Bullet For My Valentine in nor začetek turneje v Kinu Šiška

BULLET FOR MY VALENTINE + Overpower, 1. 4. 2019 Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška

Točno 932 vstopnic se je prodalo za razprodani koncert v Kino Šiška! Na dretje in silo pripravljena množica je bila in the zone. Pravi koncert za tiste, ki so jim všeč trdnejši akordi, za druge pa je bil to dober vpogled v glasbeni nastop ene najbolj znanih angleških metalcore skupin.

To ni bila prvoaprilska šala, ampak visceralen nastop udarnega metala. Glede na to, da po svetu razprodajajo arene z nekaj deset krat večjo kapaciteto, je bila manjša slovenska dvorana možnost, da smo si jih ogledali resnično od blizu. Zato je bil ta koncert tako specifičen, kajti podobne priložnosti lahko prešteješ na prste ene roke.

BULLET FOR MY VALENTINE + Overpower, 1. 4. 2019 Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška

Po precejšnjem odlašanju so metalci iz Walesa le obiskali Slovenijo, kjer so daljnega leta 2005 že snemali videospot v Postojnski jami. To posebno vez se je začutilo tudi na koncertu, kjer so ekstatični fani skakali in noreli; nekatera dekleta na ramenih svojih že dolgo neobritih in hudo potetoviranih fantov, drugi v prvi vrsti z dvema pivoma v rokah, tretji pa so spet bolj zadaj žagali in headbangali na svoj ritem.

V grupi je bilo mogoče prepoznati prav vse vrste obrazov. Od tistih najbolj zvestih privržencev, ki so na njihove refrene kričali že leta nazaj so sedaj že v ne tako rosnih letih, pa do bolj zelenih, svežih poslušalcev, ki so zasedbo šele dobro spoznali. Čeprav obstajajo že več kot dve desetletji (od leta 1998 naprej) in čeprav so jih že nekajkrat napovedovali, so tokrat le prišli in se premierno predstavili pred slovenskim občinstvom.

Igrali so uro in pol, ponudili štirinajst skladb, vključno z izjemnim solom na bobnih, in zaključili na vrhuncu. Pesmi z lanskega albuma Gravity so prepletli s himnami ‘Scream’ ‘Aim Fire’, ‘Walking The Demon’, ‘Tears Don’t Fall’ in ‘Suffocating Under Words of Sorrow (What Can I Do)’.

BULLET FOR MY VALENTINE + Overpower, 1. 4. 2019 Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška

O prihajajočem albumu ‘Gravity‘

Valižanska zasedba je pred kratkim izdala nov video ‘Not Dead Yet‘. Skladba je tudi na njihovem aktualnem ploščku ‘Gravity‘, ki so ga izdali junija letos. Frontman Matt Tuck pa je v intervjuju za Metal Hammer glede skladbe ‘Not Dead Yet‘ povedal: ‘Na tem posnetku se dogaja precej stvari, to so (bile) moje stvari, stvari ob katerih se počutiš negativno, čeprav poskušaš, da ne bi. Bilo je še več skladb o tem, kje sem jaz in podobnih stvari. Torej, želel sem narediti pozitivno skladbo o tem, da nisem še mrtev in dosegli smo neverjetne stvari. Še vedno je precej življenja v nas, v naših osebnostih in v skupini. Kreativne stvari, veš. In pesem je o tem, kako te življenje nenehno tepe, a se ne predaš.’

To je že šesti studijski album skupine Bullet for My Valentine, ki pa se je tokrat odločila za nekoliko drugačno pot. Na aktualnem albumu so namreč vključili precej elektronskih elementov in se nekoliko oddaljili od značilnega zvoka, ki smo ga bili do zdaj vajeni.

BULLET FOR MY VALENTINE + Overpower, 1. 4. 2019 Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška

Pevec in kitarist Matt Tuck se je razgovoril o prihajajočem ploščku: ‘Zadnje leto sem precej razmišjlal o besedi sodoben. In čutim, da je to sodoben album. Razčistili smo s preteklostjo in naredili korak naprej, da bo skupina še bolj zanimiva. Ne želimo nikogar odtujiti … a hkrati nočemo delati istega sranja ves čas. Metalcem bo to všeč. Pravzaprav menim, da elektronski vložki naredijo še trše trenutke.’

Dodal je še: ‘To sem jaz, ki sem dal srce v skladbe. Vse je v tem potovanju. V roke sem vzel kitaro tudi takrat, ko tega nisem želel, nato pa se nisem mogel ustaviti. Nekaj pogumnega eksperimentiranja nisem mogel narediti samo s pridihom, moralo nam je biti udobno in sčasoma nam je to uspelo. Album precej niha gor in dol, ima tudi pozitivno skladbo ‘Not Dead Yet’. Skladba ‘Under Again’ govori o mojem boju z depresijo pred leti. Ta album je v resnici zelo preprost.”

BULLET FOR MY VALENTINE + Overpower, 1. 4. 2019 Foto: Kaja Brezočnik/Kino Šiška