BEFORE TIME: ‘Zrasli smo v filozofijo banda’

Before Time (Foto Janez Pelko)

Before Time (poslušaj jih na soundcloudu) je kamniška zasedba, ki jo stežka umestimo v točno določen žanr. Lahko bi jih opisali kot nekakšno mešanico funka in rocka, s pridihom psihadelike. Različnost petih posameznikov se kaže v inštrumentalni podlagi, ki predstavlja stičišče raznovrstnih umetnosti in pogledov na svet (spremljaj jih na facebooku). Kljub temu, da se zavzemajo za slovenska besedila, je večina njihovih v angleščini. Ustvarjajo kar začutijo, zato nam na odru obljubljajo povsem pristne in iskrene ”predčasnike”.

ROCKER.SI: Kdo izmed vas razmišlja o tem, kaj je bilo pred časom?

NAJA LIPIČNIK: Oni.

DOMEN FLERIN: To ime je prišlo po celem seznamu slabih idej takrat petnajstletnih fantkov (smeh).

PETER MANDELJ MEJAČ: Morali smo izbrati eno besedno zvezo. Ampak danes so vsi navdušeni nad tem, tako da smo zadovoljni.

ROCKER.SI: Ima povezavo z vašim ustvarjanjem?

PETER MANDELJ MEJAČ: Lahko nekaj pofilozofiramo (smeh).

DOMEN FLERIN: Šele kasneje smo spoznali, da smo izbrali čisto pravo ime.

NAJA LIPIČNIK: Mogoče smo malo dorasli k imenu. Zrasli smo v filozofijo banda.

Before Time, 25.3.2019, Orto Bar (Foto Pina Lenart)

ROCKER.SI: Večina vas prihaja iz Kamnika ali pa vsaj okolice. Ste še kako drugače povezani? Kje ste se našli?

NAJA LIPIČNIK: Spoznali smo se v glasbeni šoli, potem pa smo se vse bolj pogosto srečevali tudi drugje.

ROCKER.SI: Vas je združil profesor?

PETER MANDELJ MEJAČ: Na Oktubafestu smo se sami začeli pogovarjati o tem, če bi se povezali.

DOMEN FLERIN: Želja je bila takoj prisotna, ampak naš takratni pevec je ravno začel mutirati in smo imeli veliko težavo. V praktično enem tednu smo izgubili vse skladbe. Morali smo ga zamenjati.

NAJA LIPIČNIK: Jaz pa sem bila v tistem času na vezi z Leonom, češ da nimamo nič vaj, nakar so me marca 2018 sprejeli v svojo ekipo.

ALEKSANDER LEON ŠTUKELJ: Smo rekli, da bomo imeli avdicijo za novega pevca oziroma pevko, ampak je prišla samo ona (smeh). Sploh se ne spomnim, če je kaj pela!

NAJA LIPIČNIK: Pri teoriji v glasbeni šoli so me slišali peti!

ROCKER.SI: Česa si se najbolj bala, ko si pristopila?

NAJA LIPIČNIK: Najprej sem bila v šoku, ker drugače se nisem ukvarjala s petjem. Primarno sem bila kitaristka. Sprva je bilo težko, ker so bili komadi napisani za moški vokal. Ampak teh skladb zdaj ne igramo več – na srečo! (smeh) Potrebovala sem čas, da se navadim in morali smo izpopolniti proces ustvarjanja – da sem zraven in sodelujem. Glasba, ki jo delamo danes, je veliko bolj zrela.

ROCKER.SI: Si pišeš svoja besedila?

DOMEN FLERIN: Veliko besedil je inspiriranih že na vajah.

PETER MANDELJ MEJAČ: Ne moreš verjeti, kako hitro spiše besedilo. V pol ure na vajah.

NAJA LIPIČNIK: Najhitreje sem spisal ‘Hey Lady’. Deset minut in en riff.

ROCKER.SI: Kaj bi radi dobili od glasbe in kaj bi radi, da od vaše glasbe prejmejo drugi?

ALEKSANDER LEON ŠTUKELJ: Sploh na začetku se nismo pogovarjali o tem, takrat smo samo želeli formirati band.

ROCKER.SI: Dolgoročni cilj?

NAJA LIPIČNIK: Biti iskren. Da v glasbo po najboljših močeh dajemo svoja čustva in vse, kar doživljamo. Če pet posameznikov to združi, na tisti pravi in iskren način, potem je ta občutek nekaj zares posebnega. Takrat nastane dober komad.

Before Time, 25.3.2019, Orto Bar (Foto Pina Lenart)

ROCKER.SI: Bi se radi s tem preživljali?

ALEKSANDER LEON ŠTUKELJ: Definitivno.

DOMEN FLERIN: Glasbo delamo, ker v tem uživamo. Ne moreš pričakovati drugega, ne dokler nisi na vrhu. Ni preveč dobičkonosen posel, ampak poleg tega, da v tem uživamo, nam glasba idealno predstavlja tudi vir zaslužka.

ROCKER.SI: Letos ste zmagali Špil ligo. Kdaj ste ugotovili, kako pomembna je lahko ta izkušnja? Kar nekaj skupin pred vami je zmago izkoristilo na poti do uspeha in večje prepoznavnosti na glasbenem trgu.

