Boštjan Pertinač z novo skladbo “Suhi zid”

Boštjan Pertinač - Suhi zid (Foto YouTube)

Izšel je nov komad mladega kantavtorja Boštjana Pertinača z naslovom »Suhi zid«, v katerem v nepogrešljivem kraškem dialektu spregovori o treh ljubeznih.

Boštjan Pertinač, simpatični kraški glasbenik, je na dan žena postregel z novo skladbo v seveda njegovem stilu, z naslovom »Suhi Zid«.

Pesem govori o treh ljubeznih. V prvi kitici tako nagovarja svojo prvo ljubezen (pupa moja dns nč ne spi), v drugi se dotakne ene in edine – mame, na koncu pa nagovori še svojo »nono« (babico), ki mu vedno skuha več kot ima. Kar dela Boštjana tako posebnega, je ravno sam zvok njegove glasbe in kraški dialekt, ki ga ohranja tekom svoje glasbene poti. Njegova preprostost in občutna navezava na Kras dajeta skladbam poseben duh, ki prepriča.

A od kod potem naslov, saj nenazadnje govorimo o ljubezni? »Kras je kamnit, skorajda vsako ped obdelovalne zemlje in pašnikov je moral kraški človek najprej očistiti kamenja. Prav ta kamen, surov in raznolik, je na Krasu že od nekdaj zelo pomemben gradbeni material« je razložil Boštjan in dodal, da je ravno njegova vrnitev domov na Kras bila pomembna prelomnica v njegovem življenju. »Ko sem prišel v domače okolje in v družbo domačinov, sem dobil novo inspiracijo vzbudila se je ponovna ljubezen do Krasa ter kraških posebnosti (kot so recimo pusta rdeča zemlja, kamen, burja). Vse te značilnosti, ki sicer delajo Kraševce takšne kot smo, poskušam zajeti v novih delih in druga izmed teh je pesem “Suhi Zid”.«

Pri sami skladbi, ki jo je Boštjan posnel kar v svojem studiu v Sežani, so sodelovali tudi drugi glasbeniki: Marko Loredan (bas kitara), Uroš Makor (bobni in tolkala), Damijan Caharija (električna kitara in mandolina), Gavin Krall »Savo« (solo kitara), Marijan Novak (klavir) in Matic Miklavčič (slide kitara).

V svoji glasbeni karieri si je Boštjan nabral veliko odrskih in studijskih izkušenj, katere rad deli tudi z drugimi glasbeniki. Poleg sodelovanja z različnimi glasbenimi skupinami in lastnim ustvarjanjem pa Boštjan vodi tudi svojo glasbeno šolo Pertinach, kjer poučuje različne vrste kitar, petje in glasbeno teorijo, prav tako pa vodi tudi razne delavnice, na katerih ustvarja stik s kraškim življenjem.

Boštjan ONLINE:
FB: https://www.facebook.com/bostjan.pertinac
IG: https://www.instagram.com/pertinach/
web: https://www.pertinach.com/