Bordo: V iskanju satelitov med nami …

Tomaž Štular (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Tomaž Štular (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Tomaž Štular novo skladbo opisuje kot eno bolj čutnih in minimalističnih skladb, ki jih je napisal, odkar ustvarja pod imenom Bordo.

Za skladbo ‘Telstar’ posneli tudi video

S producentom Petrom Penkom sta iskala vesoljnemu potovanju primerno zvočno obleko, ki bi še dodatno podprla to osebno izpovedno zgodbo, klic po bližini.

Informacijski satelit Telstar 1 je še vedno simbol za skok v dobo naprednejših komunikacijskih orodij – televizijskih prenosov, telefonskih povezav. Kot lieu de mémoire vesoljske dobe – opredelitev snovnih, funkcionalnih in simbolnih entitet, iz katerih sestoji zavest o skupni preteklosti, ga je opisal francoski zgodovinar Pierre Nora. Čeprav nedelujoč, Telstar 1 še danes kroži po Zemljini orbiti. Kroži in nas opominja na nekaj, kar nas je nekoč povezalo s celotnim svetom in nas zdaj, v času hitrega tehnološkega napredka, tudi odrezalo od njega in nas samih. Telstar je prispodoba za medsebojne odnose, iskanje ‘duhovnih’ satelitov med nami, ki nas povezujejo.

‘Vsak ima svoj Telstar nad seboj, a vprašanje je, če smo v današnjem času sploh še kaj povezani z njim’. – TOMAŽ

Videospot je potovanje v makro svetove, kot ga je pod prsti Davida Almajerja iz Flamma Stoneware videl Jani Ugrin. Namesto da bi šli v nebo, so z videospotom želeli pokazati, da med nami biva mnogo več svetov, le ne vidimo jih. S starim ruskim mikroskopom so tako iskali in potovali znotraj različnih materialov. Vedno pa je skupni imenovalec satelit oziroma drugi planeti, glina, ogenj in zrak.