BIG FOOT MAMA: ‘Nikoli ni samo glasba, ampak je zraven tudi filozofija. To so zgodbe, ki jih piše življenje’

Big Foot Mama promocijski intervju ob izidu albuma 'Akustika' (Foto Aleš Žnidaršič)

Skupina Big Foot Mama je 11. junija 2021 pod okriljem založbe Nika izdala prvi akustični album v svoji karieri – ‘AKUSTIKA’. Album je bil posnet 1. decembra 2020 v studiu 1 Televizije Slovenija, v okviru oddaje Izštekanih 10, na Valu 202 z Juretom Longyko (poslušajte Izštekane TUKAJ).

Big Foot Mama je odigrala trinajst skladb iz svoje 30-letne kariere, prvič v akustični preobleki in prvič sede! Presenetila je z domiselnimi aranžmaji, ki so naleteli na izjemen odziv poslušalcev radia in spletnega prenosa, ki je zabeležil več tisoč ogledov. Članom BFM so se na odru pridružili tudi gostje: tolkalec Blaž Sotošek, spremljevalni pevec Žiga Jan Krese in pianist Tomaž O. Rous (Siddharta). Poleg CD-ja bo Big Foot Mama prvič v karieri izdala tudi vinilno ploščo!

Tega smo še posebej veseli, za nas ima ta korak sentimentalno vrednost, saj smo generacija, ki je otroštvo preživela ob vinilkah,” pravijo člani benda.

Izidu albuma bo sledila tudi akustična koncertna turneja, takoj, ko bo to mogoče.

ALBUM lahko NAROČITE TU (< — klik klik)

Vabljeni tudi k branju intervjuja z bobnarjem Jožetom Habulo izpred nekaj let (TUKAJ)


ROCKER.SI: Tri desetletja na vrhu slovenske rock glasbe in še vedno delujete mladi, še kako igrivi in polni energije. Kaj je vaša skrivnost?

GREGA SKOČIR: V zadnjem letu pa res nismo bili preveč aktivni …

ALEN STERŽAJ: Saj ni rekel tega. Kako si že rekel? Igrivi in živahni. Rock’n’roll te na dolgi rok ohranja mladega, četudi se to sliši klišejsko. Če pogledamo tuje legende, kot so na primer The Rolling Stones, oni so še vedno živahni in to pri osemdesetih let. Skoraj tako živahni, kot so bili pri štiridesetih. Sploh Mick Jagger. Prepričan sem v to, da je rock’n’roll časovni stroj. Naš vzornik Pero Lovšin prav tako še vedno skače po odru kot mladenič.

ROCKER.SI: Spomnim se intervjuja z Jožetom Habulo, pred tremi leti sva namreč imela dolg pogovor v eni izmed ljubljanskih kavarn. Gospod je dve uri veselo govoril …

GREGA SKOČIR: … o življenju.

ROCKER.SI: Tako je, pa čeprav mu morda ne bi bilo treba, kar mi pokaže vaš nadvse korekten odnos do glasbene industrije. Tudi do medijev, navsezadnje.

ALEN STERŽAJ: Včasih je to nujno zlo. Včasih bi raje imeli manj intervjujev in se manj ukvarjali s tem, ampak hkrati to predstavlja dodano vrednost h glasbi, torej da povemo kaj o življenju, saj nikoli ni samo glasba, ampak je zraven tudi filozofija. To so zgodbe, ki jih piše življenje.

ROCKER.SI: Verjetno preko intervjujev izveste tudi kaj novega sami o sebi.

ALEN STERŽAJ: Mogoče tudi včasih.

GREGA SKOČIR: Eden o drugem.

Big Foot Mama promocijski intervju ob izidu albuma ‘Akustika’ (Foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Bi lahko izpostavili pasti, s katerimi se sreča vsaka zasedba, ki se prebija do uveljavljenosti? Ste imeli skozi kariero kdaj občutek, da ste se za las izognili krogli?

