edinstven pogled na dediščino In Utero.

V odlomku je Grohl dejal, da je In Utero: “…ujel trenutek temnega časa za skupino. To je prekleto temni album. Ne maram poslušati te plošče. Za mene je čuden.” Razložil je: “Občasno poslušam pesmi po radiu in všeč mi je razlika v zvoku, ko slišim “All Apologies” ali “Heart-Shaped Box “, toda lirično in konceptualno pa ni to nekaj, kar bi rad prepogosto poslušal…”

Oboževalci Nirvane že poznajo zgodovino (in domneve), ki obkrožajo ustvarjalni preskok skupine od njihovega mainstream preboja z albumom Nevermind iz leta 1991 do popolnoma drugačnega albuma In Utero. Leta kasneje je Grohl ostal trden pri tej odločitvi. “Nevermind in In Utero sta dva popolnoma različna albuma. Nevermind je bil namerno tak kot je – šli smo v studio, da naredimo to ploščo, vadili smo ure in ure in ure, dan za dnem. In Utero je popolnoma drugačen. Tu ni bilo tistega garanja, samo nastal je. In Utero je bil “odziv” na uspeh in zvok albuma Nevermind,” je dodal. “Ampak to je zame težek album za poslušanje. Ker je tako resničen in ker je tako natančna predstavitev skupine v tistem času. Nekako se mi kar koža naježi.”

Posodobljena izdaja knjige This Is Call prispe 1. septembra – prednaročite je lahko tukaj.

Naslovnica knjige This Is Call: The Life and Times of Dave Grohl