BALKAN BOYS: ‘Rokerjem je naša glasba pogosto zelo všeč’

Balkan Boys Band (Foto: Tomaž Povodnik)

Balkan Boys v svojih pesmih na svež, inovativen in sebi lasten način ohranjajo idejo balkanske glasbe, prepleteno z ritmi ska-ja in rumbe. Skupino na čelu s frontmanom Rokom Nemaničem odlikuje pretanjen občutek za publiko, saj s pronicljivim in kvalitetnim performansom prepriča še tako zahtevne poslušalce. 16. oktobra v Cvetličarni pripravljajo balkan zabavo z gosti.

ROCKER.SI: Tukaj smo. Pred praznovanjem 10 let glasbenega hedonizma, kot pravite sami. Ste si predstavljali ob začetkih, da boste 16. oktobra 2019 nastopali v Cvetličarni? 

ROK NEMANIČ – NEMO: Preden sem začel s tem projektom, sem igral v skupini Dej še’n litro, ki bodo mimogrede tudi predskupina na naši obletnici. In ko pri 15 letih doživiš takšen koncert, kot smo ga tisti čas imeli za deset let delovanja skupine, si zaželiš imeti nekaj svojega. Takrat se je rodila želja. Zato sem verjel v naš uspeh od samega začetka, in čeprav sem trenutno v postavi edini član od prvotne ekipe, sem vedno vedel, da bom prišel do te točke. Smo pa imeli vzpone in padce. Zamenjali smo veliko število članov, vsega skupaj nas je bilo približno dvajset. Pridejo in gredo (smeh). Mladi smo bili, ko smo začeli.

ROCKER.SI: Če bi prišlo do tega, bi nadaljeval tudi sam?

ROK NEMANIČ – NEMO: Imam odprte tudi te možnosti, če bi si zaželel solo kariere, ampak dokler živi družina – ker jaz skupino poimenujem družina – se ne vidim v tej smeri. Raje vidim, da smo skupaj in da ustvarjamo naprej.

ROCKER.SI: Je res, da ste začeli v garaži?

ROK NEMANIČ – NEMO: Ne vem, kdo je spravil ta podatek na splet (smeh). Ni res. V vadnici Dijaškega doma Ivana Cankarja smo se ustanovili in tiste prostore smo uporabljali še do tri leta nazaj.

MATIJA MARION: Še dolgo so nas pustili ostati tam, potem pa smo si sami zaželeli spremembe. Zato smo sedaj v prostorih Gig-a, tukaj pri Kinu Šiška.

ROCKER.SI: Na našem portalu Rocker.si ste mogoče malo manj poznani, se lahko na hitro predstavite? Kaj predstavljate? Sedem vas je v skupini?

MATIJA MARION: Po obletnici nas bo zapustil en član in na predstavitveni fotografiji nas je zato sedem, drugače trenutno osem. Tako, da ne vemo točno, kaj odgovoriti na to vprašanje. Na obletnici nas bo osem! Drugače pa smo skupina študiranih instrumentalistov, ki nas povezuje balkan glasba, ampak smo jo priredili na svoj lasten način.

ROK NEMANIČ – NEMO: Rokerjem je naša glasba pogosto zelo všeč, ravno zaradi tega, ker smo sprva igrali etno glasbo, potem pa smo dodali še kitaro, bobne in bas kitaro. Vse to skupaj je ustvarilo rock zvok, tako kot je bil v blues-rock zvrsti tudi naš prvi kitarist. Vsekakor se je spremenila zvočna podoba, ki je sedaj unikaten balkan pop fusion! Latino, gypsy, ska, rock in do punk metala!

Fotografija osebe Balkan Boys Band.
Balkan Boys (Foto: Festival Celjski grad)

ROCKER.SI: Predstavljam si, da je živahno na vajah? Kdo je najbolj nemiren na svojem inštrumentu?

ROK NEMANIČ – NEMO: Jaz kot glavni moram kdaj tudi utišati skupino, drugače je preglasno (smeh). Poskušam držati “avtoriteto”, ampak dejstvo je, da imamo osem različnih karakterjev. Vedno bo glasno. Všeč mi je, da ko delamo, takrat res delamo. Imamo intenzivne vaje, kjer delamo tako na glasbi kot na predstavi odrski predstavi. In vedno skrbimo tudi za to, da smo povezani. Velikokrat se za vikend odpeljemo iz Ljubljane, gremo do Kanala ob Soči, kjer imamo prijatelje. To pomen tri dni glasbe in zabave!

MATIJA MARION: Bobnar je vedno najbolj glasen (smeh).

ROCKER.SI: Ska, reggae, swing … Veliko je različnih zvrsti. V katerem žanru največkrat pristanete?

ROK NEMANIČ – NEMO: Najbolj domača sta nam ska in rumba.

MATIJA MARION: Ravno kombinacija različnih žanrov nam predstavlja največje veselje. Če ne drugega pri prehodih največkrat eksperimentiramo, naši aranžmaji so vedno malo drugačni.

ROK NEMANIČ – NEMO: Če nas prideš poslušati prvič in nato čez tri mesece, bo isti komad lahko malo drugačen (smeh). Rdeča nit bo ostala, še bo prepoznaven, ampak detajli se bodo spremenili. Na ta način se igramo. Nočemo ponavljati repertoarja.

