Bogdan (Eskobars) stopa na samostojno pot

Bogdan Sojić je izdal novo skladbo 'Kanela'.
Bogdan Sojić je izdal novo skladbo 'Kanela'.

Bogdan Sojić je na letošnjih Melodijah morja in sonca predstavil svojo prvo solo skladbo ‘Kanela‘. Bobnar, ki je sodeloval z mnogimi glasbeniki in z matičnim bandom Eskobars izdal dva albuma, se je prvič predstavil kot solist in za avtorsko skladbo ‘Kanela’ prejel nagrado za najboljše besedilo. ‘Kanela’ je zgodba o nekem drugem času in nekem resničnem lokalu, ki je do nedavnega nudil zatočišče vsem drugače mislečim dušam v Portorožu.

 

O Bogdanu

Bogdan med snemanjem videa 'Kanela'.
Bogdan med snemanjem videa ‘Kanela’.

Bogdan je obdan z glasbo že vse svoje življenje. Njegov oče je 26 let nazaj v Portorožu odprl Kanelo – lokal, ki je nudil zatočišče vsem, ki so zatočišče potrebovali. In jim poleg postregel še dobro mero rokenrola, jim nudil zavetje, spoštovanje, pogum, svobodo in družbo. Bogdan je tako z glasbo odraščal – bodisi v očetovem lokalu bodisi v družbi glasbenikov, ki so tja zahajali ali pa v glasbeni šoli, ki jo je obiskoval. Mnogo ur, dni, tednov, mesecev je, ko je odraščal in odrasel, preživel tudi v Kaneli. Po končani srednji šoli je študiral bobne na konservatoriju za glasbo (smer jazz in pop) v Celovcu in skupaj z Juretom Lesarjem ustanovil obalno zasedbo Eskobars. Po izidu dveh plošč so ustvarjanje in sodelovanje prekinili. Bogdan je vseskozi kot bobnar sodeloval tudi s priznanimi slovenskimi in nekaterimi tujimi glasbeniki kot so Anika HorvatAli EnNeishaKlemen KlemenVlado KreslinJani HaceSašo FajonDejan RadičevičRambo AmadeusAki RahimovskiChris Jaggerin drugi.

Vse pa se je spremenilo leta 2016, ko se je Bogdan umaknil iz domačega okolja, tudi zato, ker so njegovi starši neslavno izgubili lokal kjer je odraščal, se učil, nastopal in delal. Posvetil se je samemu sebi ter začel skladati glasbo. Med prvimi je nastala ‘Kanela’, skladba, posvečena slovitemu lokalu. Nastala je v času žalovanja za Kanelo: ‘Začel sem enostavno pisati glasbo in tekste in ugotovil, da se najbolje razbremenim s tem, da ustvarjam svojo glasbo, da pišem iz sebe in iz svojih občutkov. S skladbo Kanela se poslavljam od Kanele in od starega načina življenja. Ker sem nepoboljšljiv romantik sem si želel pesem prvič zapeti pred domačim občinstvom’, je o skladbi in razlogih, zakaj jo je prvič predstavil prav na MMS, povedal Bogdan.

Skladba ‘Kanela’ je osebno izpovedna, z močnim besedilom, kar je opazila tudi strokovna žirija festivala MMS, ko mu je podelila nagradno za najboljše besedilo. Bogdan s ‘Kanelo’ stopa na samostojno, kantavtorsko pot.

 

Posnel je tudi video

Za ‘Kanelo’ je Bogdan že posnel tudi videospot. Snemal ga je tik pred festivalom MMS v skladišču soli Monfort, ki leži na obali med Piranom in Portorožem. V eni noči so posneli minimalistične kadre videospota, ki si ga lahko ogledate tudi na naši spletni strani.