BURŽUAZIJA: ‘Verjetno bo to prelomni koncert našega ustvarjanja’

Buržuazija - Basement Mladi Zmaji (Foto: Simon Pelko)

Buržuazija je rock band iz Ljubljane. So mladi, drugačni in provokativni. Ustvarjajo avtorsko glasbo, ob tem pa igrajo coverje, da zapolnijo koncertni repertoar. Kamorkoli pridejo, pustijo srce na odru. Na odri stojijo Martin Špend l – vokal, Rok Molnar – kitara, Rok Miže – kitara, Anže Mramor – bobni in Jan Otoničar – bas.

ROCKER.SI: V zadnjih tednih pogosto slišim ime Buržuazija. Eksplodirali ste, pa čeprav ste že dlje na sceni. Kdaj ste začeli?

BURŽUAZIJA: Začeli smo leta 2016, eksplodirali pa v tem smislu, da se je oblikovala zdajšnja postava, ki je začela resno delati! (smeh). Iskali smo se na različnih področjih, s tem pa se je oblikoval tudi zvok Buržuazije. Včasih smo igrali hard rock, zdaj pa preizkušamo druge smeri, všeč nam je “funkovski” pridih in pa spevni refreni.

ROCKER.SI: Aprila 2016 ste nastopili na gimnaziji. Kaj se spomnite od tega, predvidevam da prvega koncerta?

BURŽUAZIJA: To je bil res naš prvi koncert, dogajalo se je na Šubićevi gimnaziji. Bili smo mladi, tako da je bila to edinstvena priložnost, da se spoznamo z odrom. Nam je bilo noro, mislimo, da nas je občutek na odru okužil. Zato še danes nastopamo!

Buržuazija – Basement Mladi Zmaji (Foto: Simon Pelko)

ROCKER.SI: Zakaj Buržuazija? Ne delujete mi vzvišeno, in igrate za vse?

BURŽUAZIJA: V bistvu smo zelo preprosti fantje, ki se radi pokažejo na odru (smeh). Vzvišenost nam nikoli ni bila blizu, saj se spominjamo časov, ko smo bili mlajši in nas je kakšen glasbenik opazil. Zdelo se nam je super! Tako se predstavljamo ljudem, saj se radi družimo z našimi poslušalci. To potrjuje tudi dejstvo, da smo na željo poslušalca vsakemu posamezniku vstopnico za naš koncert ob predstavitvi prvega albuma, pripeljali kar na dom. Bila je super izkušnja. V naši glasbi se lahko najde marsikdo, zato svojega občinstva ne omejujemo samo na določeno bazo ljudi. Zelo pa uživamo v igranju, to nas vleče naprej.

ROCKER.SI: Ste iz Ljubljane, hišni band iz Črnuč. Glasbena scena je bila kar prijazna do vas. Se je začelo leta 2017 na Droogstocku? Kakšno besedo o teh natečajih?

BURŽUAZIJA: Primarno izhajamo iz Ljubljane, čeprav je zdaj po nekaj letih polovica članov iz drugih slovenskih regij. Natečaji pa so izjemna stvar, da se mladi bandi pokažejo širši publiki. Mi smo se jih udeležili kar nekaj, saj nam je vsaka priložnost, da pokažemo svojo glasbo, več kot dobrodošla. Na Droogstocku smo leta 2017 zmagali po izboru žirije in nato še leta 2019 po izboru publike, tako da se v Maribor vedno radi vrnemo.

Buržuazija – Basement Mladi Zmaji (Foto: Simon Pelko)

ROCKER.SI: Funk rokerji, ki pa ste že nastopili v Kinu Šiška, in sicer v okviru projekta Mladih zmajev. Dokaj mlad projekt, ki je končno povezal mlade glasbenike.

BURŽUAZIJA: Res je, v Kinu Šiška smo nastopili kot predskupina hrvaški skupini Dogma. So super band in v čast nam je bilo, da smo prav mi odpirali ta dogodek. Menimo, da bi se mladi glasbeniki lahko bolj povezali in kaj več naredili za skupno korist. Res pa je, da se z glasbenimi vrstniki dobro razumemo. Mi obiskujemo njihove koncerte in super je, ko te nekdo podpre nazaj.