Fotografija osebe Balkan Boys Band.
Rok Nemanič – Nemo (Foto: Festival Celjski grad)

ROCKER.SI: Zakaj ravno balkanska glasba? Kaj vam ta omogoča, kar vam drugi žanri ne?

MATIJA MARION: Čiste emocije. Zato nas vleče k sebi. Način igranja pri trubačih je tako kompleksen, ne glede na to, da smo izobraženi instrumentalisti. Težko je osvojiti to, kar delamo, kar nam predstavlja nenehen izziv. Pelje nas glasba. Sproščujoča je za vse in primerna za vsako zabavo! Ko smo skupaj na odru, zares uživamo. Mi rečemo, da smo kot opice (smeh).

ROCKER.SI: Mislite, da če bi igrali več priredb, bi bili še bolj priljubljeni?

ROK NEMANIČ – NEMO: Odločili smo se igrati 70 odstotkov avtorskega repertoarja in 30 odstotkov priredb, kar nam je nedvomno odvzelo nekaj nastopov. Lahko bi igrali več priredb, ampak nam je prioriteta, da ustvarjamo svojo glasbo. Neprestano delamo na kvaliteti in se razvijamo. Balkan glasba sama po sebi pri nas nosi določeno konotacijo, ponekod jo obožujejo, drugi jo ne prenesejo. V tujini je zgodba drugačna. Kjerkoli smo bili, smo doživeli zares dober odziv. Igramo nekakšen “evropski balkan”, ki se pojavlja v zadnjih desetih letih, v tujini jim je namreč takšna glasba še bolj eksotična.

MATIJA MARION: Določen del balkan glasbe pri nas si je rezerviral že Magnifico, velik del pa imajo v lasti Dubioza Kolektiv. Balkan Boys smo ravno nekje vmes. Če bi igrali samo priredbe kakšnih starejših balkan in turbo izvajalcev … Ceca, Severina… v tem stilu. Verjetno bi bilo zanimanje večje.

ROK NEMANIČ – NEMO: Že če bi priredili zgolj Gorana Bregovića, Dubiozo Kolektiv in Magnifica, ki so bolj podobni našemu stilu, bi imeli nedvomno več koncertov.

Fotografija osebe Balkan Boys Band.
Balkan Boys (Foto: Festival Celjski grad)

ROCKER.SI: Deset let ustvarjanja, trije albumi. Kaj ste si privoščili za obletnico?

MATIJA MARION: Ta koncert, 16. oktobra v Cvetličarni, je naše darilo. Imamo super goste in veliko smo se naučili že samo v obdobju priprav, zato res upamo, da se nam bo ves trud povrnil. Želimo si še večjo prepoznavnost.

ROCKER.SI: Kdaj so se začele nabirati ideje za tretji album?

ROK NEMANIČ – NEMO: Verjetno že okoli leta 2012 (smeh). Na treh telefonih imamo približno šeststo posnetkov, ki jih moram še pregledati (smeh). Spremenilo se je to, da smo spoznali tekstopisca Jerneja Dirnbeka, ki nam je po melodiji pripravil štiri krasna besedila. Te smo vključili v album, pri katerem bi mogoče lahko še malo počakali, ampak smo ga res želeli izdati ob tem koncertu.

MATIJA MARIONNa albumu bo kar nekaj zanimivosti. Med drugim skladba, posneta v živo, ko smo igrali v radijski oddaji ‘Iz prve vrste’ na RTV. In še skladba z Rudijem Bučarjem, ki smo jo posneli v živo vsi skupaj v studiu. Načeloma se trudimo snemati naenkrat, na primer trobila in ritem sekcijo. Ne maramo tistega umetnega, “plastičnega” občutka, raje stremimo k organskemu. Našo koncertno izkušnjo si želimo prenesti v studio, kar nam je tokrat zelo lepo uspelo. Na albumu bo veliko različnih skladb, pa ne samo žanrsko, ampak bodo prisotni tudi različni tipi posnetkov. Zelo smo ponosni na končni izdelek, ki ga boste lahko kupili na koncertu v Cvetličarni!

ROCKER.SI: Na odru ljubljanske Cvetličarne se vam bodo poleg skupine Dej še’n litro pridružili Marko Marković, Zlatko, Rudi Bučar in Lado Bizovičar.

ROK NEMANIČ – NEMO: Z nekaterimi smo igrali že prej, zato ni bilo težko izbrati imen. Želeli smo si povabiti prijatelje, da bo koncert še bolj poseben. Na primer z Vladom Kreslinom in Rudijem Bučarjem smo naredili mini turnejo po kulturnih domovih, kjer smo igrali etno gypsy glasbo. Šlo je za malce bolj umirjeno starogradsko, romsko glasbo. Z Rudijem smo sodelovali na tretjem albumu in se je odločil priti v goste, Zlatko je bil prisoten že na prejšnjem albumu, z Ladom smo sodelovali na njegovi predstavi ‘Slovenska muska od A do Ž’ in smo mu predlagali vnovično sodelovanje, Marko Marković pa bo prišel izrecno na mojo željo! Pri trinajstih letih sem se slikal z njegovim očetom, ki mi je takrat namenil avtogram, in tudi z Markom sem na fotografiji, ki je zelo uspešen v Evropi. On se nam je prav tako pridružil na naši tretji plošči.