GREGA SKOČIR: Niti ne. Nismo bili blizu tega, niti po robu nismo hodili. Zadnji projekt, ko je bil z nami še Gušti, je bil takšen. Ampak ne po naši krivdi, bolj po krivdi ljudi okoli nas, ker smo čutili pritisk, da je treba hitro izdati še en album. Po albumu ‘Tretja dimenzija’ smo mislili, da bomo lahko zadihali, si vzeli čas in počakali na naslednjo zgodbo. Ampak po neki direktivi založbe smo izdali še en album, kar je bilo za moje pojme prehitro. Izgubil smo tisti občutek. Plošča je še vedno dobra, ravno naš kitarist Zoki pravi, da mu je še vedno ena izmed najboljših plat. Takrat smo res začutili, da zadeve gredo prehitro in da se nam začenja vrteti, sigurno smo pa imeli še vedno dovolj močne karakterje, da se nikakor nismo vdali v neko drugo zgodbo oziroma, da nam bi nekdo tretji začel narekovati zgodbo. Konec koncev smo bili že takrat dovolj veliki, da smo razmišljali s svojimi glavami in rekli fuck off tistim, ki so želeli nekaj drugega. Niti ne ljudem, ampak sami sceni, ki se je dogajala. Vse se je nekako poklopilo.

ROCKER.SI: V rock’n’rollu so dovoljene napake.

GREGA SKOČIR: Oh, še veliko večji rock bendi so zaplavali …

ALEN STERŽAJ: Takrat nas je ta slava …

GREGA SKOČIR: Včasih greš z glavo skozi zid. Oni so rekli, da je treba, mi pa smo želeli le žur. Važno, da se igra in smo zaradi tega pristali.

ALEN STERŽAJ: Slava nas je odnesla, dejansko. Mislii smo, da smo taki frajerji, da lahko naredimo karkoli in bo žurka, ampak ni bilo tako. Smo dobili po kepi, ampak to je dobro, to je vzgojno, da te postavi na realna tla.

GREGA SKOČIR: Da te prizemlji.

Big Foot Mama – Izštekanih 10 – 01.12.2020 – foto: Damjan Končar

ROCKER.SI: Prvič v treh desetletjih se predstavljate s celovečernim akustičnim programom. Koliko je bilo načrtovanega in koliko je bilo preprostega prilagajanja na trenutno situacijo? Jure Longyka vas je večkrat povabil v goste. Zakaj se niste odzvali že prej?

ALEN STERŽAJ: Nismo se odzvali, ker preprosto nikoli nismo čutili akustike. Vedno smo bili vajeni električnih kitar, glasnih ojačevalcev, velikih zvočnikov in publike pod odrom, ki noro žura. Nekaj tisoč ljudi, ki skačejo v zrak, vedno smo v tem čutili največji adrenalin. Vsakič, ko nas je Longyka povabil, smo si rekli, da ni še čas. Še vedno smo čutili, da moramo ven dajati agresijo.

GREGA SKOČIR: Vedno smo bili malo jezni.

ALEN STERŽAJ: To smo rekli, da bomo naredili takrat, ko bomo stari.

GREGA SKOČIR: Čeprav smo se že prej pogovarjali o akustiki, a so vedno prišli vmes drugi načrti, kot so Stožice … Vse je šlo drugam in ene bilke smo se pač morali oprijeti. Če nas ne bi poklical Longyka, tudi tega ne bi naredili, se mi zdi.

ROCKER.SI: Ste zdaj kaj bolj umirjeni?

ALEN STERŽAJ: Korona nas je umirila (smeh).

GREGA SKOČIR: Sploh ne znam več elektrike!

ALEN STERŽAJ: Ko je bil prvi vale, sva bila v prostoru za vaje, on je prišel kasneje, ko sem že vse razkužil, potem sva bila pa na distanci. On na gajbici, jaz sem igral na drugem koncu sobe. Nobenega stika, nobene pijače, nič.

GREGA SKOČIR: Takrat smo še verjeli!