ROCKER.SI: Veliko koncertov ste že imeli, hitro ste se prebili na velike odre. Potem v resnici ni tako težko dobiti nastopov?

BURŽUAZIJA: Kar nekaj večjih koncertov smo že odigrali, to je le češnja na torti. Večji koncerti so nagrada za to, kar delaš. Je pa tudi potrditev, da te nekdo želi slišati in pokazati večjemu občinstvu. Igrali smo na Kongresnem trgu, Taverni Koper in podobno. Vsak od nas pa ima v sebi zasidrano eno stvar – ni važno za koliko ljudi igraš, vedno daš vse od sebe in upaš, da to sprejme tudi publika.

Buržuazija – Basement Mladi Zmaji (Foto: Simon Pelko)

ROCKER.SI: Povejte kaj o tretjem singlu ‘Dej povej’. Super skladba, odličen videospot. Kdaj so nastali prvi zasnutki? Kako ste se lotili snemanja videospota?

BURŽUAZIJA: Prvi zasnutki so nastali že dolgo časa nazaj, potem  pa smo skupaj oblikovali končno verzijo. Obožujemo ta ustvarjalni process, ko band združi moči in nastane nekaj “kulskega”. Videospot nam  je snemal Urh Pirc, s pomočjo Marka Milohnića. Med snemanjem smo uporabili dim in sprožili požarni alarm. Bilo je kar pestro (smeh).

ROCKER.SI: Za sabo imate nekaj let nastopanja, ste še vedno tako polni zagona kot na začetku? Kaj se vam je najbolj vtisnilo v spomin do zdaj? Kakšna koncertna izkušnja ali dogodek stran od odra?

BURŽUAZIJA: Zdaj smo še bolj polni zagona kot kadarkoli prej, ker gre mogoče vse bolj zares. Z ekipo se dobro razumemo, imamo tudi dobre prijatelje, ki nam pomagajo na koncertih, fotografe, super prostor za vaje v okviru Mladih zmajev Črnuče … Vsak koncert ima svojo zgodbo. Včasih je vse v redu, spet drugič nam poči guma, strgamo strune, “zledenijo” nam prsti pred zimskimi zunanjimi špili (smeh). Ampak to je čar glasbenega poklica.

Buržuazija – Basement Mladi Zmaji (Foto: Simon Pelko)

ROCKER.SI: So se pričakovanja v zadnjem letu, predvsem od vaše »kariere«, kaj spremenila?

BURŽUAZIJA: Pričakovanja so vedno višja – potreba po igranju in pojavljanju na slovenski glasbeni sceni. Nekoč smo prvič snemali pesem v studiu, zdaj smo posneli album. Vedno dobimo kakšen nov izziv, ki ga je treba prebiti. Trdo delo in vztrajnost nas delata boljše in poslednično tudi močnejše.

 

ROCKER.SI: Velik uspeh je prispeval k temu, da ste pred kratkim podpisali z Dallasom?

BURŽUAZIJA: Založba nam pomaga pri določenih stvareh, za katere sploh ne veš, da obstajajo, ko se začneš ukvarjati z glasbo. Vzeli so nas pod svoje okrilje, tako da so nam trdna skala, na katero se lahko opremo. Podpisali pa smo šele pred kratkim, mislimo da nekaj več šele prihaja.

ROCKER.SI: 5. marca v CSK-ju predstavljate prvi album. Kaj lahko poveste o tem koncertu?

BURŽUAZIJA: Verjetno bo to prelomni koncert našega ustvarjanja. Snemali smo album in ta koncert tako rekoč čakamo že od začetka. Vedno je bila želja in pa upanje, da nam bo nekoč uspelo sestaviti album, potem pa to dobro predstaviti ljudem v obliki nekakšnega šova. Povezali pa smo se tudi s tremi gosti, ki bodo prisotni na našem programu, to pa so: Matevž Šalehar-Hamo in pa prijatelja Rok Ahačevčič ter David Podgornik iz skupine Lumberjack.