Cliff Burton (Metallica) bo imel svoj dan

Cliff Burton (10.02.1962 - 27.09.1986)
Cliff Burton (10.02.1962 - 27.09.1986)

Pokojni basist skupine Metallica, Cliff Burton, bo prejel posebno čast, dobil bo namreč svoj dan ‘Cliff Burton Day‘. To se bo zgodilo 10. februarja v Castro Valleyju v Kaliforniji.

 

Oboževalci so sprožili peticijo

Do te odločitve pa je prišlo, ker so oboževalci skupine Metallica dali pobudo za peticijo in zbirali podpise, da bi Cliff dobil svoj dan. Peticijo je podpisalo na tisočine oboževalcev.

Novico o ‘Cliff Burton Day’ je sporočila kar Metallica sama preko uradnega Twitter profila, kjer so fantje zapisali: ‘Uradno je! Odbor nadzornikov iz okrožja Alameda je pravkar razglasil, da bo 10. februarja 2018, ko bi Cliff praznoval 56. rojstni dan, postal ‘Cliff Burton Day’. Hvala vsem oboževalcem, ki so dali to pobudo. Všeč nam je, da je ostal tako cenjen.’

Burton je namreč bil rojen v mestu Castro Valley. Žal pa je preminul mnogo prezgodaj, ko je Metallica 27. septembra 1986 doživela tragično prometno nesrečo na Švedskem, v kateri je izgubil življenje, star pa je bil le 24 let.

Pobudnik peticije je bil Robert Souza, ki je prosil odbor nadzornikov, da pokojnemu Cliffu posvetijo dan. Svet je brez glasov proti podprl predlog in razglasil ‘Cliff Burton Day’.

 

Burton je pustil velik pečat

Burton se je Metallici pridružil leta 1982, po tem, ko so ga videli igrati na odru s takrat svojo skupino Trauma. Takrat pa se ni bil pripravljen preseliti v Los Angeles, kjer je bila bazirana Metallica, zato se je skupina preselila v San Francisco, da so lahko vadili.

Burton je svoj delež prispeval na prvih treh studijskih albumih Metallice ‘Kill ‘Em All’, ‘Ride The Lightning’ in ‘Master Of Puppets’. Soustvaril pa je skladbe, kot so ‘Ride The Lightning’, ‘For Whom The Bell Tolls’, ‘Fade To Black’, ‘Creeping Death’ in legendarno ‘Master Of Puppets’.

Po tragični smrti je Burtona na bas kitari zamenjal Jason Newsted, ki je v Metallici deloval do leta 2001, namesto njega pa je nato leta 2003 prišel Robert Trujillo, ki je v skuini še danes.