Bliža se 5. Dan rock žena

Skupina Hellcats (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Skupina Hellcats (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Ženska rokenrol družina se nezadržno veča in v Sloveniji k temu največ pripomore festival Dan rock žena, ki bo letos potekal že petič. Od leta 2015 ga sestri Saša in Sonja Zagorc iz skupine Hellcats organizirata v najbolj rokerskem klubu v državi – v Orto baru – na začetku v zgornji manjši dvorani, zadnja leta pa se je dogodek zaradi velikega zanimanja preselil v večjo spodnjo, koncertno dvorano.

Večer, ko bodo na odru prevladovala dekleta

Letos se bodo predstavile znanke iz leta 2016, srbske Nemesis, ki so po gostovanju pri nas postale precej velike in nastopile na festivalih kot so Exit, Beer fest, Hills of Rock (največji bulgarski metal dogodek), bile druge na Bunt festivalu in nastopile v finalu Demo festa v Banjaluki. Spomnimo, Hellcats so tudi nastopile v finalu tam in osvojile četrto mesto. V goste prihajajo še Italijanke Krasue, ki bodo predstavile svojo vizijo glasbe no genre, no skills, bad temper (brez žanra, brez znanja, težak karakter). V glavnem se vrti zgodba okoli punk rocka, so pa vsekakor vredne ogleda.

Pri gostiteljicah Hellcats bo kot pridružena članica ponovno nastopila kitarska virtuozinja Aleksandra Stamenkovič (skupina Jenner) iz Beograda, kot gostja bo nastopila mlada in že zelo glasbeno podkovana Staša Zadravec, za mikrofonom pa bo namesto Daše, ki je na porodniškem dopustu, stala rock partizanka Karmen Klinc.

7. marec bo v znamenju žensk in odlične rock glasbe. (FOTO: Hellcasts)
7. marec bo v znamenju žensk in odlične rock glasbe. (FOTO: Hellcasts)

Namen festivala je že od samega začetka enak in na prvem mestu je iskanje in spodbujanje kvalitetnih ustvarjalk v rock glasbi širšega spektra in jim nuditi referenčno prizorišče za svoj udarni nastop pred zahtevno ljubljansko publiko.

Do sedaj so se predstavile tako uveljavljene kot neuveljavljene skupine, ki jim je nastop na dnevu rock žena pomenil pomembno etapo v nadaljnji karieri. Sicer je za festival vedno več prijav in zanimanja za nastope, na različnih nivojih pa se je razvila tudi konstruktivna debata o položaju žensk v glasbi. Po svetu je takih dogodkov vedno več in organizatorke so na ta zemljevid umestile tudi Slovenijo, vse skupaj pa odlično povezuje misel letošnje oskarjevke za glasbo v filmu Joker, Hildur Guðnadóttir‘Vse ženske, dekleta, mame, hčerke, sestre: če slišite brbotati glasbo v sebi, prosim, spregovorite – slišati moramo vaše glasove!’