DOMEN FLERIN: Jaz sem slišal za Špil ligo že prej, ampak se nisem zavedal, koliko odličnih skupin je zmagalo v prejšnjih sezonah. Eni od teh so Koala Voice.

PETER MANDELJ MEJAČ: Dokler nismo bili tam in gledali posnetke prejšnjih let. Šele takrat smo dojeli, kako pomembno tekmovanje mladih glasbenih bandov je to v resnici.

ROCKER.SI: Ste pred finalnim nastopom verjeli v zmago?

NAJA LIPIČNIK: Meni je bilo čisto vseeno. Poskušala sem zbrati vse okoli sebe in jim povedati, da jih imam rada! Samo to mi je šlo po glavi. Želela sem, da vedo. Ker rada nastopam z njimi.

DOMEN FLERIN: Tudi s skupinami, s katerimi smo si delili to potovanje, smo se zbližali. Videli smo, da so vsi odlični. V finalu je šlo za ta občutek – vsi smo zelo dobri in kdorkoli zmaga, bomo ostali prijatelji.

ROCKER.SI: Koala Voice so vaši vzorniki. Vas zmaga navdaja z optimizmom ali pomeni pritisk?

NAJA LIPIČNIK: Sama ne čutim nobenega pritiska. Samo upam, da bo tisto, kar ustvarimo, dobro. Za nagrado smo prejeli snemanje v studiju, ki ga bodo sprejeli z odprtimi rokami. Da bomo vedno boljši, to si želimo.

DOMEN FLERIN: Tudi če je kakšen padec, samo da se poberemo!

Before Time, 25.3.2019, Orto Bar (Foto Pina Lenart)

ROCKER.SI: Ste že igrali s Koala Voice?

PETER MANDELJ MEJAČ: Naslednji dan!

NAJA LIPIČNIK: Dobesedno naslednji dan, na festivalu Urban Roof v Ljubljani (smeh). Takoj po finalu Špil lige smo igrali z njimi.

PETER MANDELJ MEJAČ: Igrali smo s finalisti lanskoletne Špil lige Macbeth in Koala Voice! Res kul izkušnja.

 

DOMEN FLERIN: Tonski mojstri so opravili odlično delo, lepo je bilo. Zraven so bili še Kiwi Flash in Kokosy, tisti dan smo začutili kanček povezanosti med bandi. Res nam veliko pomeni takšna priložnost.

ROCKER.SI: Igrate avtorsko glasbo. Koliko časa ste potrebovali, da ste našli svoj zvok, ki je izredno pomemben za vsak band. Verjetno ste opravili kar dolgo potovanje od prvega koncerta?

DOMEN FLERIN: Na prvem koncertu smo igrali cel kup nekih slabih priredb (smeh).

PETER MANDELJ MEJAČ: Igrali smo vse! Od reggae, punka do rocka!

DOMEN FLERIN: In vse je bilo na polovičko! Sigurno se je to spremenilo kasneje, ko je vsak član dobil več samozavesti v bandu. Potem smo vsi začeli dodajati svoje delčke v našo glasbo.

NAJA LIPIČNIK: Zame se je največ spremenilo, ko sem začela pisati svoja besedila in glasbene linije. Od lanskega oktobra delamo v pravi smeri. Recimo, da smo svoj zvok našli pred pol leta.

ROCKER.SI: Rekli ste, da ste za nagrado prejeli snemanje v profesionalnem studiju. Imate že zagledanega producenta, s katerim bi želeli sodelovati? Dolgoročno?

NAJA LIPIČNIK: Niti ne, vse naše misli so bile še do pred kratkim usmerjene v Špil ligo, tako da nismo imeli niti časa za to. V tem primeru ne bomo imeli veliko izbire, ker nam je bil studio dodeljen, vseeno pa se zelo veselimo in smo hvaležni. Smo še na začetku poti – na letošnjem TrNOVfestu je bilo tudi prvič, da je publika pela z nami. Da so znali besedila. Res super občutek.

ROCKER.SI: Ste se z določeno skupino še posebej povezali?

DOMEN FLERIN: S skupino DeBeat.

NAJA LIPIČNIK: In pa Shiver River.

ALEKSANDER LEON ŠTUKELJ: JAJA BOJZ. Skratka z vsemi, ki so nastopili na pretežno istih natečajih.

Before Time, 25.3.2019, Orto Bar (Foto Pina Lenart)

ROCKER.SI: Ste dobili kakšen koristen nasvet od žirije? Kakšne so bile kritike?

PETER MANDELJ MEJAČ: Zelo so nam pomagali. Ponudili so nam možnost, da jih lahko kontaktiramo, ko izdamo novo skladbo ali pa če imamo kakršnakoli vprašanja glede avtorskih pravic, radijskega predavajanja, itn.  Prijazni so bili.

ROCKER.SI: Naslednji korak?

NAJA LIPIČNIK: Da nič ne vzamemo za samoumevno. In da dokončamo kakšno skladbo več.

ALEKSANDER LEON ŠTUKELJ: To pride spontano.

DOMEN FLERIN: Prva stvar bo posneti komad v studiju. Nismo še snemali v profesionalnem studiju, tako da bo to prvič za vse. Potem pa si želimo dobiti čim več informacij od drugih bandov, se učiti od njih in ustvarjati naprej. Čim več nasvetov od ljudi, ki jim je uspelo. Od njih se vsekakor lahko učimo.