Bob Rock prodal pravice za kultni ‘Black Album’

'Black Album' je peti studijski album zasedbe Metallica.
'Black Album' je peti studijski album zasedbe Metallica.

Dolgoletni producent Metallice Bob Rock je med drugim prodal tudi svoj delež pravic glede kultnega ploščka ‘Black Album‘. Hipgnosis Songs Fund, investicijska družba in družba za upravljanje skladb je od Rocka odkupila vsega skupaj kar 43 skladb.

Koliko je s tem zaslužil ni znano

Izdelki Boba Rocka veljajo za najbolj impresivne v svetu rocka in metala. Njegovi prvi veliki koraki so bili skupaj z zasedbo The Cult in njihovem ploščku ‘Sonic Temple‘ ter z zasedbo Mötley Crüe in njihovem albumom ‘Dr. Feelgood‘. Prelomnica pa je bila vsekakor izdaja albuma ‘Black Album‘ zasedbe Metallica, ki je podrl najrazličnejše rekorde in postal prvi album, ki je v obdobju SoundScana prodala več kot 16 milijonov izvodov.

Natančen znesek, ki ga je prejel Bob Rock za prodane pravice ni znan, nedvomno pa gre za ogromno vsoto. Ustanovitelj družbe Hipgnosis Songs Merck Mercuriadis je ob tem dejal: ‘Širina ogromnih uspehov Boba Rocka se skoraj ne more primerjati z nobenim ustvarjalcem v zgodovini glasbe. Od najbolj znanega albuma Metallice ‘Black Album’ do Bubléjevega albuma ‘Christmas’. Poskrbel je za produkcijo nekaterih največjih albumov vseh časov, ki so še vedno zimzeleni.’

Bob Rock je poleg pravic glede albuma ‘Black Album‘ prodal še pravice za skladbe z albumov ‘Call Me Irresponsible‘, ‘Crazy Love‘, ‘Christmas‘ in ‘To Be Loved‘ izvajalca Bubléja.