Cosmo Daivat: ‘Moč v harmoniji in redu’

Pogovor z obetavno zasedbo Cosmo Daivat, ki je pretekli petek nastopila na litijskem festivalu F52 (TUKAJ lahko preberete, kako smo se imeli).

ROCKER.SI: Začnimo najprej pri vašem imenu, kaj se skriva za Cosmo Daivat?

Cosmo Daivat: Ime Cosmo Daivat je nastalo iz zgodbe, ki smo jo hoteli povedati skozi našo glasbo. Na začetku smo imeli koncept, ki je poleg glasbe vključeval še zgodbo oz. odisejo našega junaka, ki je potreboval ime. Cosmo Daivat izvira iz latinščine in hindujščine ter bi ga lahko prevedli kot »harmonijo« ali »red« oziroma »moč v harmoniji in redu«. Ime je prav tako sovpadalo s prvotnim imenom benda, ki je bilo Co.Da. Slednjega smo pozneje, zaradi praktičnih razlogov, spremenili v Cosmo Daivat.

ROCKER.SI: Čeprav vaši glasbeni začetki segajo v niti ne tako davno leto 2011, ste do danes izdali dva EP-ja in studijsko ploščo I am Co.Da, ki je svojo luč ugledala leta 2016. Kakšni so vaši načrti za preostanek leta, lahko v kratkem pričakujemo ploščino nadaljevanje?

Cosmo Daivat: Maja smo podpisali sodelovanje z založbo Dallas Records in pripravljamo album, ki je v zadnji fazi miksanja. Plošča bo nosila 10 slovenskih skladb.

ROCKER.SI: Kje vse vam lahko oboževalci sledijo?

Cosmo Daivat: Sledijo nam lahko preko naše FB strani, YT kanala ali spletne strani .

ROCKER.SI: Če bi se kot poslušalec želel poglobiti v vaš katalog, kje naj začnem?

Cosmo Daivat: Najbolje, da kar na začetku. S prvim EP-jem The Dawn of the Black (2011) smo začeli odisejo Cosmo Daivata, ki je obenem najtemnejši in najtežji, drugi Force That Treads the Water (2013) sledi bolj svetlim tonom ter se na koncu zaključi pri celovečernem I am Co.Da, kjer se razvije oz. sklene njegova pot in zgodba. Album, ki sledi, je bolj oseben in nosi drugačne teme od prejšnjih.

ROCKER.SI: Kakšno je vaše mnenje o trenutni glasbeni sceni, so razmere res tako težke, kot to opisujejo nekateri?

Cosmo Daivat: Hja, za tiste, ki niso uveljavljeni definitivno so. Zanimivo je to, da danes z vso tehnologijo oz medijskimi inštrumenti, ki so nam na voljo, težko prodreš …

Mogoče pa tudi prav zaradi tega, ker je preveč izbire oz. preveč stvari na pladnju in je težko filtrirati ali raziskovati. Zdi se mi, da velja pravilo »It’s who you know.« (smeh). Malo za hec in malo zares …

ROCKER.SI: S katerim glasbenikom, domačim ali tujim, bi si želeli sodelovati v bližnji prihodnosti?

Cosmo Daivat: Naši okusi za glasbo med člani v bendu se popolnoma razlikujejo. Vendar imamo neko skupno točko ali smer, v katero se podajamo. Všeč so nam glasbeniki, ki ustvarjajo glasbo z vsebino, ki se ne ponavljajo iz komada v komad. Definitivno bi sodelovali z nekom, ki je popolnoma drugačen od nas … npr. N’Toko ali Nipke, potem Senidah iz Muff ali Severa Gjurin, Mina Špiler, Aleksandra Ilijevski, Tokac, Kristjan Jeretina, Le Serpentine … Od tujih pa recimo Alex Turner (Arctic Monkeys), Lana Del Rey, Jessie Ware, Banks, Josh Homme (QOTSA), Dan Auerbach (The Black Keys), Urban, Moskva, Žanamari, Goran Bare, Natali Dizdar, Arcade Fire, Terrible Johny (Highly Suspect), PVRIS, Ed Vedder …

ROCKER.SI:  Pred nekaj dnevi smo vas lahko slišali na litijskem festivalu F52, kako je prišlo do sodelovanja? Kaj vas je prepričalo, da ste sprejeli ponudbo?

Cosmo Daivat: Organizatorji so nas povabili, ker smo že nastopili in smo jim všeč. Prepričalo nas je predvsem to, na kakšen način delujejo oz. organizirajo vse skupaj.

ROCKER.SI: Bi nastop ponovili?

Cosmo Daivat: Defintivno. Koncert je bil izpeljan vrhunsko in zelo profesionalno. Tudi publika se je kljub slabemu vremenu dobro odzvala in nas lepo sprejela.

ROCKER.SI: Katere plošče so najbolj zaznamovale vaše delovanje?

Cosmo Daivat: Inspiracijo smo črpali bolj iz produkcijskega vidika, torej kako so ti bendi ustvarjali glasbo v studiju. Glede same muzike, so pa vplivali na nas Mars Volta (prva dva albuma), Coheed and Cambria (Good Apollo, I’m Burning Star IV), Arctic Monkeys (Favourite Worst Nightmare), Thrice (To Be Everywhere Is To Be Nowhere), Highly Suspect (oba albuma), Metallica (Puppets, Justice), Demolition Group (Neovangelij, Deep True Love), Lačni Franz (zgodnji albumi), Bijelo dugme in še bi lahko naštevali.

ROCKER.SI: Kaj bi sporočili našim sledilcem?

Cosmo Daivat: Naj podpirajo slovensko glasbo. Naj hodijo na koncerte. Kajti pri nas je ogromno dobre muzike, samo odkriti jo je treba in ji dati priložnost.