ROCKER.SI: In kdo je bil prvi, ki je premaknil mejo?

ALEN STERŽAJ: Šele potem smo se sprostili, ko smo videli, da ni skoraj nič mrtvih!

GREGA SKOČIR: Poleti smo se dobili na sestanku, ker smo morali doreči, kaj bomo naredili s Stožicami.

Big Foot Mama promocijski intervju ob izidu albuma ‘Akustika’ (Foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Album ‘Akustika’ je bil posnet v začetku decembra 2020 v studiu RTV. Kako je potekal proces produkcije albuma – miks je prevzel Žarko Pak, kajne? Ste bili vpleteni v proces?

ALEN STERŽAJ: Miks je delal Žarko, tako je, midva pa sva asistirala zraven in usmerjala.

ROCKER.SI: Ste želeli zvok približati električnemu?

ALEN STERŽAJ: Bolj je šlo za to, da pri akustiki pridejo ven drugačni detajli. Gre za drugo resolucijo zvoka. Iskali smo predvsem čist zvok, ker na elektriki z distorzijo marsikaj lahko zamašiš, ker je taka energija, tukaj pa pridejo ven glasbeni detajli, ki jih Big Foot Mama ni vajena. To je bilo za nas nekaj novega in kar ene petkrat smo morali ponoviti miks.

ROCKER.SI: Kdo je čutil največ zadržkov?

ALEN STERŽAJ: Verjetno jaz. Glede miksa sem bil jaz tisti, ki je Žaretu zavračal posnetke. Poslušal sem celotno zvočno sliko, ker sem iskal tisti pravi zvok, da glasba zadiha. Jaz sem mu največ težil (smeh).

Big Foot Mama – Izštekani (Foto Damjan Končar)

ROCKER.SI: Kako se na splošno spopadate s pričakovanji občinstva? Mislim, da je Bruce Springsteen rekel, da je izvajalec vedno nekje vmes med tem, da ponudi nekaj, kar njegovi poslušalci že poznajo, in nekaj, kar je sveže in inovativno. Prevelik odklon praviloma ni dobro sprejet. Se strinjate s to izjavo?

ALEN STERŽAJ: Bo kar držalo. Tudi pri tej plošči smo ponudili nekaj novega, in sicer to, da je akustičen zvok ter da smo mi prvič sedeči, tudi publika je sedeča in zvoki so čistejši, staro je pa to, da gre za repertoar, ki je znan in nezgrešljiv.

ROCKER.SI: Bomo še kdaj slišali Big Foot Mamo v drugih žanrih, kot je elektronika?

ALEN STERŽAJ: Nekaj malega smo že poskusili v preteklosti na prej omenjeni plošči ‘Doba norih’, ampak se je izkazalo, da ne sodi k naši duši. Takrat smo se preizkusili še v rapu, nazadnje pa smo sodelovali s Klemnom Klemnom pri skladbi ‘Keš pičke’ in pri ‘Mala nimfomanka’.

GREGA SKOČIR: To ima RTV čez. Na Ritmu mladosti smo sodelovali, je tudi na YouTubu.

ROCKER.SI: Dobro greste skupaj z rapom …

GREGA SKOČIR: Če sem jaz bil prvi slovenski raper, veš da moramo iti!

Big Foot Mama promocijski intervju ob izidu albuma ‘Akustika’ (Foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Sledi akustična turneja, nekaj datumov imate že potrjenih, verjetno jih še nekaj pride. Komu se je bilo najtežje privaditi na akustiko oz. imate kakšne pomisleke glede menjave med akustiko in električnimi koncerti? Oktobra imate koncert ob obletnici.

GREGA SKOČIR: Ravno smo se pogovarjali z ekipo, sem jim rekel, da nisem vajen tega. Če bi že od prej imel akustiko v sebi, bi morda lahko lažje preklopil. Prav tremo imam danes, ker imamo vajo. Prejšnji teden so mi rekli, da so vse v redu odigrali, ampak me ni bilo zraven. Predstavljaj si, da imaš v petek akustiko, umirjeno in sedeče, potem pa naslednji dan elektrika in žur. Ne moreš dati od sebe iste predstave, moraš bolj direktno udariti.

