Leta 2008 je izšel Black Ice legendarnih AC/DC

AC/DC ne počivajo.
AC/DC ne počivajo.

Danes mineva 12 let od izzida 15. studijskega albuma Black Ice avstralskih legendarnih rockerjev AC/DC. Album je izšel 17. oktobra 2008 pri založbi Columbia, pod produkcijo albuma se je posdpisal Brendan O’Brien, ki je album skušal čimbolje približati stilu prvih albumov skupine.

Od zadnje izdaje studijskega album Stiff Upper Lip je minilo celih osem let, kar je najdaljše obdobje brez novega albuma v njihovem obdobju delovanja. Album je sicer že začel nastajati leta 2003 v Londonu med bratoma Angus in Malcolm Young. K poznemu zaključku albuma ter posledično tudi izdaji je prispevala poškodba basista Cliffa Williamsa in pa tudi menjava založbe od Elektra Records k Sony Music Entertainment. Black Ice je bil tako posnet med aprilom in majem 2008 v studiu The Warehouse Studio v Vancouver, British Columbia, Kanada.

Album je zasedel prvo mesto v kar 29. državah in je bil drugi najbolje prodajani album na svetu v letu 2008 s kar 6 milijoni prodanimi kopijami. Pesem War Machine z albuma Black Ice je zmagala v kategoriji Best Hard Rock Performance na podelitvi glasbenih nagrad Grammy, album pa je bil nominiran tudi v številnih nagradah kot so Grammy, Brit, Juno in ARIA Music Awards.

acdc black ice world tour

Ob izzidu albuma so se 28. oktobra 2008 AC/DC odpravili na svetovno turnejo Black Ice World Tour, ki je trajala vse do 28. junija 2010. Iz albuma so na turneji predstavili 5 pesmi in sicer Rock ‘n’ Roll Train, Big Jack, Black Ice, War Machine, in Anything Goes. Sceno na odru je oblikoval arhitekt Mark Fisher, ki je s skupino sodeloval že na Stiff Upper Lip turneji. Glavna atrakcija scene je bila maketa lokomotive v naravni velikosti in je bila težka 3500 kg.

Black Ice World Tour turneja je bila za AC/DC daleč najbolj uspešna v njihovi karieri. Izkupičen je narasel na neverjetnih 441.6 milijonov dolarjev, kar je četrti največji zaslužek v zgodovini na svetu.

Black Ice album je pa nažalost tudi zadnji album, na katerem je sodeloval Malcom Young. Septembra 2014 je Malcom uradno zapustil skupino zaradi bolezni z demenco, leta 2017 ga je bolezen tudi dokončno premagala.

Seznam pesmi

01. Rock ‘n’ Roll Train
02. Skies on Fire
03. Big Jack
04. Anything goes
05. War Machine
06. Smash ‘n’ Grab
07. Spoilin’ for a Fight
08. Wheels
09. Decibel
10. Stormy May Day
11. She Likes Rock ‘n’ Roll
12. Money Made
13. Rock ‘n’ Roll Dream
14. Rocking All the Way
15. Black Ice

acdc black ice

Zasedba na albumu Black Ice

Brian Johnson – vokal
Phil Rudd – bobni, tolkala
Cliff Williams – bas kitara, back vokal
Angus Young – kitara
Malcolm Young – kitara, back vokal