CONVENTUS CERRIS: ‘Da te poslušalec najde’

Foto: Conventus Cerris (Facebook), promo
Foto: Conventus Cerris (Facebook), promo

Conventus Cerris je melodična death/black metal zasedba, ki je dobila ime po domačem kraju Ceršak; natančneje po hrastu imenovanem Cerr.

Njihova zgodba se je začela leta 2019/2020, ko se je začelo zborovanje štirih oseb, ki so svoje glasbene izkušnje nabirali že v drugih metal skupinah. Jure Vandur (Decatholicize, ex To Hate), David Kupčič (ex Catacomb) ter Milko Kraner (ex Catacomb, Indigo Child), ki so precej let preživeli skupaj v skupini Sabaium, so se odločili za novo poglavje. Pridružil se jim je še basist Oliver Čepek (ex. Mor Zaboth, To Hate, I vs. I) in zgodba je dobila svoje prvo poglavje.

ROCKER.SI: Kdo ste in iz kje prihajate?

CONVENTUS CERRIS: Smo 4 članska zasedba iz vasi Ceršak, od koder tudi izvira drugi del našega imena Cerris, ime hrasta Cer, po katerem navsezadnje nosi ime tudi naša vas. Če na kratko predstavimo naše vloge – Jure Vandur, vokal in kitara, David Kupčič, kitara, Milko Kraner, bobni in Oliver Čepek na basu. Čeprav gre pri Conventus Cerris za novo skupino, nam je slovenska metal scena že dolgo znana, saj smo vsi člani že prej delovali v različnih skupinah in okusili različne žanre in šli skozi različna obdobja.

ROCKER.SI: Kaj počnete v teh “koronskih časih”?

CONVENTUS CERRIS: Na srečo ni nihče izgubil službe. Dejansko delamo še bolj in več kot prej. Veliko časa posvetimo svojim družini. V teh norih časih se nam zdi pomembno, da držimo skupaj in ohranimo trezne glave! Zelo si želimo, da se čim prej vrnemo v normalno življenje in posledično na odre in pod njih. Kar se pa tiče benda, smo bili zelo ustvarjalni. Posneli smo 9 pesmi in dva videospota. Kot zanimivost bi morda povedali, da smo se tokrat lotili vsega sami. V projekt smo vložili res veliko truda in časa. Da je vse tako, kot smo si želeli. Predvsem pa smo se veliko naučili!

ROCKER.SI: Pred kratkim ste izdali singel ‘Temna voda’.

CONVENTUS CERRIS: Tako je. Singel ‘Temna voda’ nosi ime po albumu in je prva pesem, ki smo jo predstavili. Za njo smo v našem kraju posneli tudi video. Temna voda predstavlja našo reko Muro, Morano, fanta, ki ji je verjel … Najbolje, da si ogledate video, zagotovo boste zgodbo začutili in jo razumeli.

ROCKER.SI: Povejte nam kaj več o samem albumu Temna voda.

CONVENTUS CERRIS: Kot smo že prej omenili, bo na albumu 9 pesmi. Album odpre pesem ‘Studenec želja’, ki ima v naših pogledih zelo dinamičen začetek in vsebuje zanimiva nihanja med mirnostjo in agresijo. Druga pesem je ‘Temna voda’, o kateri smo prej že govorili in se jo da slišati. Sledi ‘Stari hrast’, za katerega bomo izdali besedilni video. Četrta pesem z naslovom ‘Črnemu soncu naproti’ je zelo energična pesem od začetka do konca. Lahko bi rekli, da ne popuščamo. Kot peta je na vrsti ‘Vrnitev sanj’ in vsebuje največ prepletov metalskih žanrov. Šesta pesem z naslovom ‘Neskončno hrepenenje’ je zelo temačno obarvana, na čase celo žalostna. Izpostavili bi morda pesem ‘Mlinarjeva smrt’, ki se kot edina začne s »clean kitaro« in je pesem, katero bomo prav tako predstavili v video obliki. Za konec sledita pesmi ‘Otrok upanja’ in ‘Razprta krila’! Vse pesmi smo oblikovali skupaj, tako da je njihova podoba rastla z nami. Besedila sta napisala David in Oliver, tematika se tako povezuje čez celoten album. Lahko bi celo rekli, da se pesmi naslanjajo ena na drugo, za svoj obstoj.

ROCKER.SI: Sami se opredeljujete kot melodični death/black metalci. Kdo so vaši vzori?

CONVENTUS CERRIS: V bistvu se ne radi opredelimo, saj nočemo biti omejeni. Vsekakor pa se moraš opredeliti, da te poslušalec, ki mu je določena zvrst všeč, najde! Mislimo, da bo album Temna voda, ljubiteljem teh dveh zvrsti najbolj blizu, tako instrumentalno kot vokalno. Da pa zadeva zveni še bolj naše, smo se odločili za besedila v slovenskem jeziku.

Kaj se tiče vzorov, verjetno jih ima vsak, ki se začne ukvarjati z glasbo. Tokrat smo se verjetno najmanj obremenjevali kako moramo zveneti oziroma komu smo podobni. So pa v preteklosti na nas definitivno vplivale skandinavske skupine, kot so In Flames, Dark Tranquillity, Old Mans Child, Dimmu Borgir. Ah, gre za področje, kjer bi lahko naštevali in naštevali (smeh).

ROCKER.SI: Imate še kakšno zaključno misel?

CONVENTUS CERRIS:  Komaj čakamo, da bo konec epidemije in ukrepov, da bomo lahko s prijatelji spili pivo in rekli kakšno o glasbi!