ROCKER.SI: Kakšni so ti novi izzivi, ki se pojavijo z akustiko?

GREGA SKOČIR: Tudi mi se isto sprašujemo. Vemo, kako zvenimo na vajah, kakšna bo ta zgodba na koncertu, pa ne. Zanima me, če bodo ljudje vstali, mogoče bom pa tako žleht, da jih bom povabil k odru. Ne vem, prvič se soočamo s tem, sicer pri dokaj zrelih letih, ampak se počutim kot radoveden otrok.

Big Foot Mama promocijski intervju ob izidu albuma ‘Akustika’ (Foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Kako je pa kaj s kondicijo, več kot eno leto ni bilo koncertov, vas kaj skrbi, kako bo šlo vse skupaj čez? Koncertov bo veliko. Kako se pripravljate? Tomi, s katerim sta bila včeraj v ZIP Bazi v Trzinu, Grega, že hodi v hribe. Boste hodili v hribe ali fitnes?

GREGA SKOČIR: V hribe pa res ne! Na Rožnik! PST, če sem čisto natančen, res še največkrat (smeh)!

ALEN STERŽAJ: Na hipodrom (smeh).

GREGA SKOČIR: Da grem pogledat, kje bom nekoč (smeh)!

ROCKER.SI: Vse poti vodijo do Stožic.

ALEN STERŽAJ: Še vedno računamo na to, in če bodo prave razmere, bomo to izpeljali. Drugače bomo koncert izvedli takoj, ko bo mogoče. Ta žur nam ne uide!

GREGA SKOČIR: Ampak ne bomo več prestavljali za eno leto, naslednji datum bo enkrat spomladi, če ne bi šlo. Najprej za eno leto, potem pol leta, potem na tri mesece …

ROCKER.SI: Se je v tem času prodalo kaj več blaga, kot so majice? So vam poslušalci in sledilci na kakršenkoli način pomagali skozi težke čase? So naročali CD-je na vaši spletni strani?

GREGA SKOČIR: Ne, nekateri pač ne razumejo, da je to prav tako pomemben del zaslužka za bend.

ALEN STERŽAJ: Zanimivo je pri koncertu v Stožicah, da se karte v tem času niso nehale prodajati, čeprav smo prestavili koncert, ampak so še prodajale še hitreje.

GREGA SKOČIR: Več se je prodalo kart, kot so jih vrnili.

ALEN STERŽAJ: V tem vidimo zvestobo naše publike.

Big Foot Mama – Izštekani (Foto Damjan Končar)

ROCKER.SI: Časovnica za naslednje mesece – bo čas za morje in oddih ali se bo delalo na polno?

ALEN STERŽAJ: Ponudb je veliko.

GREGA SKOČIR: V pravem času smo izdali album in v pravem času se je vse skupaj odvijalo. Rekli smo, da je treba pripraviti zgodbo, opraviti intervjuje, čez en mesec se usedemo, začnemo z akustiko, ljudje bodo takrat dobili albume, naredili smo si tudi reklamo za – lahko bi temu rekel – turnejo. To nam je sedlo kot ata na mamo.

ROCKER.SI: Vaš pogled je vedno uperjen v prihodnost, kako daleč v naprej gledate, ko načrtujete projekte? Koliko ste vpleteni in ali so določeni projekti, za katere vam sporočijo šele kasneje – torej da izveste sproti. Kako deluje ta dinamika?

ALEN STERŽAJ: Vse se odločamo sami, že od nekdaj. Trenutno gledamo naprej le do Stožic, potem bomo pa videli … Dolgi dolgoročni plan pa je, da bomo verjetno posneli še kakšen album v življenju.

GREGA SKOČIR: Hehehehe.

ROCKER.SI: Ne?

GREGA SKOČIR: Smejim se – ne! Valda, ne zgolj eno. Koliko so jih naredili Motörhead? Trideset?

ALEN STERŽAJ: Ampak na stara leta se razvodeni navdih …

GREGA SKOČIR: Bomo posneli še eno akustično plato, zdaj ko smo v akustiki. Zdaj bo šele pravi navdih!

Big Foot Mama promocijski intervju ob izidu albuma ‘Akustika’ (Foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Videl sem, da ste nekatere CD-je tudi podpisovali, ali so bile to samo LP izdaje, ki pridejo potem kasneje poleti? Koliko izvodov ste podpisali, so vas kaj bolele roke?

ALEN STERŽAJ: Koliko že? Vsak sto, se mi zdi!

GREGA SKOČIR: Podpisovali smo kodo za LP plošče. Po novem imajo LP plošče kodo, ki jo pretipkaš na spletno strano in si lahko preneseš še digitalno verzijo avdio zapis z vinila. Za tiste, ki nimajo gramofonov, pa bi vseeno radi kupili ploščo.

ALEN STERŽAJ: Ampak ne razumem, v čem je fora, da preneseš vinil.

GREGA SKOČIR: Mogoče, če bi kdo želel imeti vinil zaradi vizualne zgodbe, ampak bi vseeno rad avdio z vinilovega masteringa. Zadevo si lahko presname na USB ključek in posluša v avtu. Če vzameš LP, ga lahko poslušaš samo doma. No, novi avti še CD predvajalnikov nimajo.

ROCKER.SI: Kako pa sami konzumirate glasbo?

GREGA SKOČIR: YouTube. Več ali manj.

ALEN STERŽAJ:  YouTube je čisto v redu, ampak problem je, da posnetki niso vedno dobri, in pa reklame! Obupni so z reklamami.

ROCKER.SI: Kmalu bodo še na vinilnih ploščah reklame…

GREGA SKOČIR: Še to se nam manjka!

Big Foot Mama – Izštekanih 10 – 01.12.2020 – Foto: Damjan Končar

ROCKER.SI: Vaših prvih dveh CD-jev se praktično ne da dobiti v slovenskih trgovinah. Tudi pri založbi mislim, da je izšla samo ena skupna verzija, torej dva albuma na istem ploščku …

ALEN STERŽAJ: Ne pod našo kljukico!

GREGA SKOČIR: To je imela Corona čez, potem pa jo je založba Nika odkupila in so pridobili pravice za izdajo. Že prej smo imeli dogovor s Corono, da so oni lastniki, tukaj nismo mogli storiti prav ničesar …

ALEN STERŽAJ: Lastniki posnetkov so založbe in z njimi lahko delajo, kar želijo.

GREGA SKOČIR: In potem so izdali to dvojno plato …

ROCKER.SI: Škoda, ker izdaja res ni ena lepših. 

GREGA SKOČIR: Ne vem, kakšni so najmanjši ponatisi CD–jev.

ROCKER.SI: Ravno to me zanima, če mislita, da bi lahko naredili ponatis? Vsaj za prva dva CD-ja.

ALEN STERŽAJ: Jaz mislim, da je možnost.

GREGA SKOČIR: Seveda je možnost. Oni bodo itak en bootleg sčasoma izdali ali na LTP.. ah LTP-ju! Na LP-ju! Ali pa na CD-ju.

ALEN STERŽAJ: Željo imamo, da bi na vinilu izdali vseh deset albumov.

GREGA SKOČIR: Vsako posebej, čeprav je drago. Ravno prejšnji dan sem bil v komercialni trgovini, tam je 80 odstotkov LP-jev in 20 odstotkov CD-jev. Tako močno se je to vrnilo. Sicer gre za ponatise, digitalizirane … plošča od The Rolling Stones iz leta 1984 nekje v starinarnici je sigurno več vredna kot pa zdajšnja nova. Čeprav je ovitek enak, ampak ima plošči notri drugo zgodbo.

ROCKER.SI: In začeli ste na koncu, z albumom ‘Akustika’. Ta bo izšel tudi na LP-ju.

GREGA SKOČIR: Res je.

ROCKER.SI: Videl sem, da vas je slikal fotograf Damjan Končar – ali redno sodeluje z vami? V tem času je pomembno, da se omeni tudi druge akterje, ki stojijo zadaj za zasedbo. Oni so prav tako ostali brez dela. Kakšna je vaša ožja ekipa, s katero redno sodelujete?

GREGA SKOČIR: Mhm.

ALEN STERŽAJ: On je naš redni fotograf, del ekipe. Na tem mestu moramo meniti roadieja Aleša Gučka, že od začetka je z nami, pa tonskega tehnika Roberta Abela Beleta ter Vlada, našega menedžerja … 

GREGA SKOČIR: Naš agent.

ALEN STERŽAJ: Agent. Saj bi moral priti danes, pa smo predstavili sestanek.

ROCKER.SI: Kako pa je Vlado?

ALEN STERŽAJ: V redu, ampak je malo nervozen, ker bodo akustični koncerti vendarle drugačen zalogaj. Ne more biti na avtopilotu, ker gre za nekaj novega in se iz tedna v teden spreminjajo pogoji, Ne vemo, kaj nas čas. Malo je nervozen, ampak je razumljivo, vsi organizatorji so trenutno v istem položaju.

Big Foot Mama – Izštekanih 10 – 01.12.2020 – Foto: Damjan Končar

GREGA SKOČIR: Zadeve, ki se nam odpirajo, so zelo luštne. Grajska dvorišča in dvorci, zelo lepe lokacije.

ALEN STERŽAJ: Treba nam pa ni, kot si prej vprašal. Treba nam dejansko ni. Mi imamo že postavljeno kariero in drugače gledamo na stvari. Vedno sprašujejo velika glasbena imena, zakaj še vedno snemate albume, češ saj jim ni treba, ker so že vse posneli … tudi mi bomo rekli enako – zaradi nas samih in zaradi lastne kreative, tudi če smo vse naredili, nismo izgubili kreativnega vzgiba.

GREGA SKOČIR: Žilica in energija.

ALEN STERŽAJ: Ne, ker to je dejansko način življenja, ki je celoživljenjski.

ROCKER.SI: In še za na konec – kaj za vas pomeni biti “roker” v Sloveniji in ali se je ta definicija kaj spremenila skozi leta oziroma od takrat, ko ste začeli?

ALEN STERŽAJ: Seveda se je spremenila. Rock’n’roll kot izraznost je žal zamrla. Potrošniški odnos do glasbe, ki ga je internet še pojačal, je dodal k izgubi ostrine in namena uporništva ter globlje sporočilnosti. Žal gre danes vse tako hitro naprej, da se ljudje težko ustavijo pri pomensko težjih sporočilih, ampak recimo Big Foot Mama ima srečo, ker bendi, ki smo si kariere ustvarili pred internetizacijo, dejansko nimamo s tem težav. Imamo kilometrino in smo dovolj poznani, da lahko še naprej plemenitimo rokerski izraz.

ROCKER.SI: Grega, ti si se mi sploh vedno zdel vzor vsem ostalim rokerjem. Vedno sem rekel, da ko se boš pa ti prodal, bo pa konec rock’n’rolla v Sloveniji, pa se zaenkrat še ni zgodilo, tako da vsa čast, nadaljujete na polno in upam, da se kmalu usedemo za intervju ob kakšni drugi izdaji.

ALEN STERŽAJ: Ker je pristen. Ker ne glumi.

ROCKER.SI: Ali znaš “glumiti”?

GREGA SKOČIR: Težko se pretvarjam, ampak igrati v filmu – to mi je pa zmaga. Ampak trenutno ne gledam v tej smeri, zanima me bend. Big Foot Mama gremo novim zmagam naproti. Zdaj moramo v boj, nas vseh pet, z bajoneti v rokah!